Hoe het bijhouden van een bullet journal mijn leven beter maakte

Als je me ook maar ergens op social media volgt (of deze blog), dan weet je vast wel dat ik een bullet journal gebruik. Ik begon bijna 2 jaar geleden (oktober 2017 om precies te zijn) nadat ik de “hype” steeds vaker voorbij zag komen op Instagram en YouTube. Ik maak nog steeds fanatiek gebruik van een bullet journal en vertel je graag waarom!

Waar het begon

Zoals ik al zei zag ik het concept bullet journal steeds vaker voorbij komen op social media. Ryan Carroll is de “bedenker” van het bullet journal systeem, maar al snel kwamen er heel veel variaties op het systeem en werd de term bullet journal voornamelijk een benaming voor een notitieboek met puntjes. En dat is ook juist wat ik zo leuk vind aan een bullet journal – omdat je iets op zet vanaf “scratch” kan je doen wat je wilt en wat werkt voor jou, en dus is het super flexibel! Je kunt het heel simpel houden of juist all out gaan met stickers, washi tapes en stiften.

Maar hoe werkt het dan?

Afhankelijk van hoe je een bullet journal wilt gebruiken, ga je pagina’s vullen met een bepaald doel. Je kunt kiezen om van tevoren “spreads” te gaan maken waar je bijvoorbeeld de dagen van de week weergeeft met daaronder ruimte voor je afspraken en to do’s. Je kunt trackers op gaan zetten waar je bij gaat houden hoe je je op een bepaalde dag voelde of dat je naar de sportschool bent geweest. Je kunt natuurlijk ook een stuk minder gestructureerd aan de slag gaan en juist per dag bekijken wat je nodig hebt. Of je gebruikt zo’n spread om terug te kijken op een leuk event met bijvoorbeeld foto’s en bonnetjes. Alles kan!

Ik gebruik mijn bullet journal op dit moment voor de volgende dingen:

  • Day to day planning, waarbij ik belangrijke afspraken en to do’s opschrijf voor zowel mijn werk als mijn privé-leven
  • Reflectie in de vorm van dagelijkse “dagboek”achtige verhaaltjes, reviews van de afgelopen maand en one line a day, waar je bijvoorbeeld de positieve dingen op kunt schrijven
  • Bijhouden van lijstjes die niet gerelateerd zijn aan de day to day planning, zoals ideetjes voor blogposts of een packing list als ik ga reizen
  • Creatieve spreads waarbij ik helemaal los kan gaan met foto’s, stickers en washi tapes zonder dat het een bepaald doel heeft (behalve ontspanning)
  • Notities die ik later nog nodig ga hebben

Hierdoor kan ik mijn bullet journal goed inzetten voor mijn werk, mijn privéleven, mijn creatieve uitspattingen en als een soort dagboek om ook daar aandacht te besteden.

Cool, en helpt het?

Voor mij heeft het echt enorm geholpen! Toen ik begon werkte ik nog in consulting, wat echt een enorm hectisch beroep is. Ik zocht naar meer structuur en planning in mijn dagen en dat lukte mij heel goed middels een bullet journal. Ook vind ik het altijd al leuk om creatief bezig te zijn, maar hobbies zoals fotografie en bloggen kosten relatief gezien best veel tijd. Een bullet journal geeft je de mogelijkheid om creatief en toch nuttig bezig te zijn, dus dat werkt voor mij heel goed.

Inmiddels heb ik een iets rustigere baan, maar hecht ik nog steeds veel waarde aan to do lijstjes en overzicht. Ook vind ik het super leuk om oude journals terug te kijken. Van elke vakantie, elk dagje weg, elke bijzondere gebeurtenis heb ik foto’s en verhaaltjes waar ik op terug kan kijken. En omdat het voor mij heel veel nut heeft, vind ik het ook makkelijk om vol te houden.

Ik zou mijn bullet journal nog wel beter in willen zetten door me nog meer te focussen op doelstellingen en praktische stappen om daar te komen. In mijn werk weet ik dat wel redelijk goed te doen, maar in mijn privé-activiteiten (zoals mijn Etsy shop) lukt me dat minder goed. Ik denk dat ik mijn privétijd ook nog een stuk effectiever in zou kunnen delen en dat ik dat goed zou kunnen plannen in mijn journal.

Ik zou er ook wel eentje willen beginnen..

Als het je aanspreekt, do it! Ik schreef al eens een blogpost met tips en ook op YouTube is veel inspiratie te vinden. Als je het idee van een bullet journal toch wat te overweldigend vindt, dan raad ik je aan om eens naar een planner te kijken. Zo heeft Cynthia de Structuurjunkie planner en Mascha de Mascha planner uitgebracht, die vrij gemakkelijk te verkrijgen zijn. Andere merken, zoals Ohh Deer x Urban Outfitters en de Passion Planner, verkopen ook dit soort voorgefabriceerde planners. En ook daar kan je alsnog lekker creatief mee aan de slag gaan, met stickers en washi tapes bijvoorbeeld.

Ik plaats al mijn eigen creaties op Instagram, dus daar zou je ook eens kunnen kijken voor inspiratie! Mijn ultieme tip is sowieso om het in eerste instantie zo simpel mogelijk te houden, zodat je niet overrompeld wordt door alle mogelijkheden. Je zult sowieso moeten uitvinden wat goed werkt voor jou en jouw leven. Bepaalde spreads werken voor mij bijvoorbeeld echt totaal niet, terwijl andere mensen er goed gebruik van maken. Keep it simple en je komt er wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *