Wat ik heb geleerd van bijna 25.000 volgers op Instagram

Of nou ja, niet wat ik van ze heb geleerd, maar vooral wat ik heb geleerd van het krijgen en hebben van zoveel volgers. Want ik vind het nog steeds een heleboel en ben er ook best trots op! Benieuwd hoe ik aan zoveel volgers ben gekomen en hoe het is om er zoveel te hebben? Keep on reading!

Ruim een jaar geleden maakte ik een nieuw Instagram account aan. Ik had er al eentje, voor al mijn persoonlijke dingen, maar ik wilde eigenlijk wel een tweede account zodat ik specifieke accounts kon gaan volgen. Ik begon namelijk net aan mijn eerste bullet journal en op Instagram is er meer dan genoeg inspiratie te vinden. Ik vond het maar onhandig om met mijn eigen account zowel mijn vrienden, grote bloggers/YouTubers, en bullet journal mensen te volgen. Dus dan maar een dedicated account. Je kunt in Instagram ingelogd zijn in meerdere accounts en makkelijk switchen, dus dat was geen probleem!

En op een dag dacht ik, laat ik zelf ook eens wat gaan posten. Op die eerste post kreeg ik al ruim 50 likes – meer dan wat ik vaak op mijn persoonlijke Instagram account krijg. Dat motiveert natuurlijk wel om meer te posten en dat deed ik dan ook. Foto’s van mijn pennen en stiften, en natuurlijk van mijn bullet journal! Ik vond het zelf ook super handig om andere mensen te kunnen volgen en posts te kunnen opslaan ter inspiratie.

Inmiddels zijn we ongeveer 1,5 jaar verder en heb ik dus bijna 25.000 volgers. Per dag komen er 50 tot 100 bij, en ook qua likes gaat het wel goed. Likes schommelen wel veel op Instagram, wat denk ik vooral door het algoritme komt. Instagram bepaalt daarmee hoeveel mensen je post te zien krijgen op hun tijdlijn en via hashtags die ze volgen. Beetje onhandig wel, want je kunt nooit echt goed inschatten hoeveel mensen je foto zullen zien en er zitten ook best vaak “dips” in de likes. Niet teveel van aantrekken dus..

Het leukste van zoveel volgers vind ik denk ik de waardering en interactie met mensen! Ik krijg regelmatig comments en ook vrij veel privéberichtjes, wat ik altijd wel leuk en gezellig vind. Met een aantal meiden wissel ik dagelijks berichtjes uit, dus eigenlijk worden het dan een soort (online) vriendinnen van me. Ik heb in al die tijd overigens ook maar 1 haatcomment gehad, dus dat valt ook reuze mee.

Iets minder leuk vind ik nu wel dat ik een deel van de interactie ook mis. Ik herkende in het begin nog namen, maar dat is nu niet meer te doen. Ook gebeurt er natuurlijk genoeg ’s nachts, als ik lekker lig te slapen, en de volgende ochtend kan je bepaalde notificaties al niet meer terugkijken. Daardoor wordt de binding met mijn volgers minder.

Echt veel (betaalde) samenwerkingen heb ik overigens ook nog niet gehad, ook al wilde ik daar wel aan gaan werken. Ik heb natuurlijk geen specifiek Nederlands publiek en in zo’n grote, internationale markt zijn er ook genoeg die gratis of in ruil voor producten reclame willen maken. Ik denk ook dat 25.000 volgers voor een Nederlands account best veel is, maar voor de internationale markt niet zo indrukwekkend. Ach, misschien komt dat vanzelf nog wel. Het is voor mij nooit een doel geweest en dus ook minder belangrijk.

Ik heb overigens nooit volgers of likes gekocht, mocht je dat denken. Ik vind dat best wel not done en je valt uiteindelijk toch wel door de mand. Ook heb ik nooit meegedaan aan zo’n engagement group of Instagram pod, al heb ik er vaak zat uitnodigingen voor gekregen. Dat zal ook vast wel werken, maar ook dat zie je vrij gemakkelijk aan een Instagram account. Ik voel me er een stuk beter bij om het eerlijk te doen en de volgers en likes eerlijk te verdienen.

Maar hoe krijg je dan zoveel volgers? Bij mij hebben de volgende dingen zeker geholpen:

Goede en unieke content: daar begint het nou eenmaal mee. Ik steek veel tijd en moeite in mooie foto’s, en probeer te variëren in de posts en spreads die ik maak om het bijzonder genoeg te houden.

Interactie met andere Instagrammers: volg mensen en hashtags, like hun foto’s en reageer regelmatig. Ik vind het zelf belangrijk om dit alleen te doen als ik iets ook echt leuk of mooi vind, geen fake comments dus. Maar het werkt zeker!

Gebruik hashtags onder je posts en in je stories: hierdoor vallen je posts ook buiten je bestaande volgers op. Een groot deel van mijn views en likes komen via hashtags (vaak 60-80%)! Zoek hashtags die bij jouw posts en doelgroep passen, zodat je bij de juiste mensen opvalt.

Zet je Instagram account om naar een business account: dan heb je namelijk inzicht in waar je volgers en views vandaan komen, waardoor je gerichter kunt posten. Maar maak je niet té druk om al die statistieken, want door dat hele algoritme is er vaak geen touw aan vast te knopen..

Een beetje geluk: heb je ook wel nodig. Een shoutout van een groot Instagram account, net de juiste hashtags om bovenaan te komen, net op het juiste moment starten. Ik ken genoeg andere Instagrammers met dezelfde doelgroep die juist minder hard of nog harder zijn gegroeid, terwijl we niet hele andere dingen deden. Ook geen touw aan vast te knopen, dus.

Have fun: spreek misschien voor zich, maar ik denk dat je dit niet vol kunt houden als je het niet echt leuk vindt. Ik haal veel voldoening uit het maken van mijn spreads in mijn journal en het maken van mooie foto’s, waardoor ik dus twee hobby’s kan combineren. Het posten op Instagram is daar dan een mooi bijproduct van, maar niet het hoofddoel.

Ik ben wel benieuwd naar waar mijn Instagram account nog naar gaat groeien, en of er misschien vanzelf wel een keer een einde komt aan de groei. Dat Instagram niet voor altijd zo populair zal blijven lijkt me logisch, dus ook wat dat betreft ben ik benieuwd hoe lang Instagram überhaupt nog van belang gaat zijn. Maar voor nu vind ik het nog steeds super leuk om bezig te zijn met mijn bullet journal account en het te zien groeien. En hopelijk vonden jullie het leuk om er iets meer over te lezen!

Ben jij nog steeds groot fan van Instagram, of vind je het inmiddels minder leuk worden? Denk je dat Instagram nog lang zal bestaan?

1 Reactie

  1. Wauw, zo veel volgers op zo’n korte tijd! Gefeliciteerd, maar je maakt dan ook prachtige foto’e en jouw bujo is een kunstwerkje. 💜 Ik hecht eigenlijk niet zo veel belang aan die volgers en likes. Mijn Instagram-account is een combinatie van bloggerelateerde en persoonlijke posts, dus op zich is het nogal logisch dat ik niet groei, haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *