Zeik Niet Zo & Lekker Laten Lullen

Ik ben niet zo van de zelfhulpboeken. Ik vind ze vaak maar te zweverig en teveel bla bla om serieus te nemen, zelfs als de boodschap eigenlijk niet eens zo slecht is. Ik koop ze natuurlijk wel want mak schaap en vervolgens liggen ze te verstoffen in de kast. Twee boeken zijn daar een uitzondering op en misschien zijn het niet eens echt zelfhulpboeken, maar ze hielpen mij wel!

Het begon met het boek Zeik Niet Zo, geschreven door Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen. Over dat we dan als millennials misschien wel neergezet worden als vervelend, lui, verwend en vooral flinke zeuren. Maar is dat zo gek? Aan de ene kant moeten we accepteren dat we volwassen worden met alle bijkomende vaste zorgen en lasten, en tegelijkertijd krijgen we niet meer zomaar een vast contract en is een huis kopen een grotere deceptie dan een tochtje naar de Primark. Neemt niet weg dat het leven helemaal zo gek nog niet is en dit boek beschrijft de alledaagse beslommeringen die je als millennial tegen kunt komen. Ik vond veel verhalen heel herkenbaar en bemoedigend, want blijkbaar ben ik niet de enige die bepaalde situaties meemaakt en op een bepaalde manier erop reageert. Zoals ik al zei – niet echt en zelfhulpboek, maar wel lekker realistisch en herkenbaar!

En toen was er ineens een tweede deel, Lekker Laten Lullen! Dat had ik even helemaal gemist, maar toen ik ‘m bij de Bruna zag liggen verdween hij wel in het winkelmandje. Anouk doet in dit boek niet meer mee en het is meer een vervolg op deel 1 dan echt een nieuw boek met nieuwe adviezen. Lianne en Suzette zijn inmiddels allebei 30+ en beschrijven in dit boek wat dat zoal kan betekenen. Suzette koopt een huis en gaat op zich wel lekker in het leven. Lianne wordt geconfronteerd met een burn-out en de nasleep ervan. Een groot contrast, maar beiden bijzonder om over te lezen. En ergens geruststellend dat beide dames het leven echt nog niet op orde hebben (lees: huisje, boompje, beestje) en dat dat helemaal prima is. Beide boeken bestaan trouwens uit korte columns over bepaalde onderwerpen en daardoor lezen ze super lekker weg.

Twee vrij luchtige boeken met een geruststellende boodschap dus! Wel eerst Zeik Niet Zo lezen voordat je begint aan Lekker Laten Lullen. Zeker als je in de leeftijdscategorie 25-35 valt vind ik het aanraders, maar daarbuiten zijn ze vast en zeker ook vermakelijk.

Welk “zelfhulp”boek vond jij wel nuttig om te lezen?

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *