Je Moet (Bijna) Niks – Lianne Keemink

In het leven zijn er een paar dingen die je niet kunt vermijden. Belasting betalen bijvoorbeeld, of uberhaupt een bron van inkomen vinden om van te leven. Maar soms krijg ik wel het idee dat we onszelf het leven best wel eens te ingewikkeld kunnen maken. Omdat we onszelf zoveel verplichtingen opleggen en niet genoegen kunnen nemen met gewoon gemiddeld.

Lianne Keemink schreef er een boek over en dit boek stond al een aardige tijd op mijn lijstje van boeken die ik wilde lezen. Lianne ken je misschien van de blog The Self Help Hipster en het boek is onder andere een gevolg hiervan. Waar het over gaat:

Als fervent zelfhulpjunkie dacht Lianne Het Leven wel te kunnen hacken. Vanaf haar twaalfde las ze honderden zelfhulpboeken met de gedachte een hoop ellende te kunnen voorkomen. Het resultaat van deze obsessie: een afschuwelijke relatiebreuk en een dikke xx maanden overspannen thuiszitten. In JE MOET (bijna) NIKS leidt ze je rond in haar verhaal en de beginselen van zelfhulp. Dit boek gaat over het belang van passief gedrag en negativiteit, de zin en onzin van The Secret, de balans vinden tussen willen en moeten, en Echte Liefde. Het bevat héél veel concrete tips waar zelfs de meest cynische geest mindful van wordt. Om jou te helpen. Hoef je dat zelf niet meer te doen.

Ik ben dus niet zo’n groot fan van zelfhulpboeken. Vaak teveel blabla en te zweverig en daardoor totaal niet toepasbaar op de dagelijkse uitdagingen des levens. Gelukkig is het boek van Lianne wat dat betreft niet zo heel zweverig en best wel herkenbaar. In het eerste deel van het boek ligt de nadruk op Lianne’s eigen verhaal en ervaringen. Misschien wat saai als je Lianne verder niet kent of er weinig van jezelf in herkent.

Het tweede deel vind ik zelf daarom een stuk beter. Hier beschrijft ze een aantal belangrijke onderwerpen in de zelfhulpwereld. Ze refereert veel naar andere zelfhulpboeken waardoor dit boek eigenlijk ook een soort filter is voor het vinden van zelfhulpboeken die wellicht wel bij mij voorkeuren en situatie passen. Het boek is vrij luchtig geschreven en leest daardoor lekker weg, wat ook zeker een pluspunt is.

Eigenlijk is Je Moet (Bijna) Niks een fijne filtering in de wereld van zelfhulpboeken. Natuurlijk heet het boek niet voor niets zo en is de algehele boodschap dat je toch best wel veel dingen in het leven zelf in de hand hebt. Of in ieder geval hoe je besluit er mee om te gaan of op te reageren. Een nuttige realisatie!

Benieuwd geworden? Je koopt ‘m hier.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *