Ik Moet Nog Even Kijken Of Ik Kan – Liesbeth Smit

Dat is sowieso een van mijn favoriete antwoorden op de vraag of ik ook naar dat gezellige feestje kom. Zo’n feestje waar je dan hooguit 3 mensen kent en dus van tevoren weet dat het een beetje ongemakkelijk gaat worden. Liesbeth Smit schreef een boek over introverten en voor mij was het een feest der herkenning!

In Ik moet nog even kijken of ik kan gaat Liesbeth Smit uitgebreid in op de verschillende kanten van introvert zijn. Hoe ga je er op de werkvloer mee om? Wat moet je allemaal weten over je introverte kind? En wat is reuze herkenbaar, zelfs voor mensen die wél uit een taart durven te springen op hun verjaardag? Scherp, fris en met veel humor geschreven, en vol handige tips en lijstjes. Voor introverten én extraverten – en iedereen daartussenin.

Ik leef natuurlijk niet onder een denkbeeldige steen en weet al jaren dat ik eerder een introvert dan een (al dan niet luidruchtige) extravert ben. Na een sociaal evenement voel ik me altijd enorm moe en heb ik een dagje zonder menselijk contact nodig om daar van bij te komen. Als kind was ik overigens ook enorm verlegen, maar dat is door de jaren heen wel minder geworden. En dat is een van de eerste dingen die je overigen leert in dit boek: introvert zijn is niet hetzelfde als verlegen zijn, maar het heeft veel meer te maken met wat je energie kost en wat je energie oplevert.

Liesbeth Smit refereert veel aan Susan Cain, de auteur van Quiet en bekend van deze Ted Talk. Dat boek heb ik overigens ooit voor ongeveer de helft gelezen maar vond ik niet zo luchtig lezen. Het boek van Liesbeth leest wat dat betreft net wat makkelijker weg en geeft veel meer praktische tips over introversie die meer toegespitst zijn op de Nederlandse cultuur en manier van werken. Die tips zijn super fijn als je zelf introvert bent maar ook net zo relevant als je het niet bent. Want zo’n 1/3e van de wereldbevolking schijnt introvert te zijn en dus is de kans groot dat je introverte vrienden of collega’s hebt!

Ik heb wel wat delen in het boek geskipt, want ik heb weinig aan bijvoorbeeld het hoofdstuk hoe om te gaan met je introverte kind. Tegelijkertijd vond ik andere hoofdstukken juist heel interessant. Bijvoorbeeld over hoe je je als introvert staande kunt houden op de werkvloer. Daar merk ik namelijk dat ik eigenlijk benadeeld word ten opzichte van schreeuwerige, extraverte collega’s die wel schaamteloos opscheppen over wat ze hebben bereikt. Ik vind het veel belangrijker om eerlijk te zijn en ben meestal vrij bescheiden over wat ik heb bereikt, wat dan weer heel typisch is voor een introvert.

De vele tips in dit boek vond ik erg fijn en nuttig. Niet alleen over introvert op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook over hoe je onder een sociale verplichting uit kunt komen zonder mensen te kwetsen of hoe je er een leuke avond van kunt maken als je toch wel naar dat ongemakkelijke feestje gaat. Een nuttig boek dus voor de introvert, maar ook voor de extravert die de verschillen beter wilt begrijpen. Onder andere te koop via Bol.com (en te lezen via Kobo Plus!).

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *