Let’s talk money – grip houden op je financiën

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij mij lijkt het geld er toch altijd harder uit te gaan dan dat het erbij komt. Gelukkig kan ik inmiddels wel weer sparen (lang leve samenwonen), maar ook ik moet regelmatig bewust nadenken over uitgaven. Misschien niet eens vanuit financieel perspectief, maar des te meer om miskopen te voorkomen. De laatste jaren heb ik wel wat handige manieren gevonden om bewuster met geld om te gaan en iets minder vervelende verrassingen te krijgen. Benieuwd hoe ik dat voor elkaar heb gekregen?

Een financieel overzicht maken

Dit is wat mij betreft waar het begint – inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Als je een beetje handig bent met Excel kan je zo een overzicht maken, maar op papier is ook helemaal prima. Ik doe het op dit moment op papier, met per maand mijn inkomsten en uitgaven. Vervolgens verdeel ik ze in vaste lasten en inkomsten, variabele inkomsten, variabele maar wel noodzakelijke uitgaven, en variabele en niet noodzakelijke uitgaven. Vervolgens maak ik dan de balans op tussen inkomsten en uitgaven en het bedrag wat overblijft wil ik gelijk hebben met het bedrag wat naar mijn spaarrekening gaat. Voor mij werkt maandelijks het beste omdat de meeste inkomsten en vaste lasten per maand eraf gaan, maar je kunt het natuurlijk ook op basis van een andere periode doen. Er zijn trouwens ook apps voor, maar ik vind het geen fijn idee om een app toegang te geven tot mijn bankgegevens.

Kritisch kijken naar je vaste lasten

Zodra je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, kan je kritischer gaan kijken naar de uitgaven. Het makkelijkst om te tackelen vind ik juist de vaste lasten. Aan een hoge huur kan je op korte termijn natuurlijk niet zoveel doen, maar andere vaste lasten zijn vaak wel aan te pakken. Loopt je telefoonabonnement bijvoorbeeld bijna af maar is je telefoon nog helemaal prima? Kijk dan eens naar een goedkope sim only optie zodat je maandelijkse abonnementskosten afnemen. Niet alleen betaal je dan niet meer voor je toestel, maar misschien kan je zelfs je abonnement nog verder aanpassen omdat je altijd data of minuten overhoudt. Zonde natuurlijk om voor iets te betalen wat je niet gebruikt! Voor gas en licht en je aansluiting voor tv en internet geldt vaak dat jaarlijks switchen door aanbiedingen geld oplevert, maar vaak kan je huidige aanbieder een tegenaanbod doen en hoef je dus niet eens te switchen. En voor diensten zoals Netflix en Spotify probeer ik elke maand kritisch te kijken naar of ik het eigenlijk nog wel genoeg gebruik om er elke maand 10 euro voor af te tikken.

Je inkomsten verhogen

Je kunt natuurlijk je uitgaven aanpakken, maar een andere weg is het verhogen van je inkomsten. Mijn basisinkomen komt vanuit mijn kantoorbaantje, maar ik verdien ook wat bij dankzij onder andere deze blog en mijn Etsy shop. In fancy internettermen wordt dit een side hustle genoemd en als je hierop googled, zijn er een hoop boeken, podcasts en YouTube video’s om je te inspireren. Het beste is om iets te zoeken wat je oprecht leuk vindt om te doen en hier dan een mini business van te maken, zodat je gemotiveerd blijft. Ik vind het super leuk om creatief bezig te zijn en als ik er dan nog wat mee kan bijverdienen, is dat mooi meegenomen. Een andere weg is trouwens natuurlijk een andere baan zoeken of om een loonsverhoging vragen.

Drie keer nadenken voordat je iets koopt

Of vier keer, vijf keer.. Zoveel als je nodig hebt om een bewuste aankoop te doen. Ik doe ook regelmatig impulsaankopen en heb best vaak achteraf spijt. Voor mij werkt het dan ook wel goed om eerst de tijd te nemen om goed na te denken over een aankoop voordat ik ‘m doe. Lees of kijk reviews en weeg de voordelen af tegen de nadelen. Het helpt bij mij ook om een wishlist bij te houden en regelmatig te kijken of ik bepaalde items eigenlijk steeds wel wil. Vaak valt 90% al wel weer af als ik er een maand later naar kijk, of voldoet een goedkopere optie eigenlijk ook wel. Tegelijkertijd kan je spaardoelen gaan maken voor specifieke items op je wishlist, waardoor het ook makkelijker is om geld te reserveren.

Sale, aanbiedingen en outlet

Dit kan heel gevaarlijk zijn, maar dat hoeft niet. Zeker in combinatie met een wishlist kan je met jezelf afspreken dat je een item wel mag kopen als hij onder een bepaalde prijs komt. Ik vind zelf de sales bij de Bijenkorf en bij Hudson’s Bay vaak wel chill. Al snel gaan items met 50%-70% korting en dan is iets wat misschien toch wel erg duur was, ineens wel betaalbaar. Ook ga ik regelmatig naar de outlet, maar daar moet je heel kritisch zijn en Google paraat houden. Driedubbel checken of iets in de outlet wel echt zo goedkoop is, is echt een aanrader. Maar als je daar een stevig paar schoenen of een kwalitatief goede tas kunt scoren voor een mooie prijs, dan vind ik het een prima investering.

Hoe zorg jij ervoor dat je grip houdt op je financiën?

Samenwerking

3 Reacties

  1. Ik heb een tijdje geprobeerd om via mijn bullet journal mijn inkomsten en uitgaven bij te houden, maar ik schrok er eigenlijk van, dus ben ik ermee gestopt (niet helemaal de bedoeling natuurlijk, haha). Ik zou ook inderdaad minder vaak impulsaankopen moeten doen en liever investeren in minder, maar goede dingen. Leuk artikel!

  2. Ik ben een paar jaar begonnen met er op letten. Bijvoorbeeld een handtas kopen van écht goede kwaliteit, in plaats van 10 handtassen die het nét niet zijn. Harstikke blij met deze tactiek! Werkt voor mij veel beter en ik ben veel blijer met mijn aankoop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *