Bewuster omgaan met mijn geld

Nee, dit is geen gesponsord artikel over bankzaken. Meer een soort reminder voor mezelf, voor als ik over een half jaar weer sip naar mijn spaarrekening kijk. Ik heb namelijk een goed voornemen voor de rest van dit jaar en daar moet ik wel wat dingen voor veranderen..

Dat goede voornemen is bewuster omgaan met mijn geld (je raadt het nooit met die titel). Ik merk namelijk steeds meer dat ik niet zo bewust ben van wat er elke maand in komt en vooral van wat er elke maand weer uit gaat. Niet zo best, want ik zie wel dat het bedrag op mijn spaarrekening steeds lager wordt. Ik heb nog steeds geld zat gelukkig, maar toch voelt het niet zo goed. En met het oog op de toekomst kan een buffer geen kwaad!

Waar het begon

Toen Marjolein nog een klein Marjoleintje was, leerde ze gelukkig al van haar ouders dat sparen best belangrijk is. Sparen heb ik dan ook altijd wel gedaan. Geld wat je niet hebt kun je niet uitgeven, en daar ben ik het nog steeds mee eens. De optie om rood te kunnen staan hebben mijn ouders heel wijselijk uitgezet toen ik mijn eerste bankrekening kreeg en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Twee dingen die mij helpen om in ieder geval altijd genoeg geld op zowel mijn spaarrekening als bankrekening te hebben en in ieder geval een beetje bewust te zijn van hoeveel geld ik te besteden heb.

Toen ik een fulltime baan kreeg

Kwam er ineens veel geld per maand binnen en ging er ook nog eens weinig uit, omdat ik op dat moment nog bij mijn ouders woonde. Ik betaalde ze wel kostgeld, maar toch blijft er best wat over. En eerlijk is eerlijk, je uitgavenpatroon verandert dan ook wel. Ik kon zonder na te denken een Furla tas kopen, of een nieuwe gadget, of een mooi paar schoenen. En nog steeds kon ik best veel sparen, wat wel een lekkere buffer was voor de periode erna. Maar toch was mijn uitgavenpatroon een beetje extreem voor de periode erna..

Toen ik op mezelf ging wonen

Want zodra ik op mezelf ging wonen in een huurappartement met vaste lasten, was dat financieel even wennen. De eerste paar maanden heb ik mij niet heel bewust bezig gehouden met uitgaven, want ik moest ook nog veel items voor mijn huis kopen (zoals meubels en klusspullen) en mijn uitgaven waren daardoor sowieso behoorlijk wisselend. En eerlijk is eerlijk, het uitgavenpatroon van toen ik nog bij mijn ouders wonen was er ook nog wel. Ik lette niet op aanbiedingen, kocht af en toe gewoon dingen die ik graag wilde hebben maar best duur zijn, en was me vooral niet bewust van hoeveel ik uitgaf.

Inzicht in mijn inkomsten en uitgaven

Inmiddels zijn mijn uitgaven een stuk stabieler en is dit dus een goed moment om eens kritisch te kijken naar wat erin komt en eruit gaat. Ik maak voor mijn werk vaak dashboards en maakte er dus ook eentje op basis van mijn bankafschriften, wat een interessant kijkje geeft! Ik vind het topic geld toch nog altijd best persoonlijk en ik ga dus niet uitgebreid screenshots delen hiervan, haha. Maar de conclusie was al snel dat er meer uitgaat dan erin komt en ik best kritischer mag zijn wat betreft mijn financiën.

En nu?

Heb ik voor mezelf een spaardoel gesteld. Aan het eind van dit jaar wil ik 2000 euro gespaard hebben, wat neerkomt op zo’n 400 euro per maand. Een hoop geld wat ik zeker niet zomaar bij elkaar krijg, maar echt wel moet lukken. Het is overigens vooral een middel voor het behalen van een ander doel: bewuster omgaan met mijn geld. Op aanbiedingen letten. Bedenken of ik bepaalde dingen echt nodig heb (met nadruk op bijvoorbeeld tassen en schoenen, gadgets, boodschappen die lekker zijn in plaats van gezond). Wat ik hier vooral ook mee wil bereiken is dat ik daardoor hopelijk ook meer geld over kan houden voor dingen die ik belangrijk en leuk vind. Zoals dagjes weg, vakanties, en items waar ik voor wil sparen en dan heel trots kan kopen.

Wat ik wel lastig vind

Hoeveel (spaar)geld heeft een mens eigenlijk nodig? Ik heb eens zo’n NIBUD bufferwijzer ingevuld en kwam toen op het schamele bedrag van 2000 euro, voornamelijk voor onvoorziene uitgaven. Iedereen heeft natuurlijk andere behoeften en prioriteiten, maar ik zou best wel in paniek raken als ik “nog maar” 2000 euro zou hebben. Op dit moment vind ik spaargeld vooral belangrijk voor de toekomst. Ooit wil ik een huis kopen, dat huis mooi in kunnen richten, en een buffer hebben voor als ik bijvoorbeeld ineens werkloos zou raken of dubbele uitgaven zou moeten dragen. Maar ik vind genieten ook enorm belangrijk en ook daar heb je (spaar)geld voor nodig!

Long story short

Meer sparen door bewuster om te gaan met mijn uitgaven. Dat is mijn doel. Of dit gaat lukken weet ik niet, met weer een dure vakantie achter de rug. Maar alleen al bewust zijn van waar je geld naartoe gaat, ijkt mij super nuttig! En daarbij zijn alle tips natuurlijk welkom. Want eerlijk is eerlijk, ik weet niet zo heel goed waar ik moet beginnen. Inzicht helpt denk ik altijd, evenals het stellen van doelen. Maar ik ben vast niet de enige met een klein gat in haar hand. Dus, hoe ga jij om met je geld en zorg je ervoor dat je niet teveel uitgeeft?

9 Reacties

 1. Goed artikel! Bij mij vliegt het geld op dit moment ook overal naartoe en aan het eind van de maand vraag ik me dan af waar dat geld in godsnaam naartoe is gegaan. Ik wil vanaf komende maand ook wat beter op gaan letten. Zal ook wel moeten, ben van plan om uit huis te gaan en dan zal ik toch echt beter met mijn geld om moeten kunnen gaan!

 2. Ik kijk vaak naar YouTube budget filmpjes van Amerikanen, er is daar een hele bekende budget goeroe die Dave Ramsey heet. Ik leer er ook wel wat uit.. Je moet maar eens kijken, hij werkt o.a met ‘babysteps’ en één ervan is minimaal 6x je loon sparen.

 3. zeker goed om het ook hier over te hebben op je blog! zelf woon al ik al ruim 9 jaar niet meer thuis en ben gewent om van weinig geld toch veel te maken. ik kom uit een groot gezin van 5 kinderen, dus weet hoe het is om alles te moeten delen en niet erg veel te hebben. ik ben dus al snel blij met weinig en kan sparen als een malle 😀

 4. Wat een interessant artikel. Heel goed van je dat je dit deelt. Toen ik net bij mijn huidige baantje ging werken kreeg ik ineens veel meer salaris en ging ik ook helemaal los. Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig nog steeds wel veel koop, maar in ieder geval een stuk bewuster ermee bezig ben en ook een hele hoop spaar!

 5. Super leuk om te lezen!;)
  Ik kan best goed sparen, spaar elke maand 750 mja dat is voor iedereen anders
  Zodra mn salaris gestort boek ik het spaar bedrag gelijk over naar mn spaar rekening en probeer gewoon zo min mogelijk terug te boeken
  Ik kijk een paar x per week op mn betaalrekening zodat ik bewust ben van wat er nog op staat en welke transacties eraan komen en zo bedenk ik dan of ik nog lekker kan gaan shoppen of uit eten ga etc
  je hebt op internet ook van die leuke schema’s waar je elke week een bedrag kunt afstrepen en in een potje kunt doen, van € 1 tot € 50 zo kun je elke week kijken wat uit komt en heb je aan het eind een leuk bedrag gespaard..
  Een doel op het potje zetten geeft extra motivatie 🙂
  ik heb er zelfs een beetje een sport van gemaakt om aanbiedingen te scoren hihi
  succes!
  ben benieuwd, leuk om later eens te lezen of het gelukt is 😉

  1. Wat goed! Ik spaarde voorheen ook zoiets, maar nu heb ik ongeveer dat bedrag over nadat alle vaste lasten er vanaf zijn. Dat is wel even omschakelen, haha. Bedankt voor je tips, ik ga op zoek naar zo’n schema!

 6. Goed artikel! Voor mij ook een reminder, want de afgelopen tijd vloog het geld de deur uit. Eten hier, kledingtassen vol daar en af en toe een hele shitloade aan beautyproducten terwijl ik echt nog een flinke voorraad heb staan.. Tijd om eens flink geld te gaan sparen!

 7. Ik vond het ook altijdnlastig om te sparen, uiteindelijk heb ik in mijn standaard “uitgave” een x bedrag gezet dat direct elke maand naar mijn spaar rekening gaat. En wat er over bkijft eind van de maand zet ik er ook nog extra op. Het lastigste vind ik om niet aan het spaargeld te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *