Waarom bloggen wel/niet over is

1

Zo’n 5 jaar geleden ben ik begonnen met bloggen en vanaf toen is bloggen ook steeds hipper en groter geworden. Inmiddels zijn er binnen Nederland meerdere mensen die de kost verdienen met bloggen en zijn er veel, heel veel blogs. Maar trends zijn niet oneindig en ook aan de hype van bloggen lijkt een einde te komen.. Of toch niet?

Een ding weet ik wel: YouTube is het nieuwe bloggen. De YouTubers trekken de jongere generaties van nu aan en ook adverteerders weten dit. Daar waar de bezoekersaantallen van de populaire blogs niet echt meer lijken te groeien, schieten de YouTube kanalen als paddenstoelen uit de grond en wordt het ene subscriber doel na het andere gehaald. Je bekendheid laten groeien en goed geld verdienen, dat doe je op YouTube.

Maar is er nog wel een plek voor blogs? En is het nog wel zinnig om tijd te steken in bloggen, als YouTube en andere social media kanalen zoveel belangrijker lijken te worden? Dat zijn vragen waar ik toch wel een beetje mee zit. Want ook mijn bezoekersaantallen dalen hard, en erger nog – ik merk dat ik zelf nauwelijks nog blogs lees en eerder voor een YouTube video kies in de ochtend. Misschien omdat blogposts nauwelijks meer vernieuwend lijken te zijn, terwijl op YouTube de onderwerpen nog een stuk origineler lijken te zijn. Maar video’s zijn ook gewoon een stuk gemakkelijker dan een blogpost, een beetje zoals het kijken van een film je minder tijd en moeite kost dan het lezen van een boek.

Processed with VSCO with a6 preset

Echter merk ik wel weer dat bloggers nog steeds interessant gevonden worden door mediabureaus en adverteerders. Misschien niet (meer) door de grote merken, maar wel voor de kleinere merken die meer waarde hechten aan inhoud, aandacht én de positie op Google Search. Want dat is wat je in een blogpost zoveel beter kunt doen dan in een YouTube video. Ook denk ik dat het schrijven van blogs iets heel anders is dan het maken van YouTube video’s, en dat je voor beiden een hele andere soort skills nodig hebt. En de privacy die je kunt hebben als blogger, verlies je natuurlijk al snel als YouTuber (of specifiek vlogger) zijnde.

Ook blijven blogs een andere doelgroep houden dan YouTube, wat je juist als een sterkte kunt gebruiken als blogger. Zo zullen mensen die meer willen weten over een specifiek product waarschijnlijk eerder snel een blogpost lezen dan voor een video gaan, zeker als je al in de winkel staat en even snel op je telefoon een review op wilt zoeken voordat je iets koopt. Ook heb ik het idee dat de wat oudere generaties (20+ zeg maar) nog steeds waarde hecht aan eerlijke reviews van de bloggers die ze al jaren volgen.

Ik vind het in ieder geval zelf enorm jammer om te zien dat blogs steeds minder populair lijken te worden. Niet eens alleen omdat ik zelf een blog heb, maar ook omdat een hele interessante trend is die ook voor de reclamewereld een flinke verandering heeft veroorzaakt. En omdat veel van mijn favoriete bloggers zich inmiddels vooral focussen op YouTube, terwijl ik ze juist ben gaan volgen vanwege hun leuke en interessante blogposts. Ik hoop dat ik de motivatie kan blijven houden om te bloggen, maar zelfs dat is soms lastig.

Hoe denk jij over deze veranderingen? Is bloggen inmiddels echt over, of hebben blogs alsnog een belangrijke rol in de online wereld?

14 Reacties

 1. Ik denk niet dat blogs snel zullen verdwijnen, alleen ik denk wel dat YT het bloggen langzaam maar zeker aan het overnemen is. YouTube is nu de hype, maar hypes gaan over dus wie weet wordt op den duur de blog weer populairder. Ik vind het alleen wel jammer dat heel veel (grote) YouTubers hun blog een beetje achterwege laten, heel veel YouTubers volg ik door dat ik hun artikelen zo leuk vind om te lezen, en de combi met YT vond ik al helemaal leuk, maar nu gaat de kracht van die twer samen een beetje verloren vind ik, omdat de kracht bij sommige bloggers/YouTubers ook echt bij het bloggen lag.

 2. Ik herken alles wat je noemt heel erg in het artikel, ik ben zelf 3 jaar geleden begonnen en merk ook dat alles echt wat minder aan het worden is. Maar dat ik zelf nog wel heel veel waarde hecht aan blogs lezen. Volgens mij is echt de jongere generatie steeds meer geïnteresseerd ook in YouTube. Daarbij vind ik het inderdaad twee aparte ‘skills’ schrijven en video’s maken. Goed artikel!

 3. Ik heb wel de indruk dat het tegenwoordig meer YouTube en social media is en dat de ‘influencers’ populairder worden dan de bloggers. Beetje jammer maar hey, dingen evolueren en veranderen nu eenmaal.

 4. Misschien ben ik enorm ouderwets, maar voor mij zijn blogs nog steeds een stuk belangrijker dan Youtube-video’s. Ik vind het heerlijk om stukken tekst te lezen, mooie plaatjes te kijken en eerlijke reviews te vinden. Voor video’s heb ik vaak geen tijd, maar een artikel lezen kan al snel. Ik vind het juist jammer dat Youtube steeds belangrijker wordt (begrijpelijk, maar toch echt jammer).

 5. Ik ben zelf ook al vijf jaar aan het bloggen en merk inderdaad dat het de laatste jaren weer steeds minder populair is. Zelf vind ik blogs juist leuker als Youtube, maar helaas! 🙂

 6. Ik herken heel erg wat je schrijft. Ik kijk al jaren youtube videos en ik lees al jaren blogs, dus de verandering is zeker duidelijk voor mij. Zelf vind ik het zo fijn aan blogs dat je gewoon over specifieke dingen kan lezen. Als ik wil weten of ik een bepaald product moet kopen zoek ik eerst even een paar reviews op. Sowieso blijf ik altijd een voorstander van blogs, maar er is natuurlijk ook niks mis met youtube. Wel jammer dat blogs gewoon steeds minder worden!

 7. Een goed artikel en heel herkenbaar. Ik vind het erg jammer dat bij bepaalde bloggers YouTube de overhand neemt, want bij sommige gaat de kwaliteit die ze in hun blog hebben, verloren in hun video’s. Ik lees zelf nog steeds heel graag blogs en kijk ook naar YouTube, maar ik blijf de voorkeur houden aan blogs. Ik denk dat YouTube, het bloggen niet kan vervangen, je kunt nu eenmaal geen hele ingrediënten lijst in een video zetten en bespreken en ook een uitgebreide review zie je niet op YouTube, daar gaat het vaak om een eerste indruk. Ik vind het jammer dat de blogs minder worden, maar ik blijf, met veel plezier, blogs lezen.

 8. Dit is ook een onderwerp waar ik vaak over nadenk. Zeker omdat ik een blog heb en no way een YouTube kanaal ga beginnen. Tenminste, zoals het er nu voor staat. Dat vloggen enz, is gewoon helemaal niets voor mij. Laat mij maar lekker artikelen tikken, daar haal ik voldoening uit. Gelukkig merk ik zelf niet dat mijn bezoekersaantallen dalen. Deze zijn al vrij lang vrij stabiel. Misschien komt dit doordat ik zelf nu wel iemand ben die iedere dag haar hele bloglovin’ feed doorscrolt en alle artikelen die me aanspreken open en lees? Ik kijk dus ook vrijwel nooit YouTube filmpjes. Ik vind er niet veel aan.

 9. Wat een goed artikel! Ik merk zelf ook dat Youtube op dit moment het nieuwe bloggen is. Toch zal daar ook ooit een eind aan de hype komen of niet soms? Ik vind zelf het bloggen en blogs bekijken nog steeds erg leuk en ik hoop dat ik niet de enige blijf.

 10. Ik vind YT veel minder interessant dan blog artikelen maar wellicht ben ik wel te ‘oud’ 🙂 Ik kijk niet graag naar vlogs ik vind het vaak zonde van mijn tijd om minuten lang naar het geklets van iemand te luisteren die eigenlijk niets zegt. Is het echt een tutorial of een opgemaakt video (die vind ik dan wel weer leuk) dan is het want anders maar het vloggen nope, dat is niet aan mij besteed.

 11. Eens. Ik ben zelf echt een schrijfster. Je zult mij niet snel zien vloggen. Bloggen vind ik ook veel te leuk, trouwens. Alles dat erbij komt kijken, het coderen, het designen. En wat je zegt, je Google positie. Nee, ik blijf bij het geschreven (getypte) woord.

 12. Ik zie de verandering inderdaad ook. Persoonlijk vond ik altijd de afwisseling tussen artikelen en video’s heel fijn: artikeltje hier, videootje daar etc. Ik merk dat ik steeds minder bloggers ben gaan volgen, doordat heel veel uit mijn lijstje niets meer plaatsten of artikelen schreven die ik niet zo heel boeiend meer vond. Erg jammer! Waar ik een paar jaar geleden zo’n 150 volgde, volg ik er nu nog maar amper 25. Zo nu en dan ontdek ik weer eens wat, maar blogs komen in ieder geval niet meer als paddenstoelen uit de grond, wat eerder wel zo was. In ieder geval blijf ik het heerlijk vinden om artikelen te lezen en ook zelf te schrijven, want ik ben van mening dat geschreven woord in sommige situaties beter overkomt dan gesproken woord. En inderdaad zoals al genoemd is, zou ik sneller een geschreven review opzoeken dan een gesproken review.

 13. Wat een goed artikel. Ik begon mijn blog eigenlijk net in deze overgangsfase, maar sinds kort merk je wel dat YouTube echt prioriteit nummer 1 is geworden. Ik vind het alleen lastig, je moet vooral blijven doen wat je leuk vind… maar het is altijd leuk om publiciteit te krijgen voor het harde werk wat je eigenlijk levert. YouTube is leuk en makkelijk (in de zin van – om naar te kijken want het kost veel tijd en moeite om zelf te maken, haha), maar het is net wat je zegt, informatief gezien zoek en lees ik toch liever een review. Het is een beetje een tussenweg vinden denk ik. Ook merk je heel erg dat YouTube zo enorm gesponsord is, logisch natuurlijk, maar psychologisch gezien weet je niet zo goed wat je wel en niet aan kunt nemen… het blijft echt een lastig verhaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *