How to – foto’s met een witte achtergrond

3

Ik ben dol op nette, rustige en vooral lichte productfoto’s. Ik heb ze dan ook het liefst met een egaal witte achtergrond. En dat is niet altijd even makkelijk, want witte achtergronden hebben nogal de neiging om geel, blauw of vooral heel grijs te worden. Benieuwd hoe ik mijn foto’s zo bewerk dat ze toch wit worden? Lees vooral verder!

15

Voor foto’s met een witte achtergrond heb je een aantal dingen nodig. Uiteraard een witte achtergrond, waarbij ik het liefst het mat witte LACK tafeltje van Ikea gebruik. Super goedkoop en hij is ook echt wit, dus niet gelig wit. Aanrader! Daarnaast heb je goed (dag)licht nodig om de foto zo licht mogelijk te krijgen. Fotografeer dus bij een raam of buiten, of maak gebruik van softboxen of een externe flitser. En als laatste is bewerking bij dit soort foto’s heel belangrijk. Ik doe dit zelf met Adobe Photoshop CS6 en ik ga jullie dan ook laten zien hoe je foto’s wit kunt maken in dat programma.

13

Maar eerst stap 1 en 2: een foto met goed licht en een witte ondergrond. Normaliter maak ik mijn foto’s met een externe flitser bovenop mijn camera, maar ik begrijp heel goed dat niet iedereen dat heeft. En dus koos ik een lekker druilige dag om de foto te maken die je hierboven ziet. Wel met m’n spiegelreflex camera maar met een basic lens, standaard instellingen en geen externe lichtbron (behalve dan het druilige weer buiten). Een leuke uitdaging om hier een lichte foto van te maken, haha.

4
5

Let’s start! Ik begin altijd met het openen van de foto in Photoshop. Daarna snij ik ‘m vast bij en draai ik ‘m nog iets indien nodig. Mocht je een foto hebben waarbij je weinig witte achtergrond ziet, dan raad ik je aan om de foto eerst te bewerken en dan pas bij te snijden. Dat witte hebben we namelijk nodig om de kleur mee te corrigeren!

6
7

De volgende stap is het aanpassen van de helderheid en het contrast in de foto. Dit moet je redelijk op gevoel doen, maar de balans is in ieder geval dat je de helderheid omhoog moet doen (naar rechts schuiven) en het contrast juist een stuk moet verminderen (naar links schuiven). Dit helpt namelijk bij de volgende stap: het corrigeren van de achtergrondkleur. Je hoeft de helderheid niet zo ver omhoog te doen dat je achtergrond al helemaal wit is, maar wel al richting wit neigt. Door het contrast te verminderen voorkom je dat het toevoegen van helderheid je foto te hard maakt. Mocht je foto al vrij wit zijn voordat je begon met bewerken, dan hoef je uiteraard niet zo extreem veel contrast uit de foto te halen.

8
9

Nu is het tijd voor een van mijn favoriete features in Photoshop: curven! Curven kan je gebruiken om kleuren in foto’s te corrigeren. We willen natuurlijk wit en niet geel of blauw. Ik corrigeer dit door het witte pipetje te selecteren wat je onder het grafiekje ziet in het Curven scherm. Dit pipetje kan je dan plaatsen op een punt in de foto die perfect wit zou moeten zijn en als je klikt, wordt de foto aan de hand daarvan gecorrigeerd. Het is hierbij belangrijk dat je een plek kiest die echt wit hoort te zijn, en dus bijvoorbeeld niet een stukje waar je een schaduw van een product hebt.

Bij mijn foto zou ik dit bijvoorbeeld doen op het vlak boven het oogschaduw palette, waar geen schaduw is en waar de foto perfect wit zou moeten zijn. Probeer hierbij vooral verschillende plekken uit op je foto tot je een plek hebt gevonden die een mooi resultaat oplevert. Dit is trouwens soms ook te doen met producten die zo’n witte sticker met een barcode erop hebben zitten. Dan kan je die witte sticker gebruiken om je foto te corrigeren!

10

Meestal voeg ik hierna nog wat extra helderheid toe aan de foto en verminder ik het contrast nog iets. Ondanks de correctie via Curven kunnen er namelijk nog steeds wat donkere delen in de foto zitten en dat kan je dan op deze manier nog wat extra corrigeren.

11
12

Als laatste wil ik de kleuren en details in de foto’s nog wat duidelijker maken. Daar zijn we namelijk wel wat van kwijt geraakt door het naar beneden halen van het contrast in de foto. Je kunt ervoor kiezen om weer wat contrast toe te voegen via de Helderheid/Contrast optie, maar ik vind ‘m dan vaak te hard worden. Een andere optie is om dit via Niveaus te doen!

Als je Niveaus opent zie je een grafiekje die de belichting van je foto weergeeft. Ook staan er drie schuifjes onder dit grafiekje, die je heen en weer kunt schuiven. De details in een foto kan je wat meer accentueren door het meest linker schuifje in het grafiekje wat meer naar rechts te schuiven. Let hierbij ook op de vorm van de grafiek – meestal zie je dat het eerste deel vlak is en daarna pas wat bulten gaat laten zien. Ik schuif ‘m vaak tot zo’n eerste bult, waardoor dat vlakke deel dus verdwijnt. Maar experimenteer hier vooral mee en kijk wat het effect is op je foto!

1

En zo ga je van een grijze foto naar een heldere foto met een witte achtergrond! Nu is dit natuurlijk mijn manier van bewerken en zijn er vast nog een heleboel andere manieren om dit te doen. Ook zijn mijn foto’s normaliter al wat beter om mee te beginnen, en is het resultaat dus uiteindelijk ook een stuk mooier. Maar zo zie je dat je zelfs van een grijzige foto nog wel wat kunt maken met Photoshop.

Mocht je nou trouwens geen Photoshop hebben en er ook niet gemakkelijk aan kunnen komen, dan kan je eens Pixlr Editor proberen. Deze editor is online en daar hoef je dus niks voor te downloaden. Bovendien vind je er eigenlijk alle opties wel die ik in deze tutorial heb gebruikt.

14

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze uitleg en het natuurlijk zelf ook uit gaan proberen! En laat het me natuurlijk weten als je nog vragen hebt of iets niet duidelijk is. Ik ben niet altijd even goed in dingen uitleggen, haha. Oh en laat het me zeker weten als je vaker van dit soort tutorials zou willen zien en wat je dan graag zou willen leren!

32 Reacties

 1. Dit artikel ga ik zeker opslaan. Ik hou van clean, witte foto’s. Ik heb nu nog een laptop van mijn werk waar ik niks op kan downloaden. Binnenkort privé weer eens een laptop aanschaffen en dan ga ik Adobe gebruiken. Deze tiops ga ik onthouden, fijn :-)!

 2. Jeetje, wat een verschil tussen de twee foto’s! Ik had nooit gedacht dat je dat witte zo kon oprekken. Zelf hou ik wel van accessoires in mijn foto’s, maar wel met een zo’n licht mogelijke touch :). Bedankt voor de tip om Pixlr editor te gebruiken, ik ga daar eens naar kijken!

 3. Wat een ontzettend fijne en duidelijke uitleg. Ik maak mijn foto’s ook altijd helderder in Photoshop en speel dan nog wat met het contrast. Maar ik wist nog niet dat je via curven de foto witter kon maken, dat ga ik snel een keer proberen! Thanks voor de fijne tip! <3

 4. Top artikel!
  Ik had het ook al bij de enquête aangegeven, meer van deze artikelen!
  Je legt het duidelijk en begrijpelijk uit. Ga het zeker uit proberen! 🙂

 5. Wat een duidelijke uitleg! Ik heb ook wel eens moeite met het mooi wit krijgen van een achtergrond. Ik vind het alleen lastig als je ook lichte producten hebt, dus dat vermijd ik een beetje. Een aantal opties kende ik al zoals niveau’s en curve, maar ik ga het ook eens even proberen in de volgorde die jij doet.

  Nog een tip voor apps: Aviary. Deze heeft een tool om delen te verlichten, zodat je het niet eerst via een computer hoeft te doen als je iets op Instagra wil plaaten.

 6. Handige post! Ik blijf t lastig vinden om goede foto’s te maken. Ook wel een beetje opgelucht dat anderen het ook niet in 1 keer perfect voor elkaar krijgen haha. Jouw foto’s zijn altijd zo mooi scherp en clean!

 7. Wat een fijn en goed artikel! Hier heb je tenminste wat aan! Er komen veel van die standaard artikelen voorbij zoals goed licht, goede camera die kennen we inmiddels wel. Maar ik vind dit echt een handig artikel. Ik ga eens aan de slag, groetje & bedankt!

 8. wat een super goede tips hier heb ik zeker wat aan. dat croppen moet mij nog wel lukken en opzich is het best makkelijk ik zet je onder favoriete. Bedankt voor het uitleggen ik had namelijk nog wat informatie nodig over photoshop dus ben weer een stapje verder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *