Let’s talk money – over besparen op vaste lasten en spaardoelen stellen

Het leven is duur, daar kom je als volwassene vrij snel achter. Bewust keuzes maken waar je je geld aan uitgeeft en waar je voor spaart is dus heel belangrijk (tenzij je inmiddels de loterij hebt gewonnen maar waarschijnlijk niet). Daar ben ik in ieder geval de laatste jaren wel bewust mee bezig! Benieuwd waar ik op dit moment voor spaar en hoe ik bewust om probeer te gaan met geld?

Vaste lasten

De kans is groot dat het overgrote deel van je inkomen regelrecht naar al je vaste lasten gaat. Sommige vaste lasten kan je niet zomaar veranderen (woning, belastingen, verzekeringen) maar met andere vaste lasten kan je prima spelen. Ik probeer altijd te bekijken waar ik echt waarde aan hecht en dus best wat voor wil betalen, en waar ik liever niet zoveel geld aan uitgeef. Een telefoonabonnement probeer ik bijvoorbeeld zo goedkoop mogelijk te houden en ik kijk regelmatig kritisch naar alle entertainment abonnementen of ze nog wel gebruikt worden.

Zeker nu met het vele thuiswerken vind ik goed internet thuis wel weer erg belangrijk en wil ik een betrouwbaar abonnement dat past bij de aansluiting en de hoeveelheid verkeer die erover zal gaan, bijvoorbeeld een abonnement speciaal voor glasvezel. Glasvezel is trouwens niet alleen snel maar ook erg betrouwbaar. Zo weet ik zeker dat ik niet ineens uit een call word gegooid of – nog belangrijk – dat Netflix goed werkt! Tegenwoordig kan je trouwens een glasvezel abonnement afsluiten in combinatie met andere pakketten, zoals een alles in 1 pakket, en zo toch nog wat geld besparen. Benieuwd of glasvezel al beschikbaar is waar je woont? Doe de glasvezelcheck!

Hetzelfde geldt trouwens voor bepaalde verzekeringen waarbij ik weet dat het risico best groot is en de mogelijke kosten ook. Dan vind ik het niet erg om een paar euro per maand te betalen voor wat zekerheid! Een alternatief is trouwens om elke maand wat geld opzij te zetten en te sparen in plaats van te vertrouwen op een verzekering. En nu we het toch over sparen hebben..

Spaardoelen

Sparen heb ik van huis uit meegekregen en daar ben ik dus ook zeker bewust mee bezig. Al was het maar om ooit een huis te kunnen kopen in deze gekke markt, haha! Daar spaar ik op het moment dus onder andere voor. Verder heb ik mijn spaarrekening opgedeeld in potjes wat ik erg fijn vind werken. Een deel van deze opzet heb ik van de 7 baby steps van Dave Ramsey.  Een deel van zijn opzet is wat minder relevant voor ons Nederlanders, maar ik heb bijvoorbeeld wel een starter emergency fund en een fully funded emergency fund. Ik heb ook een potje voor ziektekosten (het eigen risico dus) en een potje voor de auto. Door die potjes met bijbehorende spaardoelen vind ik het makkelijker om te zien waar ik voor spaar en dat motiveert!

Een koophuis is mijn belangrijkste spaardoel op het moment. Op termijn zou ik ook wel een nieuwe auto willen kopen (eerlijk is eerlijk, deze auto staat nog steeds hoog op het lijstje) maar op dit moment staat mijn auto voornamelijk stil en zit ik er eerder over te denken om hem te verkopen. Er zijn ook andere dingen waar ik geld voor apart wil zetten, zoals een nieuwe laptop of een nieuwe camera.

Ook een beetje leven

Maar ik vind het ook belangrijk om een beetje te leven en te genieten. Ik zou best meer kunnen sparen als ik minder geld uit zou geven aan bijvoorbeeld online shoppen en al mijn hobby’s. Maar zeker die hobby’s maken mijn leven weer leuker! En als we straks hopelijk eindelijk weer uit eten en op reis kunnen verandert mijn uitgavenpatroon ook weer. Ik heb altijd geleerd: geld wat je niet hebt kun je niet uitgeven. Wat je vervolgens met de rest doet is natuurlijk je eigen keuze en er bewust mee omgaan lijkt mij de beste weg!

Ben jij bewust bezig met je uitgaven en heb je spaardoelen?

1 Reactie

  1. Wat leuk om te zien! Helemaal eens met de zin ”geld wat je niet hebt kun je niet uitgeven.” Ik spaar zelf het grootste deel van mijn inkomsten, dus dat is top. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *