Consuminderen

Meer, meer, meer! Dat is niet alleen wat een kleuter regelmatig zal roepen, maar ook wat de overheid graag van ons hoort. Economische groei draait om consumptie en alles is er dan ook op gericht om ons meer te laten kopen. Natuurlijk kan je dan zeggen dat je hier als consument makkelijk weerstand tegen kunt bieden, maar het zal je verbazen wat er zoal op ons als consument wordt losgelaten (een minor over Neuroeconomics was best een eye-opener).

Ik vind het dan ook best interessant dat er een hele beweging aan het ontstaan is waar de nadruk niet meer ligt op meer spullen en meer kopen. Het kan allemaal samengevat worden onder de term Minimalism met als ultiem doel het vinden van geluk in het leven. Lekker zweverig, maar het komt er op neer dat je al het niet-essentiële in je leven verwijdert en zo kunt focussen op de dingen die wel belangrijk zijn. Welke dingen dat zijn verschilt dan natuurlijk per persoon en het is dus zeker geen one size fits all.

Ik als beïnvloedbare consument werd dus beïnvloed door alle filmpjes over minimalisme op YouTube. Er zijn er een heleboel en het is ergens heel inspirerend. Mijn favorieten zijn filmpjes over decluttering en filmpjes over financieel minimalisme. Twee topics die in mijn leven best wel relevant zijn. Over financieel minimalisme schreef ik al eens een blogpost en in de post die je nu leest wil ik wat dieper ingaan op het deel wat zich voornamelijk  focust op spullen.

Want spullen, die heb ik wel. Jarenlang kocht ik wat ik wilde en kreeg ik ook nog eens regelmatig spullen voor mijn blog of van bloggende vriendinnen. Tel daar bij op dat ik meerdere hobbies heb en we van twee  huishoudens een moesten maken en wat heb je dan? Juist, een hoop spullen. Ik voel me niet perse schuldig over het hebben van veel spullen, maar ik vind het wel echt heel zonde dat spullen nooit gebruikt worden of dat ik er geld aan uitgegeven heb en het dus de investering niet waard is geweest. Ook ben ik van nature vrij rommelig en het hebben van veel spullen helpt daar echt totaal niet bij.

De afgelopen 3-4 maanden probeer ik hier dan ook wat bewuster mee bezig te zijn. Ik zie ook wel in dat het beter is om spullen die ik niet gebruik weg te doen en eerst dingen op te maken voordat ik iets nieuws koop. De aanpassingen die ik de afgelopen tijd heb gedaan?

AliExpress

AliExpress is echt mijn grootste valkuil. Alles is goedkoop en je moet er lang op wachten, dus bestelde ik vaak dingen die ik eigenlijk niet nodig had (want goedkoop) en bestelde ik meer dan ik echt op dat moment nodig had (want duurt lang). Met als resultaat dat ik zo 30-50 euro per maand uitgaf aan dingen die ik echt niet nodig had. Super zonde! Dat neemt overigens niet weg dat ik ook wel echt goede aankopen heb gedaan op AliExpress. Nu heb ik het weten te beperken tot dingen ter vervanging, bijvoorbeeld papier voor mijn stickershop en eyeliners. Maar niet weer een extra telefoonhoesje, sieraden die ik niet ga dragen, of bandjes voor m’n activity tracker terwijl ik toch altijd bij dezelfde eindig.

Opruimen en verkopen

Opruimen is een ongoing activity want er is nog meer dan genoeg in huis wat ik kan opruimen. Maar ik heb bijvoorbeeld wel al twee keer mijn kledingkast opgeruimd, schoenen uitgezocht, make-up uitgezocht, en mijn knutselspullen weer goed geordend. Door dat opruimen word ik heel bewust van wat ik nog heb en merk ik dat ik minder de neiging heb om meer te kopen van dat wat ik al voldoende heb. Tegelijkertijd maak ik dan een lijstje van items die wel echt nodig zijn waardoor ik heel bewust kan gaan shoppen. Items die het huis uit kunnen zet ik op Marktplaats, gaan naar de kringloop of gooi ik weg.

Winkels vermijden

Ik doe best vaak impulsaankopen en voel me er dan vervolgens best wel schuldig over. De makkelijkste manier om dat te voorkomen? Simpelweg winkels vermijden en niet meer een dagje gaan shoppen. Klinkt super saai natuurlijk, maar het werkt wel. Als ik dan toch weer door de winkelstraat loop, mag ik van mezelf best wel in winkels kijken maar dwing ik mezelf wel om er goed over na te denken. Heb ik het nodig? Is het een goede prijs? Is het precies wat ik zoek, of is het ’t net niet en dus niet goed genoeg?

Uitschrijven van nieuwsbrieven

Natuurlijk kan je net zo makkelijk online shoppen en dat maakt het super gevaarlijk. Op een dag was ik er klaar mee dat ik steeds weer op de nieuwsbrief van MediaMarkt of Dr. Martens klikte en dus heb ik me uitgeschreven van alle mails die van winkels en merken komen. En dat scheelt voor mij echt zoveel! Vooral die mailtjes met heel groot SALE in de titel waren een valkuil en die zie ik dus niet meer. En eerlijk gezegd doe ik juist vooral online miskopen, dus des te beter om dit te vermijden.

Uitgaven bijhouden

En wat mij het meest helpt is door alle uitgaven (en inkomsten) per maand bij te houden. Vaak geef ik ze dan ook nog een bepaald kleurtje om zo bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen nuttige aankopen, vaste lasten en dingen die ik eigenlijk niet had hoeven kopen. Aan het eind van de maand bereken ik dan wat de eindstand is. Hierdoor ben ik me bewust van waar ik eventueel nog meer zou kunnen besparen en natuurlijk van hoeveel ik kan sparen.

Nobody’s perfect

En dus koop ik nog steeds weleens dingen waarvan ik achteraf spijt heb, of zijn er dingen in huis die ik allang weg had moeten doen maar nog steeds er zijn. Een perfecte minimalist zou ik sowieso niet zo snel kunnen zijn. Ik hecht waarde aan bepaalde bezittingen en kies ervoor om daar meer geld aan uit te geven dan iemand anders zou doen (een mooie auto bijvoorbeeld, maar ook spullen voor mijn hobbies). Zolang het wel een bijdrage levert aan mijn geluk en niet voelt als een blok aan mijn been, past het alsnog in het beeld van een minimalist.

Voordelen

Zoals ik al zei ben ik hier nu zo’n 3 maanden bewust mee bezig. Ik heb zeker nog een lange weg te gaan, maar ik merk nu al dat ik blij word van deze minimalism movement. Het maakt me bewuster van de spullen die ik wel heb en van dat ik ze vaker moet gebruiken. Ook vind ik het steeds makkelijker om afscheid te nemen van spullen die ik niet gebruik. Ik vind het dan juist fijner om het weg te geven of te verkopen zodat iemand anders er plezier van kan hebben! En uiteindelijk zal ik er ook wat meer centjes door in de portemonnee houden. Ook fijn!

Hoe voel jij je over je uitgavenpatroon? Ben je er bewust mee bezig of juist helemaal niet?

3 Reacties

  1. Leuk om te lezen hoe je hiermee bezig bent en jezelf aan het ontwikkelen bent om meer bewustzijn te creëren. Het komt van zelf wel. Inzicht + bewustzijn zijn belangrijke stappen

  2. Ik ben de laatste jaren wel beter geworden in spullen wegdoen (en dan bedoel ik niet per se weggooien, maar weggeven, doneren of verkopen). Het geeft me een goed gevoel om spullen in huis te hebben die ik gebruik en waar ik blij van word. Dat werkt ook door op mijn aankoopgedrag. Maar ik ben ook echt een rommelkomt, dus alsnog genoeg in huis, haha.

  3. Wat goed dat je er zo bewust mee om gaat! Vroeger kocht ik ook onwijs veel, maar nu denk ik zelfs na over kleine aankoopjes van bijvoorbeeld de Action. Ik koop zelden iets wat ik niet gebruik en daar ben ik heel blij om! Ik kan beter geld sparen om af en toe één luxe item te kopen waar ik ook veel plezier van ga hebben, dan elke keer kleine prullaria die na een korte tijd weer in de vuilnis beland. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *