Ik heb alweer een nieuwe camera

1

Omdat het kan en eigenlijk totaal niet noodzakelijk was. Maar ik had de kans om voor een goed prijsje een derdehands Olympus camera over te nemen en kon die kans niet laten schieten! Waarom? Dat zal ik je in deze blogpost vertellen.

3
2
8

Ik heb drie camera’s die ik veel gebruik: mijn Canon EOS 70D (spiegelreflex camera), Panasonic GF5 (systeemcamera) en mijn iPhone 6 (schijn je ook mee te kunnen bellen). Mijn Canon gebruik ik vooral voor productfoto’s omdat ik er een externe flitser op kan gebruiken en dat het beste werkt voor dat soort foto’s. De iPhone is natuurlijk perfect voor snapshots. Maar de Panasonic vulde altijd een mooi plekje op wat er tussenin zat: wanneer ik buiten of bij events mooie foto’s wilde maken, maar geen opvallende of zware camera mee wilde nemen. De Panasonic is ook handig voor reizen door het best compacte formaat.

De Panasonic GF5 is een fijne camera, maar niet perfect en inmiddels ook wel wat verouderd. Ik miste zelf erg het hebben van een zoeker – een schermpje om op te kijken voor je foto’s is niet zo handig met fel daglicht. Ook is het bij die camera niet heel gemakkelijk om snel wat in te stellen, je moet al snel het menu induiken om dingen te veranderen. En eerlijk is eerlijk, een nieuwe camera zorgt er bij mij altijd voor dat ik weer meer foto’s ga maken. Iets wat best wel nodig was om weer eens te gebeuren.

4
5

Zowel de Panasonic GF5 als mijn nieuwe Olympus OM-D EM5 werken met het micro four-third systeem en zijn systeemcamera’s. Deze camera’s zitten tussen een compactcamera en een spiegelreflex in – ze hebben een grotere sensor dan de meeste compactcamera’s, maar hebben niet het systeem met een spiegel in zich waardoor ze kleiner kunnen zijn dan een spiegelreflex camera. Voor mij is het bovendien ideaal dat de lenzen die ik al had voor mijn Panasonic ook gebruikt kunnen worden met de Olympus camera.

Ik kan jullie dood gooien met allemaal specs van deze camera, maar dat vind ik zelf al niet eens interessant. Wat ik wel interessant vind zijn een paar handige features. Zo zit er een (elektronische) zoeker in, wat enorm handig is als het te fel buiten is om via het schermpje foto’s te maken. Er zit hele goede stabilisatie in de camera en dat helpt je met het verkrijgen van scherpe foto’s, zelfs als het al donker is. En ik vind het handig dat ’t scherm op te klappen is. Helaas is hij niet helemaal kantelbaar dus selfies maken blijft een issue haha, maar het helpt wel bij dingen die bijvoorbeeld dicht bij de grond zijn!

6
7

Bij de camera kreeg ik ook nog een grip en een extra batterij. Zelf ben ik niet zo’n fan van al die accessoires die je camera super bulky maken, maar die batterij vind ik wel erg fijn! Door het schermpje gaat de camera namelijk toch wel wat sneller leeg dan een spiegelreflex camera (heb ik ook bij mijn Panasonic) en dan is een back-up wel fijn. En het grip-gedeelte is soms ook wel fijn om op je camera te hebben, want daarmee kan je ‘m toch wat beter vasthouden. Fijn in onrustige situaties of als je echt een hele dag fotografeert!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with b5 preset
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset

En nu wat echt telt: de foto’s! Door een veel te intensieve training heb ik nog niet heel veel tijd gehad om met de camera op stap te gaan, maar ik kon gelukkig wel op zondag wat foto’s maken in Rotterdam. Zowel overdag als ’s avonds en daarbij merkte ik wel hoe fijn de camera is. Ik heb alle foto’s gemaakt met de Olympus en de 20mm F1.7 Panasonic lens en dat is voor mij een enorm fijn duo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset

Het was een grijze dag en dat zie je ook op de foto’s, maar ik vind dat effect juist erg tof in steden. En ondanks dat zie je alsnog wel wat vrij kenmerkend is aan Olympus camera’s: de kleuren. Levendig en warm. Al ligt dat natuurlijk ook aan de bewerking achteraf, maar ik zie wel duidelijk verschil met bijvoorbeeld mijn Canon!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset

Ook heel fijn: hij doet ’t heel goed in het donker! Er zit hele goede beeldstabilisatie in de camera zelf en dat helpt je natuurlijk overdag al met scherpe foto’s, maar zeker ook ’s avonds. Ik heb geen statief gebruikt voor de nachtfoto’s en dat werkte alsnog prima. Ik ben zelf dol op nachtfoto’s, dus dat komt heel goed uit!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Processed with VSCOcam with a6 preset

Natuurlijk kan je deze camera ook gebruiken voor product- en blogfoto’s, maar dat zal ik zelf niet echt doen. Ik vind een spiegelreflex camera (en accessoires zoals een externe flitser en een 50mm lens) daarvoor toch nog het beste werken. Het wordt wel mijn vaste camera voor als ik op reis ga of gewoon buiten de deur foto’s ga maken!

9
10

Ik ben heel blij met deze aankoop en hoop stiekem ook wel dat het me weer helpt om wat meer foto’s te maken. Mijn Panasonic GF5 ga ik trouwens verkopen met wat lenzen erbij zodat hij ook een goed tweede leven krijgt, dus als je interesse hebt kan je contact met me opnemen ;). Welke camera(‘s) heb jij?

14 Reacties

 1. Wat een goede review is de Marjolein! Super uitgebreid, en ook met onwijs veel voorbeelden, top! Heel fijn dat je die camera zo voor een koopje over kon nemen, niet verkeerd 🙂 Het lijkt me een fijn ding!

 2. Wat een prachtige camera en mooie accessoires heb je erbij. Die batterij klinkt wel heel handig hoor! Ik heb een Nikon D3200. Een mooie camera om mee te beginnen :-).

 3. Wow, echt super tof dat hij ook nog in het donker goed werkt! Zelf merk ik ook vaak dat ik nog een camera mis naast mijn Canon (oops) en mijn telefoon is ook best verouderd dus eigenlijk maar ik daar vrij weinig foto’s mee. Het is zó fijn als je altijd een camera standaard in je tas kan laten want eerlijk is eerlijk: spiegelreflexcamera’s zijn zwaar en soms lastig mee te nemen. Maar echt een leuke en goede aankoop! Foto’s zijn ook mooi! ^_^

 4. Ooeh een foto blog, jeej!
  Ik ben nog steeds op zoek naar een nieuwe camera en twijfel ook nog steeds tussen een systeem camera of spiegelreflex.
  Wat voor lens gebruik jij op je systeem camera’s? Ik kan namelijk nergens de lenzen vinden die daar op passen en of deze bruikbaar zijn bij meerdere merken.

  Wel viel me op dat meerdere winkels geen systeemcaneras verkopen van canon.
  Terwijl dat bij spiegelreflexcameras juist heel veel verkocht wordt. Zou daar dan weer een reden voor zijn?

  Ik heb nu een Olympus spiegelreglex. Maar vind m heel moeilijk in te stellen en hij kan bijv. niet filmen, en is vrij groot en zwaar.

  Die canon die jij noemt zie ik wel veel voorbij komen. Evebsks de 75(0)d en de 2100d. Heb jij daarin nog tips?

  1. Oeh wat een vragen haha, ik ga m’n best doen!

   Ik gebruik op m’n systeemcamera twee verschillende lenzen: de Panasonic 20mm F1.7 en de Sigma 30mm F2.8. Ik heb ook zo’n standaard kitlens van Panasonic, maar die vind ik zelf minder mooi. En ik heb een Sigma 19mm F2.8, maar aangezien die Olympus lens bijna hetzelfde is ga ik die verkopen.

   De ene systeemcamera is de andere niet (een beetje zoals Canon niet hetzelfde is als Nikon), ze gebruiken vaak elk een ander systeem en dus ook andere lenzen. Met uitzondering van Panasonic en Olympus. die beiden het Micro Four Third (MTF) systeem gebruiken en waardoor de lenzen dus onderling uitwisselbaar zijn. Sigma maakt daarnaast lenzen voor veel verschillende systemen en camera’s (bijvoorbeeld ook specifiek voor Sony camera’s of voor Canon spiegelreflex camera’s), en gelukkig dus ook voor het MFT systeem. Die lenzen zijn net wat meer betaalbaar dan de lenzen van Olympus of Panasonic en daarmee heel interessant!

   Canon heeft een systeemcamera in het assortiment, de EOS-M. Alleen zijn de spiegelreflex lenzen van Canon weer niet geschikt voor deze systeemcamera en moet je er dus specifieke lenzen voor kopen. Volgens mij was die systeemcamera wel een beetje een flop voor Canon en promoten ze ‘m niet zo actief meer. Ik denk dat Canon zichzelf een beetje in de voeten heeft geschoten omdat ze natuurlijk ook al hun spiegelreflex camera’s verkopen. En voor het geld van zo’n EOS-M koop je ook een mooie 700D spiegelreflex

   Wat betreft Canon spiegelreflex camera’s vind ik de series met drie nummertjes (600D, 700D, 750D etc) en met twee nummertjes (60D, 70D) erg interessant. Dat zijn kwalitatief goede camera’s die perfect zijn voor bloggers en amateurs, en toch nog relatief betaalbaar. Als ik er eentje zou moeten kiezen zou ik denk ik voor de 700D gaan. Een kantelbaar schermpje is super handig, en hij is een stuk minder duur dan de 70D.

   Als je op dit moment nog geen camera heb, zou ik persoonlijk wel eerder voor een spiegelreflex camera gaan dan een systeemcamera. Meer kwaliteit voor dezelfde prijs als een systeemcamera, en veel meer keus uit lenzen en accessoires!

   1. Wauw! Wat een goed en handig antwoord. Echt super bedankt!!
    Ik was inderdaad al een beetje bang dat die systeemcameras van canon niet echt ‘gelukt’ waren.. 🙁
    Ik heb een Olympus spiegelreflexcamera, met 14-42 lens en meer een zoomlens. Maar moeilijk te besturen, dus al helemaal ingewikkeld voor mij haha. En ik wil graag een lens met een vaste focus, dacht een 50mm of 32mm..
    Maar twijfel dus erg tussen systeemcamera of spiegel reflex nu.. Systeemcameras is wel een stúk handiger mee te nemen. Maar een canon vind ik zelf wel heel fijn werken en dan zou spiegelreflexcamera dus beter zijn.
    Die sigma lenzen had ik inderdaad gezien. Dat zou dus ook een goede optie zijn.

    Ik ga weer verder zoeken. Heel erg bedankt!!

 5. Dit ziet er echt ontzettend goed uit! Wauw. De foto’s die je hebt gemaakt zijn echt heel erg mooi. Ik kan me voorstellen dat deze camera echt een toevoeging is voor je. Wat een fijn artikel is dit geworden. Ik heb het met veel plezier gelezen en natuurlijk bekeken!

 6. Wat fijn dat je zo’n mooie camera kon kopen. Met camera’s kan en doe ik niet veel dus daar kan ik niets over zeggen, maar de foto’s vind ik erg mooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *