Immens veel liefde voor de portrait mode op mijn iPhone 8 Plus

Een paar maanden geleden heb ik een nieuwe telefoon gekocht, de iPhone 8 Plus. Eigenlijk met maar 1 reden, namelijk dat ik de dubbele camera op de achterkant wilde hebben. Hiermee kan je namelijk gebruik maken van een feature die portrait mode heet. Misschien een beetje overdreven om alleen daarvoor een nieuwe telefoon te kopen, maar ik ben er blij mee! En in dit artikel wil je graag laten zien waarom.

Door de dubbele lens op de achterzijde van de telefoon kan de telefoon diepte meten. Apple heeft daarbij software ontworpen (of gejat, who knows) die de foto zo bewerkt dat een gedeelte onscherper wordt dan wanneer je normaal met een telefoon een foto maakt. Hierdoor krijg je een effect wat lijkt op het maken van een foto met een lichtgevoelige lens, zoals de wellicht bekende Canon 50mm F1.8 lens. Het verschil is dat dit effect op de iPhone digitaal gemaakt wordt op basis van de diepte die de telefoon kan meten. En dan krijg je een effect zoals op de foto hierboven – de tosti is scherp, maar het glas op de achtergrond niet!

De naam portrait mode doet natuurlijk vermoeden dat Apple een doel had met deze nieuwe functie, namelijk portretten schieten! Nu doe ik dat niet zo vaak, maar een tijdje geleden wilde Lotte wel even model staan. Ook hier zie je de onscherpte op de achtergrond, waarbij de lampjes in de boom zelfs mooie bolletjes werden!

Ik gebruik de camera echter veel liever voor foto’s van producten, eten en andere dingen die niet leven. Niet alleen maakt het een foto maken stuk makkelijker (het duurt even voordat je foto goed is en bewegende objecten helpen daar niet bij, haha), maar dat is ook simpelweg hetgeen wat ik het meeste fotografeer!

Maar ook voor eten doet hij het goed, en laat dat nou net hetgeen zijn wat ik heel vaak doe. Ik heb zowel een spiegelreflex camera als systeemcamera, maar ben zo blij dat ik nu met mijn iPhone vergelijkbare resultaten kan krijgen! Want die heb ik altijd bij mij en dat doet wonderen voor bijvoorbeeld de Instagram kiekjes. Wel merk ik dat je best even moet oefenen met de portrait mode en het bijvoorbeeld maar binnen bepaalde afstanden werkt, en alleen met goed licht. Ook pakt hij soms alsnog delen van de achtergrond mee, of wordt juist teveel van je foto blurry. Iets waar je dus mee moet oefenen, en ik verwacht ook wel dat het verder doorontwikkeld zal worden door Apple.

De laatste tijd gebruik ik m’n iPhone af en toe ook voor blogfoto’s, zoals de foto rechtsonder. Natuurlijk kan dit alleen maar overdag met goed daglicht en dat is de laatste tijd best een probleem, haha. Maar soms vind ik het wel een stuk handiger en sneller dan het gebruik van mijn spiegelreflex camera. Al wordt het vast geen gewoonte, want zeker met matig licht is een spiegelreflex beter!

Ik ben heel content met mijn nieuwe iPhone en heb zeker nog geen spijt! Ik vind het echt leuk dat zo’n aankoop mij kan motiveren om vaker te fotograferen. De dubbele camera vind je trouwens ook op de iPhone 7 Plus en de iPhone X, elk met een andere prijs. Ik ben heel benieuwd wat Apple in de toekomst gaat doen met deze functie, maar voor nu vermaak ik mij zoals je ziet er al prima mee!

13 Reacties

  1. Wauw, wat een mooie foto’s! Ik zit er ook al een tijdje aan te denken om een iPhone met portetfunctie te kopen. Soms ben ik ergens en dan wil ik een foto maken, maar dan heb ik mijn camera niet bij me. Dit heeft mij nog meer overtuigd! Ik ga hem binnenkort kopen.

  2. Mooie foto’s zijn het! M’n vriendje heeft die dus ook en super handig voor snel mooie foto’s is het. Misschien zelf ook maar overwegen als m’n abbo afloopt over 7 maandjes.

  3. Ooooh dit ziet er echt heel fijn en veel belovend uit! Ik heb veel goeds gehoord over deze functie maar dit zijn de eerste foto’s die ik er mee zie. Ik ben enthousiast!

  4. Ik heb sinds een paar weken de iPhone 8 plus en ben er zo ontzettend blij mee! Inderdaad die portretmodus is echt super vet en kun je mooie foto’s mee maken. Heb ik ook net iets langer (maand ofzo) een nieuwe spiegelreflex, dus ik baal wel ergens een beetje. Hoewel de foto’s die ik bij mijn laatste artikelen maakte met de 50mm F1.8.. ik ook heel goed gelukt vind 🙂

  5. Ben ik even blij met dit leuke artikel! Ik zit sinds kort te denken om de Iphone 8 plus te nemen en vooral die camera trekt me aan (en nog wel een paar andere dingen, dat zou anders van de zotte zijn, haha). Ik wil ook voor Instagram een betere kwaliteit kunnen afleveren en je kunt ook nog in 4k filmen, hoe vet is dat? Ik denk dat ik nu wel om ben ;).

  6. Over een half jaartje ongeveer mag ik mijn abo weer verlengen, dus ik zit eraan te denken om voor de 8+ te gaan en al helemaal door de foto’s die je hebt geschoten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *