Trots zijn op de dingen die je doet

Als je een gemiddelde twintiger vraagt of ze tevreden zijn met hun leven en de dingen die ze bereikt hebben, dan denk ik dat de kans best groot is dat je een “nee” te horen krijgt. Het lijkt wel alsof het nooit goed genoeg is en dat je op social media vervolgens nog geconfronteerd wordt met wat perfecte levens lijken te zijn, dan helpt dat natuurlijk ook niet echt. Soms wordt er dan gezegd dat we ons maar aanstellen en niet zo moeten klagen, maar ik denk oprecht dat deze druk er wel degelijk is.

Ook ik ben best vaak onzeker over de dingen die ik doe, of ik wel al genoeg “bereikt” heb, en waarom het toch lijkt dat andere (jongere) mensen al veel verder zijn gekomen in het leven. En eigenlijk is dat natuurlijk onzin. Iedereen leeft een ander leven, heeft andere prioriteiten, en krijgt andere kansen. Daar komt dan nog bij dat ik sowieso de neiging heb om eerder naar de negatieve dingen te kijken dan naar de positieve dingen.

Misschien is het gewoon een kwestie van vaker eens nadenken over waar ik trots op kan zijn, in plaats van de vergelijking te maken met anderen. Uiteindelijk gaat het over mijn eigen leven en daar het maximale uit kunnen halen. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je dagelijks geconfronteerd wordt met de successen van anderen, maar onmogelijk zou het niet moeten zijn.

Waar ik trots op ben? Dat ik goed werk lever op kantoor, wat ook echt positieve impact heeft op het werk van anderen. Dat ik in een mooi huis woon met de allerleukste kerel op de hele wereld. Dat ik mooie dingen maak in mijn journals en zelfs stickers ben gaan verkopen op Etsy. Dat ik altijd klaar probeer te staan voor mijn vrienden, of het nou goed of even wat minder goed gaat. Dat ik – lekker materialistisch – een mooie auto heb kunnen kopen van mijn eigen (spaar)geld.

En er zijn nog zoveel meer kleine dingen waar ik trots op ben. Ergens zit het ook wel in onze cultuur, dat we successen nauwelijks vieren en vaker de nadruk liggen op de dingen die fout gaan. En doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Laten we eens gek zijn – en vooral trots zijn op onze kleine en grote successen!

En jij, waar ben jij trots op?

2 Reacties

  1. Het is goed om daarover na te denken en de dingen die je noemt, vind ik hele mooie dingen. Als ik erover nadenk, ben ik ook wel trots op bepaalde dingen. Ondanks dat ik nu werkloos thuiszit nadat ik verhuisde voor de liefde. Misschien is die stap toch iets om trots op te zijn.

  2. Wat een mooi artikel! Je hebt helemaal gelijk, we moeten vaker kijken naar de dingen die we al bereikt hebben in plaats van wat we (nog) niet hebben gedaan of naar de negatieve dingen kijken. Waar ik zelf trots op ben? Dat ik (in samenwerking met) voor het tijdschrift Vriendin twee artikelen heb mogen schrijven. Zo cool om jezelf daarin terug te zien! Een mooie kers op de taart van mijn “blogcarrière” :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *