My Journal Agenda 2020 van A-Journal

Als je af en toe eens een blogpost hier leest, dan weet je vast wel dat ik groot fan ben van de bullet journal. Ik gebruik nu ruim 2 jaar het systeem en het heeft voor mij echt wonderen gedaan voor mijn productiviteit en het gevoel dat ik “in control” ben. Het grote nadeel van het bullet journal systeem is echter dat je het helemaal zelf op moet zetten en dat niet alleen tijd kost, maar soms ook wat creativiteit.

Maar gelukkig is er hoop voor als je hier geen tijd, creativiteit, of gewoon simpelweg geen zin in hebt: planners! Planners zijn over het algemeen al helemaal voorgedrukt en hiermee kan je dus gelijk aan de slag, wat je een hoop tijd zal schelen. Natuurlijk moet zo’n planner dan wel gelijk bij je passen qua indeling. Van A-Journal mocht ik de nieuwe Agenda voor 2020 ontvangen en hoewel ze het een agenda noemen, vind ik het eerder een planner. Omdat het zoveel meer opties biedt dan wat een agenda over het algemeen kan bieden!

Want ja, het is al bijna 2020 en dat is een mooi moment om te beginnen in een nieuwe planner of agenda. En hoe fijn is het dan als je er niet alleen je afspraken en to do’s in kunt zetten, maar ook kunt werken aan nieuwe doelen en reflecties? Of lijstjes kunt bijhouden van dingen die je niet specifiek deze week of vandaag hoeft te doen, maar waar je wel in de toekomst aan wilt werken? Deze agenda van A-Journal biedt je al die mogelijkheden, en dat vind ik heel tof en praktisch!

Deze agenda is verkrijgbaar in een aantal kleuren en ik ging voor de gele variant, juist omdat ik dat wel lekker vrolijk vind. De meeste pagina’s zijn overigens gewoon wit, op een paar pagina’s na. Het is een A5-formaat (21,5 x 16 cm) boekje en de kaft is een beetje buigzaam, wat ik zelf vaak fijner vind dan een harde kaft. Het papier is aan de dunne kant, wat als voordeel heeft dat de agenda niet extreem dik is. Dunner dan mijn bullet journal in ieder geval! En aangezien je in zo’n agenda niet helemaal los zult gaan met verf en stiften, is het ook niet zo erg dat het papier niet heel dik is.

Zoals ik al zei, zijn een paar pagina’s niet wit. Elke maand begint met deze overzichtspagina in een gezellige gele kleur. Wel een beetje lastig te lezen vind ik persoonlijk, dus zeker invullen bij goed licht. Dit soort pagina’s vind ik zelf altijd wel fijn, omdat je voor de maand kunt plannen. Plannen voor een jaar vind ik altijd te ver weg, en tegelijkertijd zijn sommige dingen nog te groot of te vaag om ze al op een specifieke dag te kunnen zetten. Je kunt hier niet alleen to do’s kwijt overigens, maar bijvoorbeeld ook de dingen die je juist niet moet doen, rekeningen die je nog moet betalen, de doelen voor deze maand en andere ideetjes die je ergens kwijt moet.

Vervolgens ziet elke week in de agenda er zo uit. Je ziet hier de dagen van de week en onderin ruimte voor wat meer generieke items en to do’s. De indeling in mijn bullet journal ziet er vaak ook vergelijkbaar uit en dat werkt voor mij goed. Er is genoeg ruimte voor mijn dagelijkse to do’s en afspraken, zowel werk als prive. De ruimte onderin gebruik ik vaak voor dingen waarvan ik vind of weet dat ik er aandacht aan moet besteden, maar nog niet precies weet wanneer dit het beste uit zal komen. Ook vind ik het wel interessant dat je er ook voor zou kunnen kiezen om per dag tijdsblokken toe te voegen aan het overzicht, als je zo effectiever je week kunt indelen. Hier is zeker op de doordeweekse dagen genoeg ruimte voor! In hele drukke weken vind ik het namelijk wel fijn om dat te doen.

Elke maand start met zo’n gele pagina, en vervolgens heb je de pagina’s per week. Achterin de agenda vind je echter een heel gedeelte met pagina’s die niet specifiek voor een maand of een week zijn. Hier vind je veel invullijstjes en pagina’s waar je kunt reflecteren op bepaalde zaken, of juist je dromen en doelstellingen voor de toekomst in kunt vullen. Ik heb zulke pagina’s ook achterin mijn bullet journal zitten, maar dan een stuk minder uitgebreid. Natuurlijk zal niet alles even relevant zijn voor jouw specifieke situatie, maar wellicht helpt het je juist om er wel eens over na te denken!

Eerlijk gezegd ben ik blij verrast door deze agenda! Ik vind het zelf fijn dat hij qua design lekker basic is en dat je daardoor zelf kunt beslissen of je ‘m ook zo basic gaat invullen, of misschien juist op een andere manier gaat gebruiken. Hij is voor een planner vrij compact en niet al te dik, wat het ook fijner maakt om ‘m mee te nemen. De pagina’s achterin vind ik een leuke toevoeging en voegen ook zeker waarde toe aan het gebruik. Het is daardoor meer dan alleen een agenda en kan je zeker helpen om aan langetermijndoelen te gaan werken! Ik heb in ieder geval veel zin om deze agenda te gaan gebruiken in 2020 (waarschijnlijk wel afwisselend met mijn bullet journal) en zal je zeker updates geven in mijn weekly diaries.

De My Journal Agenda 2020 van A-Journal kan je bestellen in de A-Journal webshop voor €15,99.

4 Reacties

  1. Hoi!
    Ik twijfel welke agenda te kopen voor het nieuwe jaar en vond deze ook erg leuk! Echter ben ik agenda’s gewend met een horizontale weekindeling en niet een verticale. Wat heeft normaliter jouw voorkeur en waarom?
    Dank!

    1. Hoi! Ik vind een verticale indeling zelf het fijnst. Zo kan je namelijk makkelijk rijtjes maken naar beneden, zonder dat je hoeft na te denken over of je er nog een rijtje naast wilt proppen (wat je met een horizontale indeling wel hebt). Hierdoor past er vaak ook meer op een pagina. Maar het ligt er denk ik aan hoeveel to do’s en events je kwijt wilt in je agenda. Het voordeel van horizontaal is wel weer dat je bijvoorbeeld twee rijtjes naast elkaar kunt maken, bijvoorbeeld eentje voor je afspraken en eentje voor je to do’s, of eentje voor werk/school en eentje voor prive dingen. Een verticale indeling kan je juist ook weer wat handiger inzetten, want je kunt bijvoorbeeld de uren van de dag links ernaast schrijven zodat je nog meer op tijd kunt gaan plannen.

      Hopelijk helpt dat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *