Gavin Francis – Adventures in Human Being

1

Toen ik in Londen was, inmiddels al veel te lang geleden, had ik dit boek al ergens zien liggen in een boekhandel. Ondanks de intrigerende voorkant en interessante inhoud kocht ik ‘m destijds niet en eigenlijk was ik het boek ook al snel vergeten.. Tot ik ‘m laatst weer tegen kwam als tip in een Amsterdamse boekhandel! En dus besloot ik dit boek maar eens te kopen en te gaan lezen.

2
3

En nee, dit boek is niet je standaard lekker-weg-te-lezen fictie. Het boek beschrijft namelijk de ervaringen die Francis, een Britse dokter, in zijn carrière heeft opgedaan. Het boek is een mix van ervaringen en theorie over het menselijk lichaam, waarbij vooral de theorieën uit het verleden benoemd worden. Zo omschrijft Francis regelmatig mythische verhalen over de mens, gecombineerd met zijn ervaringen in het heden.

4
5

Ik vond het dan ook best een heftig en zwaar boek om te lezen, maar ook wel echt heel interessant. Sowieso vind ik alles rondom het menselijk lichaam heel interessant. Ik vond het zelf wel fijn dat het boek ook grotendeels goed te begrijpen is als je geen medische achtergrond hebt of alles af weet van Latijnse termen. En leuk detail is dat het boek het lichaam afwerkt van top tot tegen, beginnende met de hersenen en eindigend met de voeten.

6

Wel had van mij de nadruk wat meer mogen liggen op de ervaringen van Francis zelf en wat minder op zijn omschrijvingen van theorie en verleden. Ik vind juist die ervaringen zo interessant! Uiteraard bespreekt hij ook echt hele opvallende dingen, zoals het verhaal van een vrouw die enorm ziek werd van een rozendoorn of de gevolgen van een niet helemaal goed werkend evenwichtsorgaan. Maar ruim 70% van het boek gaat daar niet over, wat ik zelf jammer vind. Het had het boek niet interessanter of leerzamer gemaakt, maar wel iets gemakkelijk om weg te lezen ;).

7

Dit boek is in ieder geval zeker weten een aanrader als je net als ik gefascineerd bent door het menselijk lichaam en er meer over zou willen weten! Hou er wel rekening mee dat het boek niet zo lekker weg leest als standaard fictie haha, het kost je wel even wat meer moeite om alles te begrijpen. Maar de moeite waard is het zeker! Ik kocht ‘m zelf in het Engels bij Waterstones in Amsterdam voor zo’n €15, maar hij is ook te vinden op Bol.com in het Engels en Nederlands.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *