New in – Dr. Martens 1460 schoenen

Hoera, nieuwe schoenen! Had ik ze nodig? Nee, natuurlijk niet. Stonden ze hoog op de wishlist? Jazeker! Het kostte even wat moeite om deze nieuwe schoenen te kopen, maar het is gelukt. En dus ga ik je er alles over vertellen. Gewoon omdat het kan.

Dr. Martens schoenen zijn op dit moment weer helemaal hip, hot and happening. Maar nieuw zijn ze niet, want het merk bestaat al sinds 1947. In mijn jeugd waren het juist vooral de schoenen voor de “gothics” en dus verre van hip voor de pubers die daar helemaal niks mee te maken wilden hebben. Natuurlijk bestaan ze niet voor niets al zo lang. In eerste instantie werden ze vooral gedragen door agenten, postbodes en fabriekswerkers omdat de schoenen  – mits eenmaal ingelopen – heel comfortabel zijn en lang mee kunnen gaan. Later begonnen de punks en de skinheads ze te dragen, en tegenwoordig.. Loopt eigenlijk iedereen er weer mee, haha!

Ik heb altijd al een beetje mixed feelings als het aankomt op Dr. Martens. Het is typisch zo’n merk wat ik bij andere mensen heel tof vind, maar niks voor mij. Te groot, te lomp, totaal niet vrouwelijk. Toch ging het wel weer een beetje kriebelen, zeker nu je ze echt OVERAL ziet, en de winter komt er natuurlijk aan. Dus warme, stevige schoenen zijn zeker geen overbodige luxe. Toen we in de buurt van Roermond waren, wilde ik dan ook zeker even kijken in de outlet van Dr. Martens. Zonder succes overigens, want ze hadden niks meer in mijn maat. En die glitterschoenen hierboven mochten gek genoeg niet mee naar huis..

Dus was het tijd voor plan B: online bestellen. Ik bestelde twee paren bij de Bijenkorf, een gladde versie en een soepele versie van het 1460 model. Maar toen ik ze aantrok.. Zaten ze toch wel ERG strak. Dat ze strak zouden zitten wist ik overigens al wel, want heel YouTube staat vol met video’s over hoe je ze in moet lopen en wat je kunt verwachten. Maar ik twijfelde toch echt teveel en besloot ze dus maar terug te sturen (een beetje met pijn in mijn hart).

Tijd voor plan C: naar een winkel waar ze Dr. Martens verkopen en goed advies kunnen geven! Dat werd De Popshop in Haarlem. Deze winkel verkoopt al jaren Dr. Martens en is wat dat betreft ook echt een begrip in Haarlem en omstreken. Ze hebben verschillende modellen en kleuren in het assortiment, waardoor ik dus kon proberen welk model het beste zou zitten. En ze gaven me veel advies over het passen en inlopen, wat ook heel fijn is.

Gelukt! Ik ging uiteindelijk voor de 1460 Pascal Virginia Mono Dr. Martens. Deze schoenen zijn gemaakt van zacht leer waardoor het inlopen niet extreem verschrikkelijk is. Normaal herken je Dr. Martens aan de gele stiksels, maar deze specifieke uitvoering heeft dat juist niet. Stiekem vind ik dat juist wel leuk en dat maakt ze ook weer iets neutraler.

Na het opmeten en passen bleek ik maat 41 te hebben en dat is kleiner dan ik zelf dacht, ook al is dat meestal wel mijn maat. De schoenen die ik online had besteld waren dit ook, maar voelden echt veel te klein. Dat waren ze achteraf gezien echter helemaal niet te klein, maar een beetje te strak aan de bovenkant. Dit model is echter heel soepel en loop je nog verder uit, dus dat is helemaal geen probleem. Een tip van de verkoper was om tot die tijd het zooltje eruit te halen. Dit scheelt misschien net 2 mm, maar dat is vaak net genoeg om er geen last van te hebben. Later kan je de zooltjes er weer in doen, zodra ze wat losser zitten.

En ik ben er super blij mee! Het inlopen viel me alles mee. Ik had veel aan de tips van de verkoper. Zijn advies was om ze de eerste 2-3 dagen in huis te dragen. De warmte van je voeten zal er dan voor zorgen dat ze al wat soepeler worden en wat meer naar de vorm van je voeten gaan staan. De dagen erna heb ik ze in eerste instantie zonder het zooltje erin gedragen zodat er iets meer ruimte was, maar al gauw konden de zooltjes er weer in. Wat ook enorm helpt is om de veters juist heel strak aan te trekken. Dat voelt heel onlogisch bij strakke schoenen, maar het zorgt ervoor dat de druk beter verdeeld wordt over de schoen. Met als resultaat dat je dus minder snel blaren krijgt!

Uiteindelijk heb ik helemaal geen last van blaren gehad en daar ben ik wel blij mee. Na al die horrorverhalen op YouTube vreesde ik namelijk voor het ergste. De generieke tip is dan ook om eerst voor een zo zacht en soepel mogelijk paar te gaan, zodat het dragen van de schoenen je niet gelijk tegen gaat staan. Deze video vond ik trouwens ook wel nuttig om te kijken!

Ik ben echt totaal geen fashionista en dus ook niet de beste persoon om je te vertellen hoe je deze schoenen het beste kunt combineren en dragen. Maar eerlijk gezegd vind ik dat ze (bijna) overal wel bij kunnen, zeker in de zwarte uitvoering die ik heb. Bovendien zitten ze lekker stevig en lopen ze goed, waardoor het voor mij ook fijne schoenen zijn voor een dagje weg. Met een prijs van zo’n €170 zijn ze overigens wel een rib uit mijn lijf geweest – veel dragen dus! En stiekem wil ik deze eigenlijk ook wel (sorry schat).

Wat vind jij van Dr. Martens schoenen?

4 Reacties

  1. Heel erg vet zijn die helemaal zwarte. Ik heb zelf maat 42, waardoor ik soms twijfel omdat ze redelijk groot zijn. Maar bij andere mensen zijn ze zooo tof!

  2. Gaaf zijn ze zeg! Ik vind die met glitters trouwens ook wel héél leuk. 🙂 Ik heb ze zelf niet, maar dat is puur omdat ze echt niet passen bij mijn girly kledingstijl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *