Xiaomi Mi Band (budgetproof activity tracker!)

1

Activity trackers zijn helemaal hip, hot en happening! Er zijn hele simpele versies die alleen je stappen tellen, maar ook versies die je slaap, hartslag en soms zelfs je snelle kilometers op de fiets meten. Maar helaas hebben ze allemaal een ding gemeen: ze zijn best prijzig. Gelukkig komen er langzaamaan steeds meer budgetversies op de markt. En er is een budgetversie die al even te koop is op het internet: de Xiaomi Mi Band! Ik bestelde ‘m voor slechts €12 op eBay en probeerde ‘m uit. Benieuwd naar mijn ervaring met deze budgetproof activity tracker? Lees dan vooral mijn review hieronder!

2
4
3

Xiaomi is een Chinese elektronicaproducent die zich focust op betaalbare consumentenproducten. Zoals telefoons en oordopjes bijvoorbeeld, maar ook action cams en activity trackers! De producten zal je niet zo snel vinden in de Nederlandse winkels. Het merk is gelukkig wel prima vertegenwoordigd op webshops als eBay en AliExpress. De Xiaomi Mi Band is een van de best verkochte producten van het merk en ik las laatst zelfs dat het merk in de top 5 staat van meest verkochte fitness wearables (draagbare elektronica) wereldwijd. Niet slecht!

De Xiaomi Mi Band komt in een simpel vormgegeven doosje. In dit doosje vind je de tracker zelf, het bijbehorende zwarte bandje, een USB kabel om de tracker op te laden, en een (in dit geval Chinese) handleiding. Die Chinese handleiding is natuurlijk wat onhandig, maar gelukkig zijn er genoeg reviews online te vinden om je op weg te kunnen helpen. De tracker werkt samen met de Mi Fit app, die werkt op Android devices (vanaf versie 4.4) en Apple devices (vanaf iOs 7.0). Ik had wat problemen met het aanmaken van een account via de app, maar dit kan gelukkig ook via de website (wat voor mij dus wel goed werkte). Je synchroniseert de band met je telefoon middels bluetooth.

5
6

Eenmaal voorzien van de Mi Band en de app kan je beginnen met het tracken van je activiteit! De Mi Band houdt je stappen en je slaap bij, mits je de band natuurlijk constant omhoudt. Hij is beperkt waterdicht (wel douchen, niet zwemmen) en weegt slechts 5 gram, waardoor je al snel niet meer merkt dat je ‘m om hebt. Het bandje is voor mijn vrij brede polsen groot genoeg (ik draag ‘m op het derde gaatje van het einde) en past ook goed om hele smalle polsen. En alles daar tussenin natuurlijk, haha. Het bandje voelt trouwens kwalitatief goed en sterk aan en is bovendien hypo-allergeen.

Is het een heel mooi bandje? Nee, dat helaas niet. Wat dat betreft doen de duurdere merken als Fitbit en Jawbone het natuurlijk wel net even iets beter. Maar ik vind ‘m ook niet enorm storend of lelijk, en als je niet al te dikke polsen hebt kun je ‘m prima combineren met een horloge of leuke armbandjes. De kans is wel groot dat mensen aan je gaan vragen wat je om je pols hebt, haha. Maar ach, dan kan je in ieder geval laten zien dat je super goed en sportief bezig bent!

8

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: werkt het? En ja, zeker! Ik heb ‘m nu ruim 3 weken om en hij bevalt me heel goed. Ik heb wat screenshots gemaakt van de app op mijn iPhone 6, zodat ik jullie goed kan laten zien wat de app allemaal qua informatie bijhoudt. Het belangrijkste zijn natuurlijk de stappen en dat is dan ook het eerste wat je ziet als je de app opent. Op basis van je leeftijd, lengte en gewicht (heb ik even geblurd wegens privacy ;)) bepaalt de app daarnaast ook hoeveel kcal je verbrand hebt met lopen en hij geeft je ook een indicatie van de afstand. Tik je op het grote rondje, dan zie je meer informatie over je stappen en ook grafiekjes van wat je de dagen, weken en maanden ervoor gelopen hebt.

Helemaal accuraat is de stappenteller niet, aangezien hij ook bewegingen meerekent die lijken op een stap (een swingende/schuddende beweging van je arm). Twee minuten enthousiast je tanden poetsen met de band om je pols levert dan bijvoorbeeld ook al gauw zo’n 100 stappen op. Ik heb het vergeleken met de stappenteller in mijn iPhone zelf nadat ik die een dag in mijn broekzak heb gehad. De Xiaomi Mi Band zit er ongeveer 10% boven en dat is ook de foutmarge die je aan moet houden. Met 7700 stappen op een dag is het dus in realiteit ongeveer 7000.

9

Naast je stappen houdt de activity tracker ook je slaap bij, mits je ‘m natuurlijk ’s nachts omhoudt. Ik vind dat dus best interessant om te zien! Hij meet je diepe slaap, lichte slaap, en de momenten waarbij je tussendoor even wakker bent geweest. Ik denk dat de band dit doet op basis van hoeveel je beweegt in je slaap, in combinatie met dat je natuurlijk over het algemeen nauwelijks je arm beweegt tijdens je slaap. Als je de band even af doet en ‘m ergens op tafel neerlegt heeft hij trouwens wel door dat je niet aan het tukken bent! Dit gebeurt wel als je ‘m bijvoorbeeld naast je op bed of op de bank legt terwijl je zelf bijvoorbeeld rustig tv kijkt of aan het werk bent, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

Zoals bij veel activity trackers kan je trouwens een dagelijks stappendoel instellen. De band bevat drie lichtjes en kan ook trillen, en dat zal hij heel enthousiast doen wanneer je je doel hebt bereikt en/of aan de 10.000 stappen zit! Je zou ook je tussenstand moeten kunnen zien door een soort swingende beweging te maken met de band (alsof je op je horloge kijkt), maar ik heb die move dus nog niet helemaal onder de knie. Waardoor hij soms (vooral in bed) ineens een disco aan lichtjes geeft, haha. Gelukkig gaat het syncroniseren met de app snel en gemakkelijk, waardoor ik toch standaard even daarop kijk wat mijn tussenstand is.

10

Naast het tracken van stappen en slaap zitten er ook wat andere nuttige opties op de band. Zo kan je een wekker instellen waarbij de band zal gaan trillen wanneer het tijd is om wakker te worden. Iets wat verrassend goed werkt trouwens, ik werd er direct wakker van! Ook kan je ‘m laten trillen als je gebeld wordt, al moet je hiervoor wel constant je Bluetooth aan hebben staan. En als je een Android toestel hebt, dan kan je ‘m ook laten trillen bij Whatsapp berichtjes en heb je ook wat meer keuzes wat betreft led kleurtjes en notificaties. Voor de iPhone is dit helaas net wat beperkter. Wel kan je ‘m integreren met de Apple Gezondheid app om verbruikte calorieën en stappen te delen met deze app.

Er is een mogelijkheid om vrienden toe te voegen die ook gebruik maken van de Mi Band. Ik heb zelf een collega die er ook eentje heeft en dan kan je van elkaar zien hoeveel stappen de ander heeft gezet en of diegene wel genoeg slaap heeft gehad. Ook kan je in de app zien hoe vol de batterij nog is. Volgens Xiaomi kan je ruim 30 dagen doen met een opgeladen batterij bij normaal gebruik en dat klopt zeker weten! Ik heb ‘m hier drie weken geleden opgeladen en hij is nog 60%! Dit gaat natuurlijk wel iets sneller wanneer je ‘m constant verbonden hebt met Bluetooth, maar zelfs dan zal je een week of drie makkelijk moeten halen.

7

Ik ben enorm enthousiast over deze betaalbare activity tracker! Ik merk ook echt dat ik wat bewuster bezig ben met lopen en mijn dagelijkse doel halen, zelfs na ruim 3 weken. Ik heb doordeweeks niet zoveel beweging omdat ik lange dagen op kantoor en in de auto zit, maar zelfs dan daagt het je toch uit om een doel te halen. En dus loop ik af en toe een koffie-automaat (of gebouw..) verder om maar aan m’n stappen te komen ;). Xiaomi maakt het hebben van een activity tracker in ieder geval een stuk betaalbaarder met deze Mi Band, en daarmee leuk om eens uit te proberen!

Ik bestelde deze Xiaomi Mi Band op eBay voor €12. Je kunt er een heleboel vinden op zowel eBay als AliExpress, waarbij het verstandig is om even de reviews van het product of de verkoper te lezen om te zien of het een echte is. Er is ook een versie met hartslagmeter, de Xiaomi Mi Band Pulse, die je rond de €16 kost. En meer informatie over de Xiaomi Mi Band kun je vinden op de officiële website!

5 Reacties

  1. Wat heb jij altijd leuke reviews van goede budgetproducten!
    Heb al vaker naar aanleiding van jouw posts dingen besteld op ebay, en ook nu weer! Ik zat er al langer over te denken om een activity tracker te kopen, maar de prijs hield me tegen. Heb deze dus meteen besteld, hopelijk bevalt ‘ie mij net zo goed!

  2. Wat handig dit zeg en zo goed betaalbaar 🙂 Zelf heb ik de UP Move al een tijdje, maar die begint zo nu en dan wat kuren te vertonen, helaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *