Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Als ik ergens vlekken van krijg tijdens een sollicitatie, dan is het wel die vraag. Niet vanwege de vraag, maar omdat je wel kunt raden dat er bepaalde verwachten zijn rondom het antwoord. Je moet ambitie laten zien, laten zien dat je er vol voor gaat, en laten zien dat je een doel hebt waar je naartoe werkt.

Mijn antwoord op die vraag is steevast “ik heb geen flauw idee”. Niet dat ik geen ambitie heb of geen dromen, maar er kan een hele hoop veranderen in 5 jaar tijd. Ook vind ik helemaal geen fijn idee om mij vast te moeten bijten in een doel en daarmee blind te worden voor alle andere mogelijkheden die voorbij kunnen komen. Hoe stom is het dan om die te missen, terwijl het misschien wel een veel mooiere kans is?

Ik heb wel ambities en dromen, maar die niet in het standaard antwoord passen. Ik hoop over 5 jaar nog gelukkiger te zijn. Ik hoop over 5 jaar nog steeds te kunnen leren en mezelf verder te kunnen ontwikkelen. Ik hoop over 5 jaar een nog betere balans te hebben tussen de dingen die ik leuk vind en de dingen die moeten om dat mogelijk te kunnen maken. Ik hoop wijzer te zijn, zonder bang te zijn om fouten te maken.

Wellicht bestaat mijn werkgebied niet eens meer over 5 jaar, of hebben we eindelijk ingezien dat 40+ uur per week werken helemaal niet productief hoeft te zijn, of is de economie zo ver ingestort dat er weinig te werken valt. Misschien ben ik wel simpelweg te pessimistisch om zo ver vooruit te kunnen en willen kijken. Of ergens te dromerig om me vast te willen bijten in wat er over 5 jaar zou kunnen zijn.

Ik durf tegenwoordig wel doelen voor mezelf op te schrijven voor het komende jaar. Dat vind ik persoonlijk al heel wat, of ik ze nou wel of niet behaal. Wellicht is dat onderdeel worden van volwassen(er) worden, dat je wel een iets beter beeld krijgt van waar je gelukkig van wordt en energie uit kunt halen. En dat die doelstellingen al snel bovenaan het lijstje komen te staan. Tegelijkertijd is het voor mij ook helemaal geen ramp als ik die doelen niet heb gehaald, als ik dan wel aan andere dingen heb gewerkt die mijn gelukkiger maken.

En jij, bijt jij je vast in doelstellingen en weet je al helemaal waar je wilt zijn over 5 jaar? Of denk je net als ik liever aan de korte termijn?

4 Reacties

  1. Ik krijg ook altijd een beetje kriebels van die vraag. Het is wel eens leuk om er over te fantaseren maar zoals je zegt, je kan nooit weten hoe je leven er binnen vijf jaar uit ziet. Ik kijk ook liever naar de korte termijn 🙂

  2. Ondanks dat ik me meer op de korte termijn focus weet ik toch wel wat ik graag over 5 jaar zou willen hebben; een eigen huis, misschien tegen die tijd aan kindjes beginnen, gevonden hebben wat ik echt al werk wil doen, noem maar op!

  3. Dat is dus ook altijd mijn antwoord – “Ik heb geen flauw idee”. Ik leg ze dan ook altijd uit dat mijn langetermijnverwachtingen altijd anders verliepen dan ik dacht, dus dat ik over een termijn van vijf jaar geen uitspraken wil doen. Daarnaast veranderen mijn interesses en daarmee ook mijn ambities nog wel eens gedurende die termijn. Waar ik mezelf in 2012 op kantoor zag zitten als assistent-accountant en stage liep bij een gemeente op kantoor, werk ik nu in de logistiek in joggingbroek, fel oranje jas en oerlelijke veiligheidsschoenen en is het enige wat ik weet dat ik binnenkort aan een BBL opleiding tot logistiek manager begin.

    Ben nu eind 20, maar weet zelfs nog niet of ik kinderen zou willen over 5 jaar of niet, of dat ik mijn studieschuld kan aflossen en een huis kan kopen of niet. :’) Een jaar vooruit kijken is voor mij nét goed genoeg, haha!

  4. Echt een gare vraag is dat, snap ook niet waarom ze ‘m stellen. Er zijn betere manieren om erachter te komen wat voor werknemer je aan iemand hebt, denk ik zo 😛

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *