Fujifilm Instax Mini 8 – 3 maanden later (tips & tricks!)

1

Zo’n 3 maanden geleden kocht ik een Fujifilm Instax Mini 8 en inmiddels kan ik wel zeggen dat het een van mijn beste aankopen is geweest op fotografiegebied! Ik heb er ruim 80 foto’s mee gemaakt (wat met zo’n camera toch best veel is) en neem hem graag mee op avontuur. Benieuwd wat ik er na 3 maanden van vind en wat mijn tips & tricks zijn? Lees vooral verder!

3

Ik zei het al even in de introductie: ik ben nog steeds heel blij met deze camera! Je fotografeert er op een heel andere manier mee dan met een gewone camera. Foto’s zijn best wel duur en niet onbeperkt te maken, en dus maak je veel bewuster foto’s. En natuurlijk alleen van dingen die echt de moeite waard zijn! Zelf maak ik er het liefst foto’s mee tijdens leuke uitjes of als ik met vrienden ben. Ook is het een enorm leuke camera om mee te nemen op reis. In Londen heb ik er aardig wat foto’s mee gemaakt en daarna had ik direct een foto-album wat ik aan vrienden en collega’s kon laten zien!

Benieuwd naar mijn tips & tricks? Je vindt ze hieronder!

6

Tip 1: volg de aanwijzingen van de camera!

Als je de camera aanzet zal hij het licht gaan meten en middels een rood indicatielampje boven de lens aangeven welke stand je het beste kunt gebruiken. Mijn tip? Houd je daar vooral aan! In het begin experimenteerde ik er weleens mee, maar elke keer mislukten m’n foto’s dan. Mijn advies is dus om ‘m ook echt op de stand te zetten die de camera je adviseert.

5

Tip 2: neem de camera mee!

De camera is misschien niet heel compact, maar wel heel erg plastic en totaal niet zwaar. En dus kan je ‘m prima meenemen zonder dat het voelt als het meezeulen van een baksteen. Ik neem ‘m bewust veel mee, zelfs als ik niet echt de intentie heb om er foto’s mee te maken. Maar ik heb ‘m liever wel bij en dat ik dan geen foto ermee neem, dan dat ik ‘m niet bij heb en juist iets zie wat ik graag op de foto had willen hebben. Gewoon meenemen dus, die camera!

Hetzelfde geldt trouwens voor het meenemen van de camera op reis, dat is echt super leuk. Houd er wel rekening mee dat de film eigenlijk niet goed tegen de scanners op vliegvelden kan en dat je het dan nog het beste mee kunt nemen als handbagage. Of kijk van tevoren of je ergens op je bestemming een vers pakje film kunt kopen en neem de camera dan leeg mee, zoals ik in Londen heb gedaan!

2

Tip 3: koop een foto-album voor je Instax foto’s!

Want het is natuurlijk zonde als je foto’s beschadigen of kwijt raken. Ik heb zelf deze albums van eBay besteld (je leest er hier meer over), waar je veel verschillende soorten kunt vinden. Urban Outfitters verkoopt ook een klein album voor deze foto’s.

7

Tip 4: vervang de batterijen op tijd!

En neem ook reserve batterijen mee ;). Ik merk namelijk bij mijn camera dat hij op een gegeven moment steeds langzamer wordt met het meten van het licht, wat natuurlijk een beetje irritant is. De oplossing is om er dan maar nieuwe batterijen in te doen. Hij gaat overigens gelukkig niet zo heel snel leeg! En mocht je ‘m mee nemen voor een wat langere tijd, dan raad ik je natuurlijk aan om reserve batterijen mee te nemen.

8

Tip 5: laat ‘m toch maar thuis bij heel fel zonlicht..

Dat is het enige nadeel van de camera: hij doet het niet zo goed met heel fel zonlicht. De kans op overbelichte foto’s is dan helaas heel groot. Dat komt volgens mij trouwens door de film wat erin zit – dit is ISO 800 en als je iets weet van fotografie, dan weet je denk ik wel dat dit best hoog is voor een zonnige dag. Wat trouwens wel een beetje kan helpen is de flitser afschermen met je vinger of met zwart tape. En natuurlijk werkt het om de schaduw op te zoeken!

4

En mijn allerbelangrijkste tip is eigenlijk: koop de camera als je er op dit moment over twijfelt! Ik heb er ook lang over getwijfeld, maar sindsdien geen moment spijt gehad. Zowel de camera als de film die erin moet is vaak het goedkoopst bij Hema. En mocht je ‘m al wel hebben maar nauwelijks gebruiken, dan hoop ik dat ik je weer een beetje kan inspireren om ‘m te gebruiken ;).

16 Reacties

 1. Ik zit al een tijdje te twijfelen om hem aan te schaffen, dus ik denk dat ik er gewoon voor ga nu ik je artikel zo lees 😀

 2. Deze staat al een tijdje op mijn lijstje, maar vanwege de prijs stel ik het steeds uit.. Maar nu ik jouw mooie foto’s zie begint het toch echt wel weer een beetje te prikkelen hoor! Het lijkt me zo anders fotograferen – want net wat jij zegt; je moet het echt uitkiezen en bewust foto’s maken – en dat lijkt me ergens ook wel weer gaaf!

 3. Ooooh, op dit artikel zat ik onbewust al heel lang te wachten haha! Ik heb een tijdje geleden zelf ook de Instax camera gekocht en net als jij nog geen moment spijt van gehad. Maar van de 15 foto’s die ik nu heb gemaakt, is bijna de helft mislukt… En ik denk dat dat dus komt door het felle zonlicht. Weet ik dat ook weer! 🙂

  Liefs, Nicole

 4. Ik houd me altijd aan het rode lichtje boven de lens wat hij aangeeft. Maar toch zijn mijn foto’s altijd heel erg overbelicht. Heeft iemand tips? Want is weet ook niet in welke stand hij donkerdere foto’s maakt.

 5. Hai,
  Wat gebeurt er met de film als hij door de scanner gaat? Ik ga namelijk op reis naar Afrika en daar kan ik de polaroids niet aanschaffen.
  Xo

 6. Wat een leuk artikel. Afgelopen vrijdag gekregen voor mijn verjaardag. En aankomende week gaat de camera mee naar Stockholm. Tof de labels op de foto ga ik zeker ook wat mee doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *