Waarom ik als vegetariër heel blij ben met vleesvervangers (en mijn favorieten!)

Al ruim drie jaar eet ik geen vlees meer. Wel vis, maar dat heeft te maken met de reden waarom ik gestopt ben met vlees eten. Geen verhaaltje over zielige diertjes en medelijden, maar simpelweg omdat ik er vaak ziek van werd en het ook nog eens niet zo lekker vond. Easy choice dus.

Dat ik wel af en toe vis eet maakt mij overigens een pescotariër en geen vegetariër. De stap naar volledig vegetariër zou voor mij niet zo heel lastig zijn, maar vind ik niet zo noodzakelijk. En ik heb een zwak voor sushi, dat ook.

En dan denk je wellicht, waarom schrijf je hierover en wat maakt het uit? Maar het maakt best wel wat uit. Er zijn genoeg vegetariërs en niet-vegetariërs die het nut van vleesvervangers, zoals nephamburgers en nepkipnuggets, niet snappen. “Je eet geen vlees en toch eet je wel iets wat op vlees lijkt, dat is dan toch raar?”. Ja. En nee.

Ik merk zelf dat ik vleesvervangers top vind vanwege twee redenen: gemak en gemis. We kennen allemaal wel het AVG’tje – aardappels, vlees en groenten. Een hele Hollandse maaltijd en ook wij thuis eten dit geregeld. Mijn vriend eet wel gewoon vlees en dat vind ik helemaal prima. En dan zit ik niet te wachten op een bord met alleen maar aardappeltjes en groenten, dus dan is een vega burger gewoon heel handig! Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld broodbeleg, want na een tijdje komt de pindakaas en jam wel je neus uit.

Daarnaast is er ook wel een vorm van gemis. Ik heb niet het idee dat ik de “goede” ingrediënten van vlees mis, zoals ijzer of bepaalde vitaminen. Ik moest laatst bloed laten prikken en ook daar kwam niks geks uit. Dat neemt niet weg dat ik bepaalde gerechten met vlees wel kan missen. Eigenlijk zijn dat vooral de cheat meals zoals een broodje hamburger, een sucijzenbroodje, een frikandel, een hot dog. Dingen die vooral lekker smaken door hoe ze bereid zijn, de combinatie van ingrediënten of omdat ze een bepaalde structuur hebben. En dan ben ik best blij dat bijvoorbeeld de Vegetarische Slager en de Ikea hier slim op inspelen en een vega alternatief kunnen bieden met dezelfde (smaak)beleving!

Ik snap ook wel weer dat het eigenlijk gek is dat je geen vlees eet en wel op zoek gaat naar iets wat er dan toch op lijkt. Alsof je blijkbaar niet zonder kunt. Ik vind echter wel dat je prima zonder vlees kunt en dat vleesvervangers het alleen maar gemakkelijker en toegankelijker maken om de overstap te maken naar vegetariër, pescotariër, flexitariër of misschien zelfs wel veganist. Het is meer het gemak en de smaakbeleving die je mist.

Waarom ik deze post eigenlijk wilde schrijven, was vooral om mijn favorieten eens te kunnen delen met jullie! In mijn diaries komen vaak zat vleesvervangers voorbij maar natuurlijk vind ik ook niet alles een succes. Bovendien zijn er tegenwoordig zoveel soorten vleesvervangers te verkrijgen dat ik ook regelmatig de bomen door het bos niet meer zie..

Genoeg gepraat, op naar de favorieten!

Veggie Dog van IKEA

Ik houuuuu zoveel van de Ikea nu ze met een vegetarische variant van hun hot dog zijn gekomen! Of eigenlijk hou ik sowieso van de Ikea, haha. Maar die hele hot dog experience moest ik altijd missen en dus ben ik hier gewoon heel blij mee. Overigens hebben ze ook vegetarische balletjes in het restaurant als vervanging voor de Zweedse balletjes, maar daar was ik niet zo van onder de indruk.

Groenten Bitterballen van Mora

Zoals ik al zei mis ik soms echt die slechte cheat dingen en gefrituurde items zijn daar zeker een onderdeel van. Gelukkig kan je prima voor een kaassouflé of een bamischijf gaan, maar wie kan er leven zonder bitterballen. Een echte vervanger is dit eigenlijk niet (het lijkt immers niet op vlees), maar ik vind ze ZO LEKKER! Deze groenten bitterballen bevatten champignons en broccoli, en een lekkere kaassmaak.

Biologische Vegetarische Cordon Bleu van Vomar

Veel vleesvervangers zijn een beetje “saai”. Ze hebben maar een smaak of structuur en dat is vaak prima, maar gewoon niet zo spannend. Ik was dan ook zwaar onder de indruk van deze cordon bleu van Vomar! Ze hebben hun best gedaan om de ervaring van ham en kaas en vlees (kip?) na te maken en dat is ze goed gelukt.

Satébroodje en Saucijzenbroodje van De Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager is sowieso fantastisch als het op vleesvervangers aan komt, maar mijn favorieten zijn toch wel deze twee. Ook weer heel slecht.. Maar wel echt heel goed gelukt. Je kunt ze bij de meeste Albert Heijns kopen en volgens mij zijn ze tegenwoordig ook in de vriezer te vinden zodat je ze thuis af kunt bakken.

Visburger van Vivera

Ja, ook vis wordt nagemaakt. En hoewel ik nog wel vis eet, vind ik dit alternatief echt heel geslaagd! “Los” vind ik ‘m niet heel indrukwekkend, maar op een broodje of in een salade is hij heel lekker. Crunchy en met de juiste smaak!

Veggie McChicken van McDonalds

Super slecht natuurlijk, maar ik ben zo blij dat die vieze groentenburgers de deur uit zijn! Ik vond die burger maar vet en kreeg er bijna altijd buikpijn van. Van de vegetarische kipburger echter niet en ik vind het dan ook wel een goede verandering! Zo kan je als vegetariër ook genieten van de McDrive na het stappen..

Vegetarische Gehacktballetjes van De Vegetarische Slager

Last but not least, nog iets van De Vegetarische Slager! Deze kleine gehaktballetjes zijn zelfs zo lekker dat mijn vriend het af en toe ook wil eten. Smaakvol en verre van droog, echt heel lekker. Ik denk dat zelfs menig niet-vegetariër hier prima van kan genieten!

Eindconclusie: ook de vegetariër overleeft het tegenwoordig prima. Ik vind nog steeds dat het 100% je eigen keuze is wat je eet en of je wel of niet vlees eet. Maar er zijn genoeg alternatieven en zeker eens het proberen waard!

Ben jij een echte vleeseter of kies je ook regelmatig voor een vegetarische vervanger?

5 Reacties

  1. De groenteballetjes van Mora vind ik ook superlekker! Daarnaast zijn de broccoli burgers van SoFine en de Spinazi kaas filets van Vivera favoriet bij ons. Nom nom nom!

  2. Het meeste vlees lust ik niet en ik eet vooral kip of gehakt maar ook wel steeds minder. Ik vind zelf de krokante kipschnitzel van Vivera ook héél lekker! Eerlijk gezegd vind ik het altijd onzin als ik zo’n commentaar hoor op vleesvervangers. Toch alleen maar goed dat die dingen er zijn? Als het mensen helpt om geen vlees meer te eten, is dat alleen maar aan te moedigen. En verder kan iets toch gewoon wel lekker zijn en wil je daar graag een alternatief voor. Tof om jouw favorieten hier te zien!

  3. Ik ben zelf geen Veganist of Vegetariër, maar eet niet onwijs veel vlees. Ik heb meermaals vleesvervangers geprobeerd maar vind het gewoon niet naar vlees smaken, dus voor mij heeft het dan geen toegevoegde waarde. Het smaakt naar mijn mening meer alsof ik extra groentes eet, haha! De vega mcchicken schijnt wel heel lekker te zijn en echt naar vlees te smaken, al hoor ik ook veel gruwelverhalen dat mensen gewoon een reguliere mcchicken krijgen ipv de Veggie. Dat lijkt me dan weer geen pretje als je vegetariër bent.

  4. Zelf ben ik veganist en zoals je zegt is het gewoon makkelijk en fijn om dat plantaardige alternatieven te hebben op dingen die je vroeger wel at. Ik vind vooral ‘kip’stukjes heel lekker van de jumbo of van vivera. En Schnitzel ook af en toe. Mijn vader die nog wel vlees eet, merkte geen verschil op en vond deze heel lekker. Verder zijn vegan bitterballen vaak heel lekker, die maak ik niet zelf klaar maar koop ik af en toe bij de vegan junkfood bar, ook echt een aanrader!
    Ik wil al een hele tijd naar de Ikea om de hotdog te proeven, maar stel het steeds uit. Binnenkort maar inplannen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *