Eerste hulp bij thuiswerken

Alles is even anders in ons kikkerlandje. Een van de maatregelen is dat we zo veel als mogelijk moeten thuiswerken. In mijn geval betekent dat 100% thuiswerken en dat geldt natuurlijk voor meer mensen. Voor mij is thuiswerken niks nieuws en ik deel graag mijn tips met jullie!

Ik werkte voor de maatregelen 1 a 2 dagen per week thuis. Ik vind dat heerlijk, het geeft me wat extra tijd en rust om belangrijke dingen af te kunnen maken en ik ben op dat soort dagen vaak super productief. De balans tussen productief thuis en sociaal op kantoor vind ik overigens wel fijn en dat mis ik nu wel. En om productief thuis te kunnen werken zijn er wel wat “regels” die ik probeer te volgen.

Volg je normale werkschema

Mits dit mogelijk is natuurlijk met bijvoorbeeld je huisgenoten. Ik werk op kantoor over het algemeen van 8 tot 5 en thuis schommelt dit tussen half 8 en 6. Niet naar kantoor hoeven te gaan scheelt me een uur tot anderhalf uur reistijd per dag dus dat is pure winst! Toch vind ik het fijn om mijn normale schema zoveel mogelijk aan te houden. Zo kan ik voldoende uren maken op een dag zonder dat ik bijvoorbeeld ’s avonds nog hoef te werken. De reistijd die ik nu niet heb gebruik ik dan vaak om wat langer in bed te liggen, wat huishoudelijke klusjes te doen of bijvoorbeeld om een blogpost te tikken. Zo heb ik ’s avonds ook weer wat tijd voor andere dingen en blijf ik wel ongeveer in hetzelfde ritme!

Een fijne werkplek

Een goede werkplek is super belangrijk. Of je nou een kantoor thuis hebt of aan de eetkamertafel gaat zitten, probeer een plek te creëren waar je goed kunt werken. Je zithouding is hierbij misschien nog wel belangrijker, want van dat thuiswerken kan je snel nek- en rugklachten krijgen door een verkeerde houding. Mijn belangrijkste tip hier is om je laptop op een verhoging te zetten en gebruik te maken van een los toetsenbord en losse muis. Een extra scherm (of twee) op een verhoging kan natuurlijk ook, afhankelijk van wat je nodig hebt voor je werk. Voorkom in ieder geval dat je voorovergebogen aan je tafel of bureau gaat zitten, want dat is funest voor je nek en rug! Er zijn speciale standaarden te koop, maar een stapel boeken of een schoenendoos werkt ook al.

Voor mij werkt het tevens goed om de plek waar ik ga werken ook echt in te richten als werkplek, vergelijkbaar met mijn bureau op kantoor. Ik probeer alles wat niet met werk te maken heeft weg te leggen om de afleidingen te verminderen en om in de werk-modus te komen. Een notitieboekje, mijn planner en een flesje water erbij en ik ben ready to go!

Afleidingen voorkomen

Zeker met huisgenoten is dit wel even een uitdaging, maar afleidingen kunnen ook komen door bijvoorbeeld je telefoon of de was die je aan ligt te staren. En het is natuurlijk een stuk makkelijker om er aan toe te geven, want je baas kan je nu niet boos aankijken omdat je niet aan het werk bent. Voor mij werken de volgende dingen goed om gefocust te kunnen blijven werken:

  • Een fijne en bij voorkeur noise-cancelling koptelefoon of oordopjes: de perfecte manier om je even af te kunnen sluiten van je omgeving. Zelfs zonder een muziekje of podcast aan vind ik dit fijn om te gebruiken. Ik heb zelf de Apple AirPods Pro die ik mega fijn vind, maar er zijn ook genoeg fijne koptelefoons die goedkoper zijn.
  • Mijn dag indelen in blokken met ruimte voor niet werk-gerelateerde taken: want zo sta ik mezelf wel toe om niet werk-gerelateerde dingen te doen zonder niet aan mijn werk toe te komen. Dit verschilt natuurlijk per persoon en type werk, maar in mijn geval ben ik op kantoor ook niet 100% productief en dat is ook niet realistisch. Daar ga ik dan vaak met collega’s praten of een rondje lopen, maar thuis heb je die opties wat minder en kun je die tijd dus gebruiken voor bijvoorbeeld een klein huishoudelijk klusje! Ook interessant is de Pomodori methode waarbij je tijdsblokken voor werk afwisselt met korte en lange pauzes. Het proberen waard!
  • Afspraken maken met huisgenoten: super belangrijk als je niet alleen in huis bent. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wel gezellig samen gaat lunchen op een afgesproken tijdstip, maar maak het ook duidelijk wanneer je bijvoorbeeld in een call moet zitten of iets wilt afmaken en even niet wilt of kunt praten.

Zie er de voordelen van in

Thuiswerken voelt misschien een beetje gek als je het normaal nooit doet en zeker als je huisgenoten ook thuis zijn, is het even passen en meten. Toch merk ik altijd wel dat het ook voordelen heeft. Ik vind het juist fijn dat ik iets meer ruimte heb om mijn dag in te delen en waar nodig iets flexibeler kan zijn. Ik kan ook productiever zijn dan dat ik op kantoor ben. En geen reistijd hebben vind ik super fijn want dat scheelt me zo 1,5 uur per dag! Zo kan ik weer wat meer tijd besteden aan dingen waar ik blij van word en die mij extra energie kunnen geven.

Moet jij ook verplicht thuiswerken op het moment?

3 Reacties

  1. Wat heb je weer een lekker artikel geschreven, zelf ben ik nog steeds op locatie aan het werk (al kan het makkelijk thuis). Wij werken momenteel met vier man op kantoor en proberen zoveel mogelijk afstand te houden van elkaar.

  2. Yes, ik werk ook al zo’n 4 weken thuis. Ik moest even wennen, maar ik vind het nu eigenlijk wel prima. Rustig werken is er trouwens niet bij met twee kleine kinderen die ook hun schoolwerk moeten doen en geduwd moeten worden op de schommel op z’n tijd 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *