Een serieuze poging tot het bijhouden van een Bullet Journal

Bullet Journals zijn hip, hot & happening. En ja, ook ik ben gezwicht voor deze planner-trend. Na wat halve pogingen heb ik er nu serieus werk van gemaakt! Benieuwd hoe mijn eerste maand eruit ziet en hoe het tot nu toe bevalt? Keep on reading!

Het idee van een bullet journal is dat je er een soort ultieme planner van maakt die je helemaal zelf kunt vormgeven. Druk, rustig, veel of weinig ruimte, je kunt alles zelf kiezen en voorzien van leuke versiersels. De basis voor een bullet journal is een boekje met puntjes waar je gemakkelijk lijnen in kunt trekken. Er zijn notitieboekjes te koop met dat soort puntjes, maar die vond ik best wel duur.

Gelukkig zijn er uitgevers die ook slim inspringen op de trend en uitgeverij MUS verkoopt bullet journals in verschillende prints. Hierin zit een klein boekje met wat tips en voorbeelden om je op weg te helpen, al kun je alles ook prima op internet vinden. Het grootste voordeel vind ik zelf dat hij best betaalbaar is (€12,50) en dus besloot ik er eentje te kopen!

Er zitten een paar voorgebakken pagina’s in, zoals deze wereldkaart die ik op zich nog wel leuk vind. Er zit ook een cirkel in waar ik nog niks mee heb gedaan en een indexpagina waarmee je aan kunt geven wat waar zit in je bullet journal. En volgens mij zat er nog iets in, maar dat heb ik er uitgescheurd nadat mijn pagina mislukt was haha.

Goed, mijn eerste maand is logischerwijs oktober! Bullet journals kun je zo simpel of druk maken als je zelf wilt, al is het originele idee wel dat je het juist vrij simpel houdt (zie ook de officiële website met regels en technieken). Ik moet zeggen dat ik die regels lekker aan mijn laars gelapt heb en zelf maar wat heb gemaakt. Wel met wat inspiratie van het internet moet ik toegeven. Googlen op Bullet Journal Spread levert je al heel veel tips op. Ook kan je de video’s kijken van bijvoorbeeld Amanda en onze eigen Lotte om inspiratie op te doen!

Ik besloot de hoofdpagina heel simpel te houden omdat ik eerlijk gezegd niet zo handig ben met tekenen en verven. Wel koos ik drie kleuren die ik als basis wilde gaan gebruiken voor deze maand. Ik maakte ook een overzicht van deze maand met belangrijke afspraken En een pagina waar ik onder andere alles omtrent mijn blog kwijt zou kunnen!

Ik vind het fijn om veel ruimte te hebben omdat ik de bullet journal zowel voor werk als privé gebruik. En dus gebruikte ik 1 pagina voor 2 dagen. Ik deelde het bovendien op in to do’s, meetings en notes. Aan het eind van de week heb ik steeds twee vakken om terug te kijken op de afgelopen week en vooruit te kijken naar de volgende. Ik denk dat ik steeds als terugblik een foto erin ga plakken en als vooruitblik de leukste of meest belangrijke dingen erin ga zetten!

Eenmaal ingevuld ziet dat er dan zo uit. Vandaag is het maandag en heb ik overdag de bullet journal gebruikt voor werkdingen en ook voor privézaken (en ik heb even wat dingetjes wit gemaakt omdat er gevoelige dingen stonden haha). Qua to do’s begin ik bovenaan steeds met werkdingen en vanuit onderen juist de dingen die niks met werk te maken hebben. Het notes vakje vind ik fijn voor dingen waar ik eventueel rekening mee moet houden maar wat nog geen echte to do is.

Ook heb ik aan het eind van de maand een One Line a Day pagina. Dit zag ik eens bij Lotte en vond ik erg leuk. Uiteindelijk wordt dit natuurlijk een enorm persoonlijke pagina en die zal ik dus niet zomaar laten zien, haha. Veel mensen hebben nog veel meer van dit soort overzichten en lijstjes in hun Bullet Journal, maar ik heb nog niet echt een idee van wat ik er nog meer in zou willen doen. Dat komt denk ik vanzelf nog wel. Rustig aan beginnen!

Qua materialen hou ik het graag simpel, vandaar dat ik van tevoren drie kleuren heb gekozen. Die drie kleuren komen uit de Brush Pen set van Ecoline. Prachtige stiften zijn dat! Al vind ik het niet heel makkelijk om er mooi mee te schrijven, haha. Ook kocht ik wat setjes met stiften en fineliners van Hema. Hiervan vind ik het fijn dat je matchende fineliners en stiften hebt, zodat je kunt variëren met de dikte en toch dezelfde kleur hebt. Ook drukken ze niet door in het boekje.

Ook niet onhandig: een lijmstift en een correctiepen. Want ik maakte best wat foutjes met schrijven of met het maken van de vakjes en dat is best op te lossen door pagina’s aan elkaar te plakken of de tekst even weg te werken met een correctiepen. Ik ergerde mij wel heel erg aan dat het niet perfect was, haha. Maar ik ben misschien ook net iets te perfectionistisch voor dit..

Tot nu toe vind ik het een fijn systeem, maar na een paar dagen kun je er nog niet zoveel over zeggen natuurlijk. Al had ik hiervoor ook al zo’n soort boekje wat ik niet zelf had gemaakt. Dat vond ik voor werkdingen ook heel fijn, al gebruikte ik de helft van de ruimte niet. Dan is dit toch wat fijner omdat je het precies kunt maken zoals je zelf wilt! Dat kostte me overigens wel een hoop werk, haha.

Zijn jullie al de trotse eigenaar van een Bullet Journal?

10 Reacties

  1. Het ziet er echt zo leuk uit! Ik houd wel iedere dag een positief dagboekje bij, dat eigenlijk een beetje op dit lijkt, maar dan iets simpeler. Met al die kleurtjes ziet het er zo vrolijk uit.

  2. Weet je, pas sinds deze week heb ik ontdekt wat een bullet journal is, haha. En nu kom ik jouw artikel tegen en het ziet er ontzettend gezellig uit! Ik vind het idee heel erg leuk en ik denk dat het vooral als hobby super leuk is om te doen. Jammer genoeg heb ik niet zoveel tijd om een leeg notitieboek helemaal in te gaan vullen, maar ik vind het wel leuk om een planner wat mooier te maken door hem te versieren. Krijg wel inspiratie hierdoor!

  3. Ja ik heb er ook eentje gekocht en heb er ook wel wat leuks in gemaakt, maar afgelopen week dus compleet vergeten en vergeten in te richten en te gebruiken. Hoewel ik het wel echt een heel leuk idee vind 🙂

  4. Wat ontzettend tof om te zien dat je er geheel je eigen draai aan kunt geven! Ik had ze wel al vaker voorbij zien komen maar had me er eigenlijk nog nooit in verdiept. Ik dacht dat het eigenlijk gewoon een voorbestemde en ingedeelde planner was met wat leuke versierseltjes. Maar niets is minder waar dus! Leuk om te zien hoe jij hem vormgeeft, het lijkt me heerlijk om zo creatief bezig te kunnen zijn:).

  5. Wow super leuk! Ik heb mijn eigen journal gemaakt, maar een kant-en-klare ziet er natuurlijk veel mooier uit! Ik merk wel dat ik door zo’n journal dingen beter onthoud 😉

  6. Jeej leuk, ik heb precies dezelfde! Ik heb alleen de wereldkaart niet en dat vind ik heel jammer, dus ik denk dat ik een oudere versie heb dan jij! Ik vind het hele Bullet-Journal concept echt fantastisch 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *