Creatief aan de slag met de ASUS ZenPad 3S 10 & ASUS Z Stylus

Dat ik wel van gadgets houd, dat zal inmiddels wel duidelijk zijn. Net iets te vaak vind ik het super noodzakelijk om dingen te kopen als een Apple muis (didn’t need that), een smartwatch (nog niet gebeurd maar #wishlisting), nieuwe koptelefoon of iets anders waar mijn leven achteraf niet zoveel beter van werd. Maar ach, het is en blijft leuk! Nog zoiets leuks vind ik tablets. Net niet een telefoon, net niet een laptop, en daarmee toch best wel handig. Van ASUS mocht ik de ASUS ZenPad 3S 10 uitproberen en dat vond ik heel, heel erg leuk!De ASUS ZenPad 3S 10 is een premium 9.7-inch tablet, draaiend op Android. ASUS belooft onder andere dat deze tablet een prachtig en scherp scherm heeft, goede audio, een long lasting batterij en een uitstekende camera. Wat mij zelf gelijk enorm aansprak is het prachtige design! De witte voorzijde en licht roségouden achterzijde zien er uiteraard prachtig uit. De ZenPad is slechts 5,8mm dik en weegt 430 gram, waardoor hij ondanks zijn toch forse formaat fijn in de hand ligt. En je voelt ‘m nauwelijks in je tas, wat ook fijn is! De achterzijde is van aluminium gemaakt en dat vind ik een stuk robuuster en “volwassen” aanvoelen dan een plastic achterzijde.In de doos vind je natuurlijk de ASUS ZenPad, en daarnaast een oplader en een simpele startgids. De ZenPad werkt met USB type C, wat schijnbaar de toekomst onder de USB gaten is. Ik vind het dus verrekte irritant want ik heb duizend micro-usb kabels, haha. Maar deze nieuwe USB vorm zorgt ervoor dat je sneller op kunt laden en sneller data kunt overdragen, dus dat is wel weer mooi. Zelf ben ik #teamapple en ik moest dus zeker wel even wennen aan Android, maar ik was blij verrast!

Android heeft uiteraard ook niet stilgestaan qua ontwikkeling en het ziet er gelikter dan ooit uit. Natuurlijk heeft ASUS hier zelf ook een vinger in de pap gehad, want er zit een ASUS laagje overheen. Hierdoor heb je wat functies en apps die specifiek zijn voor deze tablet. De tablet werkt snel en soepel, vaak zelfs sneller dan mijn iPad Mini 4. Dit is ook niet zo raar, want ASUS heeft er een “super-fast hexa-core (6x) processor, 4GB RAM, en IMG GX6250 graphics” ingeduwd. Ter vergelijking: mijn iPad Mini 4 moet het met 2GB doen en slechts een dual-core (dat zijn er 2) processor. En dat verschil merk je natuurlijk wel!


Wat ik verder heel tof vind is het mooie scherm. Niet alleen is hij natuurlijk een slag groter dan m’n iPad Mini, maar het is vooral ook een mooi, helder en scherp scherm. Het scherm heeft een verhouding van 2048×1536 pixels wat natuurlijk al enorm helpt. Maar ASUS heeft er ook iets ingestopt wat ze “VisualMaster” noemt – een soort combinatie van technologieën om het scherm nog helderder en scherper te maken. Zelf merkte ik dit vooral toen ik ‘m meehad in de trein. Dan valt natuurlijk regelmatig zonlicht op je scherm, en de ASUS ZenPad kon hier verrassend goed mee omgaan. Tegelijkertijd is het beeld ook weer erg mooi en diep zwart wanneer je juist in de schaduw aan het werk bent.

Natuurlijk is de scherpte van het scherm afhankelijk van de kwaliteit van hetgeen wat je erop kijkt. Met YouTube en Netflix ziet het er in ieder geval erg mooi en scherp uit. Wel vind ik zelf dat de tablet qua formaat net iets te groot is. Dit is wel echt eigen voorkeur en ik miste zelf het hebben van een hoes om de tablet, wat al wel veel op zou lossen. Maar bijvoorbeeld typen vind ik zelf minder fijn dan op een wat kleiner tablet (guess what, de iPad Mini). Tegelijkertijd snap ik wel weer dat een wat groter formaat fijner is als je een tablet als semi-vervanger van een laptop wilt gebruiken. Dan is het grotere formaat natuurlijk veel handiger en prettiger om op te lezen en te kijken.


Ik kreeg nog iets leuks bij de ASUS ZenPad, namelijk de ASUS Z Stylus! ASUS heeft dit slimme pennetje uitgebracht zodat je nog net wat creatiever aan de slag kunt met je ZenPad. Dit pennetje maakt van je tablet eigenlijk een soort tekentablet, wat de digitale creatievelingen onder ons vast wel kennen. Op de tablet vind je de app SuperNote en dit werkt heel fijn in combinatie met de Z Stylus. In deze app kan je lekker tekenen, krassen, schrijven en kleuren met het pennetje. De pen werkt drukgevoelig en dit geeft je dus ook echt het gevoel dat je schrijft, verft of krast op de tablet!

Zelf heb ik daar dus verdacht weinig talent voor, maar ik vind het eigenlijk wel heel handig! Dit maakt het namelijk ook een tablet die geschikt kan zijn om aantekeningen mee te maken tijdens je colleges of tijdens het werk. Want dan doe ik dat nog steeds vaak met pen en papier in plaats van met m’n laptop, juist om snelle tekeningetjes toe te kunnen voegen. Met de ZenPad in combinatie met de Z Stylus kan dit dus ook prima én je hebt je aantekeningen digitaal. Dan raak je ze dus niet zo snel kwijt. Want ik raak mijn aantekeningen wel heel vaak kwijt..


Natuurlijk kan ik het niet laten om de ASUS ZenPad 3S 10 te vergelijken met mijn iPad Mini 4. Die iPad kocht ik ongeveer een jaartje geleden en gebruik ik eigenlijk vooral voor YouTube, Netflix, en om in de trein af en toe op te bloggen en te lezen. Wat ik merk is dat de ASUS ZenPad qua prestaties het zeker wint van de iPad Mini, en dat het scherm ook scherper en feller is dan van de iPad. Iets wat je zelfs op de foto kunt zien, want beide tablets stonden op de helderste stand! Android geeft je meer mogelijkheden om de tablet te personaliseren dan iOS, en dat kan natuurlijk ook een goede reden zijn om voor het een te gaan.

Zelf vind ik Apple producten net wat fijner en intuïtiever werken en de eerste dagen moest ik dan ook wel weer wennen aan Android, wat logisch is. Een dingetje waar de iPad wel op wint is de standby-tijd. De ZenPad heeft een hele goede batterij die tijdens het werken op de tablet zeker lang meegaat, maar hij verliest het als je beide tablets een weekje niet gebruikt. De iPad is dan 10% leger, terwijl de ZenPad dan aan de oplader moet. Wat ik zelf wel weer heel leuk vind is dat de ASUS ZenPad minstens net zo stylish en hip oogt als een iPad. En tsja, het oog wilt ook wat!

Als laatste roept ASUS natuurlijk ook hard dat de camera heel goed is. En de camera is zeker prima, snel, en ook relatief goed in matig licht. Maar eerlijk.. Ik gebruik op zowel m’n iPad als de ZenPad nooit de camera. Al was het maar omdat het een beetje raar staat als je ‘m uit je tas haalt om een foto te maken, haha. Maar goed, mocht je even een plaatje willen schieten dan kom je echt wel een heel eind. En het grote, scherpe scherm is dan weer erg fijn om foto’s op te bewerken!

Al met al ben ik eigenlijk wel blij verrast door de ASUS ZenPad 3S 10! Het is een mooie, snelle en handige tablet die alle moderne snufjes aan boord heeft. In combinatie met de ASUS Z Stylus is het bovendien ook nog een handig apparaat voor studie of werk. Wel raad ik je aan om er dan een (keyboard) cover bij te kopen, zodat het ook een handzaam apparaat blijft. Of je team Apple of team Android bent is natuurlijk een keuze die je voor jezelf moet maken. Maar wat denk ik ook heel fijn is, is dat de ASUS ZenPad met een prijs van €380 gewoon net even iets betaalbaarder is terwijl je er hele goede specs voor terug krijgt! Meer weten over de ASUS ZenPad S3 10? Je leest er alles over op de ASUS website.

4 Reacties

  1. Dat klinkt als een hele goede tablet. Zelf heb ik een Ipad Air2 waar ik heel tevreden mee ben, maar dit artikel ga ik even doorsturen aan een vriendin die een tablet wil, maar geen keuze kan maken en deze review is zo uitgebreid, misschien heeft ze er wat aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *