Stay connected – Xiaomi Mi Band 4 & Fossil Q Neely Hybrid Smartwatch

Dat ik een groot fan ben van gadgets verbaast je vast niks. Ik ben super blij met mijn iPhone 11 Pro en ik had ook een tijdje een Apple Watch series 2. Die heb ik laatst de deur uit gedaan omdat hij traag werd en ik vooral heel erg gek werd van elke dag opladen. Maar het hebben van een smartwatch beviel me wel goed en dus ging ik voor twee nieuwe opties: de Mi Band 4 van Xiaomi en de Fossil Q Neely!

De kans is best groot dat je van beiden nog nooit gehoord hebt. De markt in Nederland bestaat immers voornamelijk uit Apple Watches, Fitbits en horloges van bijvoorbeeld Samsung en Garmin. Zoals ik al zei was ik niet heel blij met mijn Apple Watch. Ik heb ook de Fitbit Charge 2 en Charge 3 geprobeerd maar was van beiden niet zo’n fan en ondanks goede garantie las ik dat veel mensen problemen hadden met de Fitbit. Met een iPhone is een Android-based systeem op een watch ook niet heel ideaal, dus ging ik op zoek naar andere alternatieven!

Xiaomi Mi Band 4

Xiaomi is een Chinees merk met vooral in Azie enorm veel succes. Het bedrijf maakt betaalbare gadgets zonder teveel in te leveren op design en prestaties. Zo kost de Mi Band 4 op AliExpress nog geen 30 euro! Voor dit geld krijg je een bandje met onder andere de volgende specs:

 • 0,95″ AMOLED kleurenscherm met customizable wijzerplaten
 • Touch button en touch scherm waarmee je door het menu kunt navigeren
 • Hartslagmeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor
 • App notificaties (alle apps)
 • Muziekbediening
 • Waterdicht
 • Workout modes: zwemstatistieken, hardlopen, fietsen, wandelen en fitness

De Mi Band 4 werkt samen met de Mi Fit app. In deze app kan je alle informatie vinden rondom je activiteit, workouts en slaapgegevens. Natuurlijk kan je hier ook van alles instellen, zoals welke notificaties je wilt ontvangen en welke wijzerplaten of achtergrond je wilt zien op de band. Qua app lijkt het veel op de app van Fitbit. Sommige dingen vind ik wat onlogisch ingedeeld, maar over het algemeen kan ik alles goed vinden! De app pusht soms ook updates naar je bandje wanneer deze er zijn.

Ik vind dit bandje echt een sterke alleskunner voor een goede prijs. Als je een echte sporter bent is hij wellicht niet toereikend genoeg. Ik kom niet veel verder dan wandelen en fietsen en daar is hij prima voor. Hij gebruikt hier trouwens wel de GPS van je telefoon voor en die moet je dus in de buurt houden als je je route wilt kunnen zien. Het resultaat van een fietstocht ziet er dan bijvoorbeeld zo uit. Ik vind het zelf leuk om mijn dagelijkse beweging (stappen) te zien en mijn slaap, wat dit bandje gewoon prima meet. Ook vind ik het fijn dat ik al mijn notificaties erop krijg, want dan trilt mijn telefoon niet steeds en hebben andere mensen er dus geen last van.

De bandjes van deze Mi Band 4 kan je trouwens verwisselen en er zijn er een heleboel soorten te koop op AliExpress. Ik vind zelf de metalen bandjes het fijnst, die geven een wat nettere look en zitten prima. Opladen doe je overigens in een USB lader waar je het bandje in klikt. Gemiddelde batterijduur bij werkelijk gebruik is bij mij ongeveer 12 dagen, wat ik echt top vind!

Fossil Q Neely Hybrid Smartwatch

Toch was er nog een ander soort smartwatch wat al een tijdje mijn interesse had: een hybrid smartwatch. Een horloge wat tussen analoog en smart in zit en waar onder andere Fossil meerdere modellen van heeft. Ik kocht er eentje voor een goede prijs in de outlet in Roermond en vind hem verrassend fijn!

Dit horloge kan het volgende:

 • Stappenteller en calorieënteller
 • Slaaptracker
 • App notificaties (niet alle apps)
 • Beperkt waterdicht

De Fossil Q Hybrid Smartwatch kan dus minder dan de Xiaomi Mi Band 4 en het is dan ook niet geschikt om mee te sporten. Toch kan hij eigenlijk wel alle dingen die ik interessant vind: stappen tellen, notificaties geven, slaap tracken. Natuurlijk heb je geen schermpje en dus zie je notificaties en voortgang niet. Fossil heeft daar iets slims op bedacht. De drie knopjes aan de zijkant kan je elk een bepaalde functie geven en hiermee kan je dus bepaalde dingen bedienen of je voortgang zien. Functies die je kunt instellen zijn bijvoorbeeld je voortgang op je stappendoel, een tweede tijdzone, bediening van muziek, voortgang bijhouden op een specifiek doel (bijvoorbeeld het aantal glazen water wat je hebt gedronken), een stopwatch, of wat je laatste notificatie was.

Ook qua notificaties kan je de meldingen wat slimmer maken. Aan elk uur (in totaal dus 12 op dit horloge) kan je een bepaalde app of groep van apps koppelen en je wijzers zullen naar dit nummer wijzen als je een dergelijke melding krijgt. Zo gaan mijn wijzers naar de 3 voor een WhatsApp bericht, 6 voor Instagram, 12 voor een belletje en 9 voor de rest. Fossil heeft wel van tevoren bepaald welke apps notificaties kunnen geven en het kan dus zijn dat je bepaalde (vooral specifiek voor Nederland zijnde) apps gebruikt die niet ondersteund worden. De bekende apps worden natuurlijk wel ondersteund!

Eigenlijk vind ik dit systeem verrassend fijn werken. Het enige echt dringende in mijn leven zijn vaak belletjes en daarbij gaat het horloge flink trillen, dus dat merk ik wel. Ook merk je het natuurlijk wel als iemand een aantal keer achter elkaar appt. Ik draag dit horloge op de dagen dat  ik een iets nettere look wil hebben, of bijvoorbeeld bij een feestje. Soms mis ik dan wel dat er geen schermpje op zit en je dus notificaties niet kunt lezen, maar het is alsnog net wat slimmer dan een gewoon horloge. Ik slaap er overigens niet mee want dat vind ik erg oncomfortabel.

Bij dit horloge kan je de bandjes ook verwisselen maar de kast is in mijn geval natuurlijk zilver, dus dat beperkt het iets qua opties. Ik heb op dit moment een zwart leren bandje en een zilveren metalen bandje. Prima voor de afwisseling! Oh en hij werkt trouwens op zo’n platte batterij die je ongeveer elke 3-6 maanden moet vervangen. Dit kan je zelf doen, de achterkant van het horloge kan je gemakkelijk open draaien met een muntje. Zo’n batterij kost 1 a 2 euro en dat vind ik best prima te doen. In de bijbehorende Fossil app kan je de batterijstatus zien zodat je hem op tijd kunt vervangen.

Wellicht dat ik in de toekomst wel weer neig naar een Apple Watch (werkt gewoon het allerbeste samen met een iPhone) of een smartwatch van een ander merk, maar voor nu ben ik heel blij met deze twee horloges. Als ik zou moeten kiezen tussen de twee zou ik voor de Xiaomi Mi Band 4 gaan omdat deze meer functies heeft, maar de hybrid watches van Fossil zijn juist weer meer als een traditioneel horloge en dus minder opvallend. Voor elk wat wils dus! De Xiaomi Mi Band 4 koop je het makkelijkst via AliExpress (kies de global versie) of bijvoorbeeld via BelSimpel. Fossil horloges kan je het beste kopen via de officiële verkooppunten (bijvoorbeeld de Bijenkorf) of in de outletwinkel in Roermond. Daar scoorde ik die van mij voor nog geen €50, een prima deal!

1 Reactie

 1. Wow fijne review! Ik heb de Withings Steel HR horloge. Dat is een analoge horloge met een display scherm zodat je toch wat informatie krijgt. Ik vind dat vooral fijn inderdaad als iemand mij belt omdat je dan ziet wie je aan het bellen is.
  Prijs is wel flink wat forser dan die van Fossil maar ik heb em nu al 3 jaar en heb het gekregen voor mijn verjaardag toendertijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *