How to – flatlay fotografie voor instagram & blog

flatlay fotografie

Op Instagram zie je steeds vaker het concept flatlay voorbij komen. Dit is een foto waarbij de producten meestal allemaal op een vlak oppervlakte liggen en waarbij de foto van bovenaf genomen is. Er staan vaak veel items op de foto, maar door goede uitlijning en goed kleurgebruik komt de foto juist heel gestructureerd en rustig over. Ik vind het een hele toffe vorm van fotografie en ook zeker uitdagend! Ik maak zelf regelmatig dit soort foto’s voor Instagram en het leek me dan ook wel leuk om mijn tips & tricks met jullie te delen.

flatlay fotografie

Orde in de chaos

Het allerbelangrijkste van een flatlay foto is dat je orde in de chaos weet te scheppen. Dit kan op twee manieren: door hoe je de items op de foto neerlegt, en door het kleurgebruik op de foto. Wat betreft het neerleggen van items ga ik vaak voor twee wegen: of alles super netjes en recht naast elkaar, of juist alles schots en scheef. Hierbij vind ik de eerste manier, waarbij alles dus recht naast elkaar ligt en de afstand tussen de items zoveel mogelijk even groot is, de meest gemakkelijke manier van het neerleggen van items. Items schuin neerleggen zonder dat het heel rommelig wordt vind ik zelf een stuk uitdagender! Wat hierbij in ieder geval wel van belang is, is om geen items naast elkaar in dezelfde hoek te leggen. Hierdoor krijg je juist weer rechte lijnen in een foto die juist schots en scheef hoort te zijn, en dat ziet er raar uit.

Ik probeer ook altijd een thema te zoeken in de kleuren op een foto. Dit kan zoiets simpels zijn als alleen maar pasteltinten of juist felle kleuren, maar ook nog specifieker zoals alleen blauw of alleen roze. Wees vooral niet bang om hier mee te experimenteren! Soms is het al voldoende om per kleur bijvoorbeeld 2-3 items te hebben, en dan meerdere kleuren naast elkaar te gebruiken. Je ondergrond is hierbij natuurlijk ook van belang, maar daar vertel ik je verderop wat meer over.

flatlay fotografie

Licht en schaduw

Flatlays zijn vaak van bovenaf gefotografeerd en dat brengt een bijzonder nadeel met zich mee: het is haast niet te voorkomen dat je schaduwen krijgt op je foto’s. Of je nou natuurlijk licht gebruikt of juist een flitser, schaduw houd je toch altijd wel. Toch kan je dit ook in je voordeel gebruiken! Let er wel op dat een groot item bijvoorbeeld niet het licht blokkeert van een kleiner item wat ernaast ligt. Pas ook op met bijvoorbeeld een oogschaduw doosje met deksel, waarbij het deksel het licht kan blokkeren. En probeer toch zoveel mogelijk met daglicht te fotograferen! Dit licht is vaak een stuk zachter dan kunstlicht, en dus zijn de schaduwen ook minder hard.

flatlay fotografie

Gebruik van achtergronden

Super belangrijk natuurlijk voor je foto, maar niet altijd even handig. Het meest veilig is een compleet witte of juist zwarte achtergrond (heb je mijn tutorial voor foto’s met een witte achtergrond al eens gelezen?). Maar zelf vind ik bijvoorbeeld marmerprintjes en bloemenprintjes ook erg leuk! Of gebruik bijvoorbeeld hout, magazines, of boeken als achtergrond. Mijn printjes zijn eigenlijk altijd plakplastic wat ik bij Gamma en Søstrene Grene heb gekocht.

flatlay fotografie

Vierkante foto’s maken (instelling van je camera)

Ook belangrijk bij een flatlay is dat alle items wel of juist niet in het shot passen. Mocht je vierkante foto’s gaan maken voor Instagram, dan kan het helpen om de foto-instelling op vierkant te zetten! Dit kan sowieso op iPhones en op de meeste spiegelreflex camera’s wel. Hierdoor kan je gelijk al zien of de items precies goed in het vierkante shot passen, of dat je misschien nog moet gaan spelen met je set-up. Het helpt mij in ieder geval enorm!

flatlay fotografie

Schuiven tot het perfect is!

Dat is toch wel hetgeen wat je vooral zult doen bij het maken van deze foto’s. Bij mij zijn ze vaak ook niet in 1x goed en ben ik eerst een paar minuten aan het schuiven met items tot ze de perfecte plek hebben gevonden. En soms geef ik het op, en gooi ik uiteindelijk alles maar door elkaar. Sowieso is het iets waar je mee moet experimenteren en oefenen, en dan heb je vanzelf na een tijdje door wat het beste werkt.

flatlay fotografie

Je eigen stijl

“Beter goed gejat dan slecht zelf bedacht” gaat vast en zeker op voor een heleboel situaties, maar bij fotografie vind ik het toch enorm belangrijk om een eigen stijl terug te zien in de foto’s die je maakt. Bijvoorbeeld in de specifieke items die je fotografeert, de manier van fotograferen, of de manier van hoe jij je foto’s bewerkt. En wees dan ook niet bang om je eigen stijl te ontwikkelen en daarmee te experimenteren!

flatlay fotografie

En de allerbelangrijkste tip is natuurlijk om het gewoon te doen. Ga aan de slag met flatlay fotografie, laat je inspireren door andere fotograven en instagrammers, en deel je foto’s met de wereld! Ik vind het zelf ook een erg leuke manier van fotograferen voor blogfoto’s, dus ook als blogger is het zeker de moeite waard om eens te proberen. Wat vind jij van flatlay fotografie? En heb jij nog handige tips?

18 Reacties

  1. Ik vind flatlays ook altijd heel erg gaaf, alleen ik maak ze bijna nooit. Ik ben echt zo’n perfectionist dat ik er helemaal chagrijnig van kan worden als de schaduw mijn foto “verpest”, maar jouw foto’s vind ik erg mooi. Ik zie op jouw foto’s ook niet heel veel schaduwvorming.

  2. Oh echt super handige tips en leuk artikel! Ik vind flatlays zo leuk staan, soms struggle ik er nog wel een beetje mee. Ik moet sowieso ook nog wat handiger worden met photoshop.

  3. Mooie foto’s maak je! Daphne is daar ook altijd zo goed in, die maakt echt mooie flatlays! Ik ken de tips al maar soms is de uitwerking wat lastig, vooral met dat veranderlijke weer hier in NL!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *