Let’s talk money – een kijkje in mijn persoonlijke financiën

Veel dingen in het volwassen leven lijken te draaien om geld. Geld maakt wellicht niet gelukkig, maar wat je ermee kunt doen (of juist niet kunt doen) bepaalt voor een gedeelte wel hoe je je leven moet en kunt inrichten. Dat begin ik me als semi-volwassene (lees: 29 jaar oud) steeds meer te realiseren en dus ben ik de laatste maanden wel wat bewuster bezig met geld. Niet alleen als onderdeel van mijn doelen, maar ook om andere doelen te kunnen realiseren!

En wat dat dan concreet betekent? Dat ik eigenlijk voor het eerst in mijn leven bewust probeer te zijn van wat ik verdien en wat eruit gaat, en daar ook veranderingen in probeer aan te brengen waar nodig. Dat klinkt natuurlijk vrij logisch maar deed ik dus eigenlijk nooit echt. Tijdens mijn tienerjaren had ik doorgaans vrij weinig geld en daar leefde ik dan ook naar. Tijdens mijn studie verdiende ik wat bij met mijn blog en kon ik gelukkig nog wel thuis blijven wonen om zo weinig kosten te maken. Vervolgens ben ik gaan werken en kon ik nog wel even thuis blijven wonen waardoor ik lekker heb kunnen sparen.

Mijn uitgaven

Ik heb een jaartje op mezelf gewoond in Den Haag en dat hakte er wel goed in. Ongeveer de helft van mijn inkomen ging alleen al naar de huur (lang leve vrije sector) en dus spaarde ik gedurende dat hele jaar eigenlijk niets meer (en gebruikte ik voor de verhuizing ook nog eens aardig wat spaargeld op). Daarna ben ik gaan samenwonen met mijn vriend en konden we de meeste vaste lasten gelukkig gaan delen, wat echt mega verschil maakte!

Inmiddels heb ik door het samenwonen een vrij stabiel inkomsten- en uitgavenpatroon en vind ik het ook makkelijker om te zien waar ik bijvoorbeeld op zou kunnen besparen. Kort gezegd is de verdeling nu als volgt:

 • Ongeveer 40% van mijn inkomsten stort ik op de gezamelijke rekening waar we alle gezamelijke vaste lasten (huur, tv & internet, energie etc.) en gezamelijke aankopen (boodschappen, inrichting huis etc.) van betalen
 • Aan mijn persoonlijke vaste lasten (zorgverzekering, verzekering auto, abonnementen etc.) ben ik ongeveer €250 per maand kwijt
 • Ik probeer elke maand rond de 30% van mijn inkomen te sparen voor grote toekomstige uitgaven (huis, auto, laptop, telefoon etc.)
 • Gemiddeld geef ik nog zo’n €500 per maand uit aan andere dingen (voornamelijk benzine, eten/drinken buitenshuis, kleding/schoenen.. en troep)

De inleg voor de gezamelijke rekening ligt vast en dat vind ik erg fijn want we redden het hier doorgaans wel mee en het dekt al veel van de vaste lasten en uitgaven. Hier heb ik dan ook iets minder invloed op, al proberen we altijd te letten op aanbiedingen en sluiten we af en toe contracten over (energie, internet/tv) om daar wat kosten te besparen. We zouden echt nog wel kunnen besparen op bijvoorbeeld boodschappen en buiten de deur lunchen en eten bestellen, maar zolang we het redden met het budget vind ik het geen prioriteit. Op deze rekening sparen we eigenlijk niet, dus grote aankopen en vakanties splitten we vaak en betalen we dan van onze eigen rekeningen.

Uitgaven die ik zelf kan beïnvloeden

Op mijn eigen uitgaven probeer ik wel steeds kritischer te zijn. Hier heb ik zelf meer invloed op en mijn spaargeld is van belang voor eigen aankopen en grote gezamelijke aankopen. Gezien de 500 euro per maand die nog steeds naar van alles gaat kan je natuurlijk wel stellen dat het nog niet zo heel lekker gaat, maar ook zeker niet slecht. Ik ben sowieso al zo’n 150 euro per maand kwijt aan benzine (woon-werkverkeer en prive tripjes), ik ga af en toe met vriendinnen buiten de deur lunchen/dineren en ben best fan van gadgets en mooie schoenen. Ik ben wel kritischer gaan kijken naar kleine uitgaven die bij elkaar best groot kunnen worden. Kleine aankopen bij bijvoorbeeld Kruidvat en natuurlijk het gevreesde AliExpress hakken er onbewust best wel in en het zijn uitgaven die echt niet noodzakelijk zijn.

Ook zijn er persoonlijke vaste lasten die ik eigenlijk best zou kunnen skippen maar lastig vind om stop te zetten. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Netflix abonnement –  €10,99/maand
 • Kobo plus abonnement – €9,99/maand
 • Videoland abonnement – €8,99/maand
 • Patreon subscriptions – €9,80/maand

En daar komt nog een Spotify abonnement van €7,50/maand bij (zit in mijn mobiele abonnement). Dit soort abonnementen vind ik altijd wel lastig om zomaar op te zeggen. Het is vooral een kwestie van gemak: altijd toegang tot een groot aanbod van muziek/series/boeken. Maar ik heb helemaal geen tijd om al die dingen te bekijken en dus zijn veel abonnementen het geld niet waard. Voor nu zit ik erover te denken om mijn Kobo plus abonnement op te zeggen (want ik heb nog een kast vol ongelezen boeken) en ook naar Patreon kritisch te kijken. Hier kan je mensen supporten in hun werk, in mijn geval zijn dat mensen die ook creatieve dingen doen, en krijg je er dan vaak printables of exclusieve video’s voor terug. Heel leuk, maar ook weer iets wat ik vaak vergeet te kijken.

Sparen

Wat ik wel altijd lastig vind is bepalen hoeveel spaargeld ik nodig heb. In deze huidige tijden heb je best wat kapitaal nodig om bijvoorbeeld een huis te kunnen kopen, maar dit staat nog niet echt op onze planning. Hetzelfde geldt overigens voor kinderen, dus voor beiden hoef ik nog niet echt concreet te gaan sparen. Bij het Nibud kan je een bufferberekenaar invullen om een idee te krijgen van de buffer die je nodig zou hebben voor onverwachte kosten. In mijn geval is dat zo’n €12.000, mede vanwege mijn auto. Maar hierin worden geen zaken meegenomen zoals het verliezen van een baan of het aanschaffen van iets duurs (nieuwe auto, huis, laptop). Dus eigenlijk zou je zo’n bedrag nog minstens moeten verdubbelen.

Plan van aanpak

Genoeg om over na te denken dus. Voor nu wil ik me in ieder geval gaan focussen op:

 • Minder onnodige dingen kopen want uiteindelijk ben ik daar zo’n €200-€300 per maand aan kwijt (wat concreet betekent: drie keer nadenken voordat ik het koop)
 • Kritisch kijken naar de abonnementen die ik heb lopen en andere persoonlijke vaste lasten, en schrappen wanneer het niet meer het geld waard is
 • Spullen verkopen die ik niet meer gebruik
 • Eventueel op zoek gaan naar andere manieren om mijn inkomsten verder te verhogen

Zo heb ik tijdens het schrijven van deze blogpost gelijk mijn Patreon subscriptions opgeruimd, mijn reisverzekering opgezegd (ik ben blijkbaar verzekerd via mijn werkgever) en ga ik na het uitlezen van mijn huidige boek Kobo plus opzeggen. Sowieso helpt het al enorm om eens alle inkomsten en uitgaven bij te houden voor minimaal een maand en hier een analyse op los te laten. Ik doe dat al een paar maanden achterin mijn bullet journal en het heeft mij een stuk bewuster gemaakt van wat er allemaal gebeurt op mijn rekening. Zeker een tip!

Ben jij bewust bezig met je financiën?

7 Reacties

 1. Ik ben er wel bewust mee bezig. Samenwonen scheelt echt enorm in de vaste lasten. Ik heb 5 jaar alleen gewoond. Ik vond het heerlijk, maar eigenlijk best oneerlijk hoe duur alleen wonen relatief gezien is. Mijn vriend woonde iets eerder in ons appartement en we hadden toen nog geen gezamenlijke rekening. Ik maak daarom geld over naar zijn rekening. Ik zie dus tegenwoordig amper vaste lasten van mijn rekening gaan (alleen die van mezelf). Ik voel me weer net een kind, haha.

 2. Duidelijk artikel, zeer goed uitgelegd. Op YT en Instagram kan je TheBudgetMom volgen, voornamelijk vr mensen met véél schulden, maar ze doet ook leuke haalbare spaarchallenges, je kan er op korte tijd extra met sparen zonder veel moeite.

 3. Tof om te lezen! Ik ben veel bezig met mijn financien met als doel meer geld te besparen en te zorgen dat ik uiteindelijk meer kan sparen en in beleggingen en deposito kan stoppen.

  Ik maak elke maand exact een overzicht wat er in komt, maar ook wat er uitgaat. Zo zie je direct waar je eigenlijk te veel geld aan uitgeeft.

  Daarnaast ben ik bezig met het creëren van meerdere inkomstenbronnen. Ik werk als freelancer waardoor ik sowieso al meerdere inkomstenbronnen heb, maar daarnaast heb ik ook twee eigen blogs, 15+ websites waar ik passief inkomen mee verdien, dividend uit beleggingen etc. Met als doel meer financiële vrijheid te creëren. Dat lijkt mij namelijk een fantastisch gevoel.

  1. Beleggingen lijken me ook interessant! Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog maar weinig van snap (wel wat het is, niet hoe ik erin kan investeren zonder gelijk bankroet te gaan). Ach, wellicht interessant voor de toekomst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *