This Is Going To Hurt – Adam Kay

Ooit had ik de droom on dokter te worden als ik groot was. Je kunt wel raden dat die droom ergens rond mijn pubertijd verloren is gegaan. Ik bleek geen talent te hebben voor natuurkunde en scheikunde en ik was echt een typische luie tiener, dus verschoof mijn focus naar voor mij makkelijkere vakken en ging die hele artsendroom niet meer door. Ik heb me er allang bij neergelegd, maar blijf wel een fascinatie hebben voor het vak!

En toen ik het boek van Adam Kay vond was mijn interesse zeker gewekt. Adam was een dokter in Engeland en hield in deze 6 jaar een soort dagboek bij. Daarna besloot hij een switch te maken naar comedian en auteur en uit het boek blijkt natuurlijk wel waarom hij hiervoor gekozen heeft. Op de achterkant van het boek vind je de volgende tekst:

“Welcome to the life of a junior doctor: 97-hour weeks, life and death decisions, a constant tsunami of bodily fluids, and the hospital parking meter earns more than you. Scribbled in secret after endless days, sleepless nights and missed weekends, Adam Kay’s This is Going to Hurt provides a no-holds-barred account of his time on the NHS front line. Hilarious, horrifying and heartbreaking, this diary is everything you wanted to know – and more than a few things you didn’t – about life on and off the hospital ward.”

Nu is het goed om te weten dat het zorgsysteem in de UK iets anders werkt dan in Nederland. Hun zorgsysteem (NHS) is sterk gereguleerd door de overheid en hierdoor zijn bijvoorbeeld de salarissen relatief laag en wordt er veel geschoven met artsen tussen ziekenhuizen. Toch zitten er ook genoeg elementen in die zeker toepasbaar zijn op de Nederlandse situaties. Lange shifts, onredelijke patienten, een lang opleidingstraject en natuurlijk de realisatie dat je geregeld over leven en dood gaat.

Het boek is met veel humor geschreven en daardoor vond ik het goed weglezen. Moeilijke medische termen worden uitgelegd waardoor je er ook nog eens wat van opsteekt. En ergens raken de verhalen me wel, zeker richting het einde. Adam is natuurlijk niet voor niets uit het vak gestapt, ondanks dat hij heel trots was op zijn werk. Daaruit blijkt ook wel dat een dergelijk beroep niet voor iedereen weg is gelegd. En eerlijk is eerlijk, ik weet niet of ik het had gekund..

Benieuwd geworden? Je koopt het boek onder andere hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *