Alles over haken!

Het zal je vast niet ontgaan zijn als je mijn blog regelmatig leest: sinds een jaar of wat ben ik helemaal into haken! Een nieuwe hobby was eigenlijk precies niet wat ik nodig had maar met al die lockdowns en ellende werd er toch nog eentje bij gevonden. Ouderwets haken! Benieuwd hoe ik ben begonnen, wat mijn tips zijn en wat er nog op de planning staat? Lees dan zeker verder!

In mei van 2021 begon ik met haken. Ik kocht wat haaknaalden bij de Action en wat wol bij Zeeman, Action en uit de eurobak bij de wolwinkel. Op YouTube vond ik filmpjes van hoe je een beginnetje maakt en hoe je vervolgens verschillende steken kunt gebruiken om lapjes te maken. En van lapjes kan je met naald en draad weer hoesjes en andere items maken! YouTube is trouwens in het hele proces echt mijn redding geweest en als je wilt beginnen met haken zou ik zeker wat tutorials opzoeken. Veel makkelijker dan leren vanuit een boek omdat het heel visueel is en je zelfs de filmpjes trager af kunt laten spelen om het nog beter te begrijpen.

Daarna ging ik al snel experimenteren met andere dingen. Ik vond tutorials voor granny squares, vierkantjes in allerlei vormen en maten waar je vervolgens ook weer leuke items (en zelfs kleding) van kunt maken. Na een hoop granny squares gaf ik dat trouwens weer op, ik merkte al snel dat ik er het geduld niet voor heb en liever werk aan dingen die relatief snel klaar zijn. Tussendoor maakte ik overigens wel mijn eerste kledingstuk maar dan voor een knuffel en compleet verkeerd qua maat en vorm. Maar ach, zo uit het hoofd vond ik het best knap!

Daarna waagde ik me voor het eerst aan amigurumi, knuffeltjes haken. Dat vond ik gelijk al super leuk! Ik vond een vrij simpele tutorial voor een jellyfish en daar heb ik inmiddels heel wat van gemaakt. Ook van de andere tutorials van dit YouTube kanaal trouwens en ik vond ze stuk voor stuk helder en goed te volgen. Echt een aanrader!

Mede dankzij YouTube heb ik me aan steeds moeilijkere projecten gewaagd. Zo leerde ik om schildpadjes en dino’s te maken en maakte ik een mooie iPad hoes voor mijn broer! Ook maakte ik wat mandjes om spulletjes in op te bergen. Qua haakgaren was ik veel te vinden in de Zeeman, daar hebben ze veel verschillende soorten garens in verschillende diktes! Mijn favoriet is Royal voor het uitproberen van nieuwe patronen maar ze hebben ook stuggere garens die juist goed werken voor bijvoorbeeld het maken van zo’n mandje.

Daarna kocht ik voor het eerst een haakboek en werd het tijd voor het serieuzere werk! Aan het boek moest ik trouwens wel enorm wennen, alle YouTube tutorials die ik volgde waren in het Engels en het boek juist in het Nederlands. Ook miste ik echt even het kunnen zien hoe een bepaalde steek moest of waar je een oogje moest plaatsen. Maar zoals je ziet kwam ik er uiteindelijk wel prima uit! De super schattige beren en de olifant komen uit het Onesiegurumi boek en de sneeuwpop van deze YouTube tutorial. Van die sneeuwpoppen heb ik er uiteindelijk een paar gemaakt om weg te geven met de kerst, super leuk als cadeau!

Ook leuk om te maken vond ik deze kerstboom hangers uit de gratis adventskalender van Wolplein! Sowieso zijn er veel gratis patronen te vinden op het internet en op Instagram, zo heb ik bijvoorbeeld ook al wat items gemaakt van deze blog. Vaak verkopen dit soort mensen ook patronen dus dan kan je er eerst eentje proberen om te kijken of de schrijfstijl je bevalt! Ik vind het altijd fijn als er veel uitleg en foto’s bij zitten zodat ik goed kan zien waar ik items moet vast naaien.

Inmiddels heb ik wel wat ge├»nvesteerd in deze hobby (zoals dat gaat met hobby’s). Of eigenlijk heb ik vooral items gevraagd en gekregen voor verjaardag en de feestdagen, haha. Ik kreeg van schoonmams bijvoorbeeld nog een tweede haakboek met leuke patronen en van mijn ouders kreeg ik fijnere haaknaalden! Zelf bestel ik regelmatig wol bij deze webshop en Durable Cosy is op dit moment mijn favoriete merk voor mooie knuffels. Vaak maak ik een knuffel eerst met wol van Zeeman om het patroon te begrijpen en te zien hoe hij wordt en daarna met duurdere wol.

Voor m’n verjaardag kreeg ik ook nog een haakboek dus ik heb voorlopig nog genoeg te doen. Inmiddels maak ik ook af en toe wat voor vrienden als cadeautje en dat vind ik super leuk om te doen! Misschien dat ik op termijn wel knuffels en andere haakwerkjes wil gaan verkopen maar daar ben ik nu nog niet aan toe. Zo’n knuffel haken kost me ook best wat tijd dus een voorraadje aanleggen is ook bijna niet te doen. Maar dat is prima, ik doe het vooral voor de ontspanning en om mezelf uit te dagen om nieuwe dingen te leren!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om wat meer te weten te komen over mijn “haak journey” en wellicht inspireer ik nog wel een van jullie om het ook te proberen. Ik vermaak me er in ieder geval prima mee zoals je ziet, en ik zal nieuwe creaties blijven delen in mijn diaries!

Heb jij al eens gehaakt?

3 Reacties

 1. Yay, ik heb zo uitgekeken naar dit artikel! Leuk om te lezen wat jouw favoriete haaknaalden en garens zijn en wat je zoal hebt gemaakt.
  Zelf ben ik in augustus afgelopen jaar begonnen met haken, mede omdat ik het regelmatig op je blog voorbij zag komen. Mijn favoriete haaknaalden zijn die uit de KnitPro Waves lijn en qua garen ben ik ook fan van Durable, en dan vooral van de Coral lijn (lekker stevig katoengaren).
  Via jouw blog ben ik veel leuke patronen tegengekomen en heb ik het een en ander al gemaakt, zoals dat mandje, de schildpadjes en een walvis.
  Voor leuke gratis haakpatronen kijk ik regelmatig op de volgende blogs/kanalen:
  https://spinayarncrochet.com/
  https://www.craftybunnybun.com/
  https://www.youtube.com/c/SkeinSpider
  Misschien dat je daar ook wat leuks tussen vindt ­čÖé

  1. Bedankt voor de linkjes! Nooit genoeg patronen om te proberen, haha. En super leuk om te horen dat je ook lekker bezig bent met haken! Naar de Coral lijn van Durable ben ik ook wel benieuwd, kan me voorstellen dat het beter werkt voor bijvoorbeeld mandjes dan de Cosy lijn.

 2. Elke week zie ik in je weekoverzichtje al die mooie creaties voorbijkomen. Die kerstboomhangers zijn wel origineel vind ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *