Goed voornemen: mijn shopgedrag aanpakken!

Je kent het vast wel, het gevoel dat je steeds maar weer iets meer wilt. Iets nieuws. Een nieuw paar schoenen ook al heb je al 25 paar, een nieuwe telefoon ook al is je telefoon eigenlijk nog wel prima. Weer een nieuw boek gekocht terwijl je nog minimaal 10 boeken niet gelezen hebt. Voor mij in ieder geval heel herkenbaar en iets waar ik mee aan de slag wil!

Gadgets

Ik ben echt een gadgetfreak en sta regelmatig te kwijlen bij mooie apparaten bij de MediaMarkt of – mijn persoonlijke favoriet – de Apple Store. De koopdrang rondom die gadgets is gelukkig in de loop der jaren wel minder geworden, maar zeker niet weggegaan. Wat mij wel helpt is kopen wat ik echt wil in plaats van een goedkopere optie die het toch niet helemaal is. Zo kocht ik vorig jaar de iPhone 11 Pro wat natuurlijk echt een rib uit mijn lijf was, maar wel precies wat ik wilde en bovendien kan ik er jaren mee vooruit.

Ik koop telefoons overigens altijd los en in combinatie met een Sim Only abonnement zodat ik niet de drang voel om na 2 jaar weer een nieuw toestel uit te kiezen. Een abonnement in combinatie met een telefoon is tegenwoordig overigens ook een vorm van een lening en dus best gevaarlijk want wellicht kan je na een paar maanden dat geld helemaal niet meer missen. Ik kies er voor dit soort uitgaven dan ook liever voor om er van tevoren voor te sparen en een los abonnement erbij te nemen. En met de abonnementen van tegenwoordig hoef je er zelfs niet meer 2 jaar aan vast te zitten!

Het grote nadeel van gadgets is dat ze behoorlijk duur kunnen zijn en niet altijd een hele lange levensduur hebben. Mijn MacBook is overigens inmiddels 8 jaar oud en best wel retro, maar doet het nog steeds en is na een kleine update (SSD en extra werkgeheugen) weer super snel. Heel fijn! Ik blijf wel echt een zwakte houden voor kleinere gadgets met een kortere levensduur zoals smartwatches en koptelefoons. Ook daar ben ik inmiddels wel aardig voorzien maar kan ik echt alsnog een giga wishlist van opbouwen, haha! En dus is het goed als ik me steeds bewuster word van of ik iets echt nodig heb en of het de investering waard is.

AliExpress

Maar die gadgets zijn niets in vergelijking met mijn AliExpress verslaving. Dat is echt mijn grote zwakte. Goedkope items die er natuurlijk wel even over doen om naar Nederland te komen en eigenlijk altijd wel prima zijn voor de prijs. Ik bestel er vooral veel stationery dingen zoals stickers en pennen, maar ook telefoonhoesjes en bandjes voor mijn FitBit. Dingen die ik natuurlijk eigenlijk helemaal niet in zo’n grote hoeveelheid nodig heb. Het gaat wel echt met fases, maar het is wel iets waar ik beter ver vandaan kan blijven en alleen iets bestellen als ik het ECHT nodig heb. Lastig, maar to be continued!

Schoenen en tassen

Qua kleding heb ik eerder te weinig dan teveel en ik vind het ook niet heel leuk om kleding te kopen. Maar accessoires daarentegen.. Vooral schoenen en tassen koop ik zonder moeite en dus veel teveel. Dan helpt het ook nog eens niet dat ik items koop die lang mee gaan want vervolgens slijt ik dus ook niks op. Ook dit gaat echt in fases, maar daar kan ik echt wat meer ruggengraat in opbouwen. Eigenlijk hetzelfde als met gadgets – het is beter om iets te kopen wat ik echt graag wil en lang mee kan gaan, dan steeds maar iets wat het toch net niet helemaal is. Eigenlijk zou ik moeten werken naar een capsule wardrobe wat een paar jaar geleden echt een trend was..

Stationery

Dit heb ik ook al een beetje besproken bij AliExpress, maar er is meer. Ik houd al jaren een bullet journal bij en daar hoef je niet perse pennen, stickers en washi tape voor te hebben, maar het maakt het wel veel leuker! Een gedeelte bestel ik via AliExpress en de rest via bijvoorbeeld Etsy, losse webshops van creators, Patreon subscriptions en af en toe in fysieke winkels zoals Hema en Flying Tiger. Het zijn geen wereldse bedragen meer omdat ik inmiddels aardig voorzien ben, maar bij elkaar is het zo best wat geld. Hiervoor geldt dat ik vind dat het wel mag, zeker als dingen op zijn geraakt, maar niet kopen om het kopen om het vervolgens niet meer te gebruiken.

Voor mij zijn dit wel echt de 4 grote valkuilen als het aankomt op shoppen en impuls-aankopen. Bewustwording is stap 1 voor verandering en dus was het voor mij wel even goed om het zo “op papier” te zetten!

En nu ben ik natuurlijk wel benieuwd wat jouw grote valkuilen zijn! Deel ze zeker in een reactie hieronder. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *