Let’s talk money – de 7 baby steps van Dave Ramsey

Personal finance vind ik een interessant onderwerp en het is ook best belangrijk, want uiteindelijk draait verdacht veel in het leven om geld. Maar waar begin je en wat is een goede aanpak voor je eigen financiën? Daar zijn natuurlijk weer duizenden boeken over geschreven en het internet staat vol met ideeën rondom dit onderwerp. Laatst vond ik de 7 baby steps van Dave Ramsey en eigenlijk sprak me dat wel aan!

Nu is Dave wel Amerikaans en zijn 7 baby steps zijn dat ook. In Amerika zijn mensen over het algemeen wat losser rondom credit cards, leningen en van payday tot payday leven dan dat wij in Nederland zijn. En dat is denk ik maar goed ook! Toch is je eigen financiële situatie voor iedereen alsnog anders en vind ik het wel redelijk realistische guidelines. Zijn 7 baby steps zijn als volgt:

  • Baby Step 1: Save $1,000 for Your Starter Emergency Fund
  • Baby Step 2: Pay Off All Debt (Except the House) Using the Debt Snowball
  • Baby Step 3: Save 3–6 Months of Expenses in a Fully Funded Emergency Fund
  • Baby Step 4: Invest 15% of Your Household Income in Retirement
  • Baby Step 5: Save for Your Children’s College Fund
  • Baby Step 6: Pay Off Your Home Early
  • Baby Step 7: Build Wealth and Give

Benieuwd hoe ik het op deze punten doe? Laten we eens gaan kijken!

Baby Step 1: Save $1,000 for Your Starter Emergency Fund

Wat betreft emergency funds zit ik gelukkig al wel goed. Ik heb twee spaarrekeningen en de ene spaarrekening is eigenlijk soort van mijn emergency fund. Hier heb ik potjes in gemaakt (bij ING kan je spaardoelen instellen) en dat zijn voor mij op dit moment ziektekosten, autokosten en overige kosten. Het spaardoel heb ik gelinkt aan wat ik nodig zou hebben voor een emergency en dat ligt soms wat hoger dan die duizend dollar (of laten we het makkelijk houden, 1000 euro). Zo is mijn doel voor de auto 5000 euro en houd ik voor ziektekosten 1000 euro aan. Als ik wat over houd qua spaargeld op deze rekening gaat het richting het overige potje. Dit zijn dus geen spaardoelen die voor iets positiefs zijn (een grotere auto bijvoorbeeld) maar echt voor wanneer ik een flinke rekening krijg of mijn auto in de kreukels rijd.

Baby Step 2: Pay Off All Debt (Except the House) Using the Debt Snowball

Hier zie je denk ik echt het verschil tussen de gemiddelde Amerikaan en de gemiddelde Nederlander maar het maakt het niet minder relevant. Ik heb zelf geen schulden op dit moment, maar de kans is best groot dat je bijvoorbeeld een studieschuld hebt of een keer wat geld hebt geleend om een grote aankoop te doen. Het snowball effect waar Dave naar refereert is overigens dat je moet beginnen met het afbetalen van je kleinste schuld (bijvoorbeeld 200 euro die je van je moeder hebt geleend) en langzaamaan opbouwt naar het afbetalen van je grootste schuld (die studieschuld bijvoorbeeld). Door quick wins te pakken in het begin blijf je gemotiveerd om door te gaan en kan je dus ook die grotere schulden gaan tackelen. Wel slim! Je hypotheek valt trouwens buiten deze schulden.

Baby Step 3: Save 3–6 Months of Expenses in a Fully Funded Emergency Fund

Dat overige spaarpotje van stap 1 zou hier wel goed voor kunnen worden gebruikt! Hier bouw je van dat ene emergency fund van 1000 dollar naar een volwaardig emergency fund waar je zo’n 3 tot 6 maanden van je uitgaven mee kunt afdekken. Dit is relevant in situaties waar je bijvoorbeeld je baan kwijt raakt of een echt flinke uitgave moet gaan doen. In mijn geval zou dat een bedrag zijn van tussen de 6.000 en 12.000 euro, even ruw geschat. Als ik mijn overige potje combineer met een andere spaarrekening die ik heb, dan zou ik dit wel halen. Maar voor het mooie zou ik dat bedrag wel in mijn overige potje willen hebben zitten! Nog even doorsparen dus.

Baby Step 4: Invest 15% of Your Household Income in Retirement

Ook dit werkt een beetje anders voor ons. Ik spaar bijvoorbeeld al voor mijn pensioen via mijn werkgever en we kennen in Nederland de AOW. Toch vind ik dit wel een interessante want eerlijk gezegd heb ik geen idee op welk percentage ik nu zit. Ook heb ik wel een beetje een hard hoofd in dat AOW-stelsel als ik het eenmaal nodig heb (over ruim 35 jaar) dus het is niet verkeerd om geld achter te hand te hebben voor je eigen pensioenvoorziening. Interessant om daar eens onderzoek naar te doen!

Baby Step 5: Save for Your Children’s College Fund

Op dit moment hebben we nog geen kinderen en we zijn er ook nog niet over uit of die er überhaupt gaan komen dus deze parkeren we voor nu even. Wel een goede om op te pakken als je wel kinderen hebt! De studiebedragen liggen in Amerika een stuk hoger dan bij ons, maar wie weet hoe dat eruit ziet als je kinderen op de leeftijd zijn dat ze gaan studeren. Plus met studieboeken, leefgeld en op kamers is het alsnog een dure grap.

Baby Step 6: Pay Off Your Home Early

Deze stap vind ik dus best interessant. Nergens in de stappen wordt namelijk iets gezegd over het sparen voor de initiële aankoop van een huis terwijl dat wel iets is waar we op dit moment mee bezig zijn (we wonen nu in een huurhuis). Maar goed, de kans is ook wel groot dat je pas serieus naar je financiën gaat kijken als je al een huis hebt gekocht. Vervolgens is het wel slim om je hypotheek af te gaan betalen. Dit geeft je namelijk op een later moment meer ruimte om je vaste lasten te dragen of juist te verhuizen naar een andere (grotere) woning. Tegelijkertijd is de woningmarkt nog steeds gekkenhuis en kom je soms nergens zonder flink wat spaargeld. Dus mochten we ooit een huis kunnen kopen, dan ga ik met veel enthousiasme afbetalen, maar voor nu ligt mijn focus op genoeg spaargeld voor die initiële aankoop!

Baby Step 7: Build Wealth and Give

Heb je succesvol stap 1 tot en met 6 doorlopen? Hoera, je kunt op een tropisch eiland gaan genieten van je rijkdom! Nou ja, dat is niet helemaal de samenvatting van deze stap. Hier draait het meer om zorgenvrij leven en je rijkdom delen met andere mensen, bijvoorbeeld met je kinderen. Maar eigenlijk moet je vooral lekker zelf weten hoe je vanaf hier je leven invult en trots zijn op wat je hebt bereikt!

Eigenlijk hang ik op dit moment in stap 3 waar het sparen voor een huis bij hoort. Helemaal niet zo verkeerd toch? Ik vond de bewustwording met deze 7 baby steps wel interessant en het helpt mij om weer nieuwe doelen voor mezelf te stellen. Op naar de volgende stappen! Meer weten over de 7 stappen? Je vindt ze op Dave’s website.

Ben jij bewust bezig met je financiën? Wat vind jij van Dave’s 7 stappen?

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *