Jiami – Niet Wat Jij Denkt

Hoera, er is weer een nieuw bloggersboek! Ik heb een grootste zwakte voor boeken van bloggers (en/of YouTubers) en vaak koop ik ze dan ook wel. Niet altijd trouwens, maar toen ik hoorde dat Jiami een boek uit ging brengen was ik wel enorm benieuwd!


Want voor Jiami heb ik een hele hoop respect. Jiami begon op haar 12e met bloggen en was toen ook al actief bezig met coderen, super creatief en verassend volwassen voor haar leeftijd. Dat ze sindsdien het ene succes na het andere heeft behaald, vind ik dan ook niet zo gek. Perfectionistisch en enorm gedreven, dat is ze ook. Helaas hebben dat soort kwaliteiten vaak ook een donkere keerzijde. Jiami krijgt op haar 12e anorexia en gaat de strijd aan met deze heftige ziekte.

Niet Wat Jij Denkt gaat grotendeels over haar ziekte, maar ook over de successen die ze tussendoor behaalt. Want terwijl ze zelf krimpt en vecht, groeit haar blog als kool. Later komt hier uiteraard ook haar YouTube kanaal bij en wint ze tevens mooie prijzen. Maar de pagina’s over haar eetstoornis voeren de boventoon en zijn behoorlijk heftig. Vanaf hier dan ook even een disclaimer: niet lezen als dit soort dingen triggerend voor je zijn!Jiami is behoorlijk open en eerlijk over haar ziekte. Hoe ze steeds verder zinkt, hoe ze zichzelf haast verliest in de ziekte, hoe ze dingen doet die zelfs voor een puber niet bepaald normaal zijn. Tegelijkertijd groeit haar blog en online succes des te meer, waar ze natuurlijk ook over vertelt in haar boek. Ik vind het zelf eigenlijk wel enorm verfrissend en ook heel interessant dat dit geen “hoe word ik een succesvolle blogger” boek is, maar echt Jiami’s verhaal met alle ups en downs.Het is vast geen spoiler om te zeggen dat het inmiddels weer goed gaat met Jiami en het boek dan ook gelukkig een happy end heeft! Ik weet dat Jiami heeft gezegd dat ze nooit helemaal zal genezen van anorexia, maar dat ze er mee heeft leren leven en haar valkuilen goed genoeg kent. Het dunne, bleke meisje op de foto hierboven is ze dan gelukkig ook allang niet meer!

Ik vind Jiami’s boek eigenlijk best wel een aanrader voor tieners om te lezen. Het is wat “jong” en hip geschreven en dat maakt het wat minder geschikt voor mensen van mijn leeftijd (25+), al vind ik het zelf alsnog interessant om te lezen hoe haar ziekte zich heeft ontwikkeld en hoe ze er weer bovenop is gekomen. Het onderwerp is iets waar je zeker tijdens je tienerjaren mee geconfronteerd knut worden, maar waar nog steeds best een taboe omheen hangt. En daarom vind ik het een aanrader! Mocht je gevoelig zijn voor dit soort onderwerpen, bijvoorbeeld omdat je zelf een eetstoornis hebt, dan zou ik het boek misschien wel overslaan omdat het behoorlijk gedetailleerd is inclusief gewichten en eetlijsten. Het boek van Jiami is al even te koop en kost €15.

5 Reacties

  1. Wat heb je er een mooie review over geschreven. Ik ken/volg Jiami ook al vanaf haar beginperiode en met de jonge leeftijd die ze heeft, is ze al een enorm inspirerend persoon. Ze is zo volwassen en slim, dat maakt haar tot een uniek persoon. Het boek lijkt me interessant om te lezen, denk dat het een mooi naslagwerk is van wat ze tot nu toe mee gemaakt en bereikt heeft.

  2. Fijne uitgebreide review! Ontzettend goed hoe ze dat heeft gedaan. Ik heb he zelf ook niet gekocht, alleen overal review gelezen en wel in mijn handen gehad, maar een beetje om dezelfde reden als jou: 25+ en ik denk dat het eerder iets is voor de iets jongere meiden.

  3. Wat een fijne review en het lijkt me een mooi en eerlijk boek! Ik twijfel nog of ik het boek zal kopen maar het onderwerp spreekt me wel ontzettend aan en Jiami kende ik eigenlijk nog niet. Ik zal wel een keer een kijkje nemen op haar blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *