Hoe ik plan voor productiviteit (+ tips!)

Dat ik groot fan ben van het gebruiken van een bullet journal is natuurlijk oud nieuws. Het helpt me om gefocust te blijven en productief bezig te zijn, maar het is ook een creatieve uitlaatklep voor mij. Inmiddels ben ik er al een jaar of 3 mee bezig en kan ik je dus zeker wat tips geven om zelf ook te gaan plannen voor productiviteit!

De basics van het bullet journalen

Grote kans dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Mijn tip is om je dan te verdiepen in de bullet journal methode zodat je de hele filosofie en aanpak van dit systeem snapt, voordat je los gaat met stickers, washi tape en stiften. Ryder Carroll is de bedenker van het bullet journal systeem en in deze video kan je een samenvatting zien van de opzet. Hij heeft er inmiddels ook een boek over geschreven. Dit boek vond ik wel erg gefocust op plannen, doelen stellen en je toekomst proberen te shapen.

Zelf gebruik ik mijn bullet journal juist meer om de dagelijkse dingen een beetje onder controle te houden en ervoor te zorgen dat ik niks vergeet. Gelukkig is het bullet journal systeem lekker flexibel en kan je zelf bepalen waar je het voor wilt gebruiken! Maar zoals ik zei is de video van Ryder Carroll wel een goede start. Hiervoor heb je overigens ook niet meer nodig dan een pen en een notitieboek of een schrift. Grote kans dat je dat nog wel hebt liggen in huis!

Plannen op basis van to dos

Vervolgens kan je gaan spelen met je opzet. Wat gebruik je veel en wat juist niet? Wat past er goed bij je leven en bij wat je wil gaan plannen? In mijn geval wil ik al mijn to dos bij kunnen houden zodat ik niks vergeet. Dit kunnen to dos voor werk zijn, maar ook priv├ęzaken zoals het bellen van de tandarts of opruimen. Mijn spreads zijn dan ook meestal bedoeld om deze to dos in op te kunnen schrijven. Ik wil dan ruimte hebben per dag om dit te doen.

Je kunt ook extra velden toevoegen aan zo’n spread. Ik vind bijvoorbeeld een habit tracker wel handig, een klein soort van kalendertje waar ik bij kan houden of ik bepaalde taken elke dag heb gedaan. Eigenlijk zijn dit ook een soort to dos, alleen komen ze elke dag terug en is het dus handiger om ze los in zo’n tracker te plaatsen dan elke dag op te schrijven! Verder vind ik het handig om niet alleen dagelijkse to dos kwijt te kunnen maar ook taken waarvan ik weet in welke week het moet, maar nog niet op welke dag.

Ik begin een nieuwe bullet journal altijd met een jaaroverzicht voor verjaardagen en feestdagen. Per maand vind ik het vervolgens handig om een maandoverzicht te hebben. Hoewel dit er een stuk fancier uit ziet dan de opzet van Ryder is het eigenlijk precies hetzelfde! Ook hij werkt met een jaaroverzicht, een maandoverzicht en vervolgens ruimte per dag om aan je taken te werken.

Plannen op basis van tijd

Hoewel ik dus fan ben van plannen op basis van to dos kan je ook plannen op basis van tijd. Dit zie je vaak in van die pre-made planners zoals de Structuurjunkie planner en de Passion Planner. Ik probeer het soms ook maar ben er eigenlijk niet zo’n fan van. Gedurende een (werk)dag wijzigt er zoveel in mijn planning dat het haast niet te doen is om het van tevoren in tijdsblokken op te delen. Als je daar wel meer controle over hebt, kan het juist wel weer nuttig zijn.

Ik gebruik het soms wel om bij te houden hoeveel tijd ik aan bepaalde activiteiten besteed. Dan vul ik hem dus niet van tevoren in als planning maar juist achteraf als een soort time tracker. Dan ga ik ook lekker los met kleurtjes om het op te delen en categorie├źn! Voor mij heeft het geen zin om dit elke week te doen maar het is wel leuk om af en toe eens bij te houden.

Andere manieren om je journal te gebruiken

Wellicht denk je nu, dat hele bullet journal gedoe is niets voor mij want ik wil niet alles plannen en bijhouden. Even goede vrienden! Toch kan je een journal ook voor andere dingen gebruiken. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om in een andere journal elke dag stukjes te schrijven over mijn dag, als een soort dagboek. Daar kan je dan natuurlijk iets heel creatiefs van maken of het gewoon lekker simpel houden.

Een bullet journal kan ook handig zijn voor wat Ryder “collections” noemt. Dit zijn pagina’s met een specifiek thema waar je iets in bij wilt houden. Ik maak bijvoorbeeld weleens een meal plan zodat ik weet welke boodschappen ik moet doen. Ik heb ook vaak een financieel overzicht gemaakt om een idee te krijgen wat erin en eruit gaat per maand. En ik heb altijd wel lijstjes met boeken die ik nog wil lezen, blogposts die ik nog wil schrijven, series die ik nog wil zien!

Ik hoop dat ik je met deze voorbeelden wat inspiratie heb gegeven! Er is natuurlijk nog veel meer inspiratie te vinden op bijvoorbeeld Pinterest of Instagram maar laat je niet demotiveren door alle perfecte en kleurrijke spreads. Belangrijker is dat het nuttig is om te gebruiken want anders doe je dit niet. Geef het in ieder geval zeker eens een kans!

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *