Mijn bullet journal tips & tricks

Een jaar geleden begon ik aan mijn eerste bullet journal en alle regels rondom het oorspronkelijke bullet journal principe gooide ik gelijk het raam uit. Wellicht is het niet eens echt een bullet journal maar meer een planner, agenda en dagboek in een. En dat vind ik het leuke aan werken met een bullet journal: je kunt zelf bepalen wat je ermee doet! Beginnen met een bullet journal is echter wel pittig en de kans is groot dat je al snel de weg kwijt bent of opgeeft omdat je journal niet zo mooi wordt als gehoopt. Wat zonde is, want ik vind het nog steeds de beste manier om mijn werk- en privé activiteiten een plekje te geven. En dus presenteer ik je: mijn tips & tricks voor een bullet journal!

Waar begin je?

Heel simpel, je koopt een bullet journal en een pen en je kijkt een filmpje over het bullet journal systeem. Nou ja, was het maar zo simpel. Er zijn tegenwoordig heel veel bullet journals te koop en als je pech hebt, zijn ze uitverkocht voordat je ‘m eindelijk in je handen hebt kunnen houden. Ook moet je van tevoren al bedenken welk formaat je fijn gaat vinden, terwijl je dat pas echt weet wanneer je ermee aan de slag gaat. Ik vind zelf A5 of kleiner het fijnst.

Hierbij een paar van mijn favorieten:

 • MUS Mijn Bullet Journal: makkelijk te verkrijgen, relatief goedkoop, en veel leuke printjes, maar wel matig papier waar veel stiften op doordrukken
 • Action bullet journal: super goedkoop en lekker dik, wel matig papier en niet altijd te verkrijgen
 • Leuchtturm 1917 dotted journal: simpel en strak design en coating op het papier waardoor hij fijn schrijft en kleurt, maar het papier is ook heel dun en kwetsbaar
 • Scribbles That Matter bullet journal: mooie covers en dik papier, wel lastig te verkrijgen (ik bestelde ‘m via Amazon.de)
 • Muji A5/B6 dotted notebook: ringband en coating op het papier, maar mega lastig te krijgen (ik kocht ‘m in Duitsland)

Natuurlijk heb je ook wat “stationery” nodig, maar begin vooral simpel. Een goede, waterproof fineliner vind ik echt een must-have voor een bullet journal. Hier kan je dan namelijk mee gaan tekenen, schrijven, en overheen kleuren. De Sakura Pigma Micron pennen zijn favoriet (specifiek 02), al heeft Staedtler ook een goede. Stabilo zou ik proberen te vermijden, want die zijn niet waterproof en drukken vaak door in een bullet journal. Zelf werk ik ook veel met een liniaal en met potlood, maar dit is geheel naar eigen smaak.

Wil je aan de slag met kleurtjes in je bullet journal, dan zijn helaas niet alle stiften even goed. Alcoholmarkers gaan sowieso doordrukken en markeerstiften van bijvoorbeeld Stabilo doen dat vaak ook. Mijn favoriete stiften zijn de Crayola Supertips, de Tombow Dual Brush Pens en de Zebra Mildliners. De Crayola supertip stiften zijn het makkelijkst te verkrijgen en heel erg budget proof, dus perfect als je net begint!

Natuurlijk kan je nog veeeeel meer kopen om je spreads mee op te gaan vrolijken, maar kijk eerst eens wat je kunt (her)gebruiken. Oude magazines, plaatjes van het internet, washi tapes, labels, inpakpapier. Alles kan je gebruiken om je spreads op te leuken zonder dat je gelijk een hele hoop geld eraan uit gaat geven.

Ik heb mijn spullen verzameld, wat nu?

Ik ben begonnen door heel veel inspiratie op te doen en letterlijk spreads na te maken. Dat klinkt misschien stom, maar je moet ergens beginnen. Het is handig om eerst te bedenken waar je je bullet journal voor wilt gebruiken. Werk of studie, privé, misschien wel allebei. Wil je afspraken bijhouden, to do lijstjes maken, reflecteren op je dag, bijhouden of je je wel aan je goede voornemens kunt houden, of misschien juist vooral lekker creatief bezig zijn? Dit bepaalt namelijk hoe je bullet journal eruit gaat zien qua indeling. Ik gebruik ‘m voor afspraken, to do’s en reflecties en dus maak ik weekspreads en diary pagina’s.

Een andere tip is om je bullet journal onder een kopieerapparaat te leggen (of er twee te kopen). Sommige mensen vinden dit echt not done, maar ik ben best wel perfectionistisch en probeer graag eerst nieuwe dingen uit voordat ik ze in mijn bullet journal gebruik. Ik ken mezelf en weet dat ik er van kan balen als het niet precies is zoals ik wil. En dus maak ik vaak wat kopietjes van de lege pagina’s zodat ik eerst wat dingen uit kan proberen. Dit kan zeker in het begon een hoop frustratie schelen! En gaat het toch niet helemaal goed.. Pagina’s aan elkaar plakken werkt ook prima.

Onthoud ook dat het logisch is dat je bullet journal niet gelijk perfect is. Hij moet bij jou passen en dus moet je uitproberen wat voor jou werkt. Ik maak bijvoorbeeld nog steeds soms spreads die te ruim of juist te krap zijn voor hetgeen wat ik ermee wil doen. Of ik vind het toch niet zo mooi als ik had gehoopt. Dat gebeurt en daar leer je weer van!

Mijn favoriete “bronnen” om inspiratie op te doen:

Ik ben al een tijdje bezig, hoe maak ik mijn bullet journal nog mooier en beter?

First of all, het is belangrijker dat je bullet journal nuttig is voor jou dan dat hij er mooi uit zien. Maar natuurlijk wil het oog ook wel wat en ik merk dat ik beter werk in een spread die er tip top uit ziet. Wederom valt of staat dit natuurlijk met uitzoeken wat wel en niet voor jou werkt qua indeling en vormgeving. Heb je eenmaal een idee van wat voor jou werkt, dan kan je eens gaan nadenken over de vervolgstappen.

In mijn geval betekent dit dat ik regelmatig nieuwe stylen uitprobeer, nieuwe indelingen, en simpelweg veel teveel stationery en stickers koop. Wat nuttig kan zijn is om manieren te vinden waardoor je je spreads efficiënter in elkaar kunt zetten. Dit kan betekenen dat je juist minder tijd steekt in versieringen en opmaak, waardoor je bullet journal nog nuttiger wordt. Stempels of stickers met bijvoorbeeld dagen of weken kunnen hier ook bij helpen.

Voor mij is het maken van de spreads juist een vorm van ontspanning, dus ik zou dat niet zo snel doen. Dat betekent dus dat ik vind dat ik wel dingen mag kopen om mijn spreads nog mooier te maken (haha). En dat doe ik het liefst:

 • Op AlieExpress: want super goedkoop en groot assortiment, zoek zeker eens op bijvoorbeeld “washi tape”, “clear stamps” en “stickers”
 • Bij de Action: want redelijk goedkoop en wisselend assortiment, ik vind vooral de washi tapes en de stempels meer dan prima
 • Bij Søstrene Grene: want daar hebben ze regelmatig mooie, bijzondere en goedkope items zoals stickers en stempels
 • Bij Hema: want who doesn’t love Hema?!
 • Bij Pipoos: maar dat is wel duur..

Ik vind het tevens leuk en zinvol om af en toe te switchen van bullet journal. Natuurlijk kan/moet je in een nieuwe beginnen als je oude journal vol is, maar ik vind het dan ook leuk om echt in een hele andere bullet journal te beginnen. Een ander merk en een ander formaat daagt je uit om anders te gaan werken en dat vind ik juist heel leuk.

En weet je, het is ook gewoon een kwestie van doen! Niet bang zijn dat je bullet journal niet perfect is. Hij hoeft niet perfect te zijn, als het je maar helpt om je leven beter te maken. En of dat nou is met heel veel to do lijstjes of juist veel mooie (en minder mooie) herinneringen die je op papier hebt gezet.. Het maakt niks uit! Meer zien van mijn bullet journal? Kijk eens op mijn Instagram account!

4 Reacties

 1. Ik vind dit er altijd zooo ontspannend uitzien en het lijkt me heerlijk om ervan te genieten. De werkelijkheid is dat ik altijd agressief word, omdat precies niet eruit komt te zien zoals ik wilde. En als ik één foutje maak, wil ik meteen een heel nieuw boekie. :’)

 2. Ik ben zelf bijna een jaar aan het bullet journalen en heb er nog geen moment spijt van gehad! Heerlijk vind ik het! Leuk om te zien waar jij je inspiratie vandaan haalt, sommige kende ik al, maar die andere instagrammers ga ik meteen even bekijken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *