Ik maakte zelf een kast

En ik heb alle 10 mijn vingers nog, hoera! Een week of drie geleden besloot ik dat ik wel iets in mijn huis wilde wat anders was dan de rest. Iets van mijzelf, iets wat ik zelf had gemaakt. En toen ik deze foto op het Instagram account van Samantha zag, wist ik wat het zou moeten worden. Een kast van kistjes!


Ik heb een tafel van de Ikea genaamd Skogsta, en toen ik zag dat uit dezelfde serie ook kratjes te kopen waren wist ik exact wat ik nodig had. Tot ik er dus achter kwam dat die kratjes niet meer leverbaar zijn en uit het assortiment gaan. Nooooo! Gelukkig hielp Ikea me op twitter aan een alternatief, namelijk de Knagglig kist. Wel wat ik zocht qua kist, maar natuurlijk niet helemaal wat ik zocht qua kleur.

Gelukkig verkoopt Ikea ook lazuur, een soort verf waarmee je dit soort hout gemakkelijk een kleurtje kunt geven. Eigenlijk wilde ik donkerbruin kopen bij de bouwmarkt, maar toen ik wat kleurvoorbeelden bij de Ikea zag staan vond ik het effect van de zwarte lazuur op de lichte kistjes heel leuk! Lazuur trekt in het hout en daardoor blijf je de structuur mooi zien. Ook dekt het niet na een laagje en krijg je dus een soort half dekkend, oldschool idee.

Ik kocht dan ook 6 grote kratjes, een kleine om de lazuur op uit te kunnen proberen en wat bouten en moeren bij de bouwmarkt. Ik had zelf al een boormachine (ook van de Ikea). Bij Karwei kocht ik daarnaast ook nog de meest goedkope en eigenlijk slechte kwast die ik kon vinden. Maar juist bewust, zodat het niet al te netjes zou worden qua effect. Ik verfde een klein kistje ermee en het resultaat vond ik erg leuk!


En toen was het natuurlijk tijd voor het echte werk. Veel werk, vooral. Uiteindelijk heb ik er bijna drie weken over gedaan om m’n DIY kast af te maken. Wat niet zo raar is trouwens hoor, want ik deed het vooral doordeweeks ’s avonds en had ook niet elke avond zin, haha. In eerste instantie had ik 6 kistjes gekocht en geverfd. Maar toen het op de plek stond waar ik de kast wilde hebben, vond ik het zelf te laag en een beetje saai. Dus, op naar de Ikea en meer kistjes kopen!

Tadaa, een kast! Nu lijkt het heel makkelijk en snel haha, maar het duurde dus wel even. Uiteindelijk ben ik voor 12 kistjes gegaan. Best een grote kast dus, maar dat vond ik juist wel erg leuk in m’n woonkamer. Als het pronkstuk van m’n kamer, haha! Hij is nu ongeveer 1,5 meter breed en 1,3 meter hoog. Ik moet zeggen dat het verven met de lazuur prima ging, al is het soms best lastig om alle hoekjes goed te verven. En het kost je steeds sowieso twee dagen. Het duurt 24 uur voordat de lazuur droog is en ik verfde steeds eerst de buiten- en binnenkant, en de dag erna de onderkant. Voordeel is wel dat het niet zo vies ruikt als verf en ook niet zo lang blijft hangen qua geur. En dat je het nog wel van je vloer af krijgt als je per ongeluk spettert..


Toen de kistjes geverfd waren was het natuurlijk tijd om ze stevig aan elkaar vast te maken. Ik heb dit uiteindelijk gedaan met bouten en moeren van Karwei, en door gaten te boren met de boormachine en een 7mm boor (voor wat speling). In eerste instantie had ik die van 25mm lang gekocht, maar uiteindelijk had ik die van 30mm nodig. Ik heb de kistjes zo vastgemaakt dat het brede deel van de kistjes met 4 bouten vastzit, en het smalle deel met slechts 1. Dat zit vooralsnog heel goed in elkaar! De kistjes zelf zijn overigens qua plankjes niet super sterk, dus ik zou zeker niet de hele kast volgooien met boeken haha.

Stiekem ben ik best wel een beetje trots op m’n kast, haha! Ik vond het leuk om te maken en het heeft wel even wat tijd gekost, maar hij past heel goed in mijn interieur. De uiteindelijke kosten vielen me overigens, zeker voor dit formaat kast, nog best wel mee! De kistjes waren bij elkaar €156 en daarmee het duurste onderdeel. Ik had 2,5 potje lazuur nodig (€15), 6 zakjes bouten en moeren (€15), een kwast (€3) en verder vooral veel uren om eraan te werken. Voor nu heb ik het wel even gehad met DIY projectjes haha, maar wie weet wat er nog zal volgen! Wat vinden jullie van mijn kast?

10 Reacties

  1. Wat een super leuke én unieke kast, veel werk, maar je hebt echt iets heel erg leuks en bijzonders en heel veel eer van je werk 🙂

  2. Marjolein, goed dat je nu een boekenkast hebt. Je zegt dat de tussenplanken dun zijn, maar ze zijn dubbel, dus kunnen veel hebben. Het voordeel is dat mocht je ooit verhuizen je boeken al in een kist zitten!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *