5 dingen die zijn veranderd in (beauty)blogland

Processed with VSCOcam with a6 preset

Of die ik in ieder geval heb zien veranderen. Ik blog inmiddels al ruim 5 jaar en begon in de tijd dat bijvoorbeeld Vera Camilla en de meiden van LLG ook net begonnen. Die hebben ’t een stuk verder kunnen schoppen dan ik (maar ik heb al eens uitgelegd dat ik dat niet eens zo erg vind). Sinds die tijd is er aardig wat veranderd in beautyblogland. Benieuwd wat ik allemaal heb zien veranderen?

Kwaliteit versus imago

Wat ik echt heel sterk heb gezien, is dat kwaliteit (foto’s, teksten) niet eens zo doorslaggevend zijn in het succes van bloggers. Veel succesvolle bloggers vallen juist vooral op door hun persoonlijkheid en likability. Daarmee bedoel ik dat lezers eigenlijk meer een blog bezoeken omdat ze de persoon erachter leuk of interessant vinden en de kwaliteit er niet eens zo veel toe lijkt te doen. Ik vind dat zelf stiekem wel een beetje jammer aangezien ik blogs vaak juist volg voor mooie foto’s en interessante reviews, maar geheel onlogisch vind ik het ook weer niet.

Van beauty naar lifestyle

In het begin waren beautyblogs vaak echt beautyblogs – er verschenen alleen maar reviews van beautyproducten. Ook dit heb ik zien veranderen en dat hangt wellicht samen met het punt hierboven. Veel bloggers zijn meer gaan delen over zichzelf in bijvoorbeeld diaries en zelfs vlogs. Veel blogs die ooit begonnen zijn als beautyblog zou ik nu dan ook eerder betitelen als lifestyleblog met een nadruk op beauty. Ik vind het eigenlijk best leuk, want veel bloggers zijn toffe meiden met een bijzonder leven!

Processed with VSCOcam with a6 preset

Trends – mommyblogs, fitblogs

Naast die switch van meer persoonlijke stukken, zijn er ook veel andere soorten blogs bij gekomen. Ik vond vooral de mommyblogs en de fitblogs een opvallende trend waar echt een hype rond leek te ontstaan. En nog steeds trouwens, want volgens mij doen vooral mommyblogs het heel goed! Ik heb zelf een oprecht enorme hekel aan kinderen en mij zal je dus zo’n blog niet zo snel zien lezen, haha. Maar ik vind het wel leuk dat er steeds meer van die blogs komen met een specifieke focus.

YouTube

Goed geld verdienen doe je volgens mij tegenwoordig niet meer met bloggen, maar met het maken van YouTube filmpjes. Maar YouTube is ook steeds populairder geworden en spreekt volgens mij vooral de wat jongere doelgroep nu enorm aan. Ik vind het een leuke verrijking van een blog, al zijn er zeker bloggers waar ik liever een blogpost van lees dan een filmpje van zie. En het is een stuk sneller ook, haha. Maar de toename in het aantal YouTube filmpjes vind ik zeker een leuke ontwikkeling!

Veel, heel veel

En last but not least: er zijn veel, heel veel blogs bijgekomen. En nog steeds komen er dagelijks (beauty)blogs bij naar mijn idee. Opvallen en succesvol worden is daardoor ook wel wat lastiger geworden, al denk ik dat je een eind kunt komen als je een opvallende persoonlijkheid hebt of een leuke invalshoek weet te vinden. Zie bijvoorbeeld de blogs van Jiami, Iris en Kelly!

Best interessant om te zien toch, dat het bloggen zo is veranderd? Ik vind het vooral leuk om te zien dat bloggers steeds meer serieus genomen lijken te worden. Hun input en mening wordt gewaardeerd door bedrijven en bloggers worden steeds meer gezien als online influencers. Ik twijfel soms wel of het bloggen een lang leven zal hebben omdat andere mediakanalen, zoals YouTube, steeds overheersender lijken te worden. Maar ik denk dat we voorlopig als bloggers nog wel veilig zitten ;). Voor de mensen die ook al een flinke tijd rondzwerven in blogland: welke veranderingen heb jij gezien?

13 Reacties

 1. Ik ben het met je eens dat de blogwereld veel veranderd is de afgelopen jaar. Gelukkig ook maar, iets wat altijd bij het oud blijft, vind ik vaak wat saai worden. Natuurlijk brengt verandering goed, maar ook zeker minder goede dingen met zich mee. Ik vind het bijvoorbeeld wel heel fijn om meer over de persoon achter een (beauty)blog te weten te komen. Sommige dingen zoals bij een aantal mensen vlogs vind ik minder leuk, maar die volg ik dan gewoon niet. Bij anderen vind ik de vlogs juist top. De kwaliteit van foto’s ed. vind ik wel weer heel erg belangrijk en jammer als dit allemaal niet zo geweldig is. Overigens zijn mijn eigen foto’s ook niet zo geweldig, maar ik probeer het en het kost ook wat tijd om het goed te leren voor mij :-)! Veel is verplaatst naar YouTube, inmiddels hou ik van YouTube en ga daar regelmatig verschillende kanalen af om video’s te kijken. Er zijn inderdaad heel veel blogs bij gekomen, waaronder die van mij. Ik vind dit wel leuk, om veel blogs te ontdekken en een selectie te maken in de blogs die jij graag volgt.

 2. Ik blog ‘nog maar’ 2,5 jaar, maar ik snap heel goed wat je bedoelt. Er is zelfs in die 2,5 jaar tijd ontzettend veel verandert, vooral dat alles persoonlijker wordt zonder dat kwaliteit omhoog lijkt te gaan. Het is een interessante verschuiving. Instagram en YouTube worden steeds populairder en daar moet de kwaliteit wel weer steeds hoger.

 3. Ik blog nog niet zo lang, maar ik volg wel al heel lang blogs en ik heb zeker deze veranderingen gezien. Sommige veranderingen vind ik jammer, maar sommigen vind ik wel weer leuk!

 4. Wat een goed artikel, veel herkenbare punten! Ik vind mommy blogs ook helemaal niet leuk, haha. Het heeft denk ik tegenwoordig ook wel veel te maken met ‘gunnen.’ En inderdaad de persoon achter de blog, of diegene een beetje interessant is, haha. Zelf volg ik wel veel beautyblogs met echt mooie foto’s van kwaliteit, dat vind ik nog steeds erg belangrijk!

 5. Dit herken ik zeker Marjolein! Ik ben zelf van beautyblog naar een brede lifestyleblog gegaan. Het biedt veel meer mogelijkheden en persoonlijk heb ik de beauty wel gezien na zoveel jaren. Ik vind het niet meer vernieuwend of interessant. Ik heb zoveel producten dat ik geen nieuwe meer wil (make-up dan). Af en toe een artikel met favorieten vind ik dan wel weer leuk om te lezen/kijken, maar echte reviews lees ik vrij weinig tenzij het product mij echt interesseer.

 6. Ik herken het! Ik blog nu drie jaar en wat ik de afgelopen jaren ook heb gemerkt is dat bloggers steeds vaker artikelen inplannen. Dit vind ik ergens wel jammer, het persoonlijke van een blog gaat er op die manier een beetje af. Zelf wil ik ook niet elke dag een artikel moeten schrijven. Ik post alleen wat wanneer ik daar zin in heb, zodat het ook echt een leuke hobby blijft. Dit bedoel ik niet als aanval naar bloggers die wel hun artikelen inplannen, maar het is toch heerlijk wanneer je een artikel schrijft, dat je het ook gelijk kan publiceren? 🙂
  Liefs

 7. Herkenbare punten! Bloggers die ik leuk vind blijft ik ook veel makkelijker volgen dan blogs waarbij ik niet goed weet wie er achter zit. Voor mezelf is dat wel een leerpunt, want stiekem is het (bijna) anoniem bloggen ook wel prima. Hopelijk wordt na verloop van tijd kwaliteit toch echt weer belangrijker. Een inhoudelijk achtergrondartikel over bepaalde ingrediënten blijft me vaak veel beter bij dan het zoveelste artikel over die éne limited edition 😉

 8. Wat herkenbaar! Er is inderdaad veel veranderd dan toen ik vijf jaar geleden begon met bloggen. Leuk om te zien – er zijn zoveel nieuwe gezichten bij gekomen! Maar het is daarentegen ook wel weer dubbel zo moeilijk om op te vallen en uniek te zijn. Leuk artikel 🙂

 9. Ik zie ook wel veranderingen. Want hoewel ik nog ‘maar’ 1 jaar blog, lees ik wel al jaren diverse blogs. Sommige bloggers krijgen het in z’n bol, maar de kwaliteit stijgt niet altijd mee hihi 😉 Jammer. Toch vind ik het wel leuk dat er nieuwe blogs bijkomen. Mensen die niet serieus zijn zullen vaak toch wel afhaken na een tijdje.

 10. Mij zijn inderdaad de fit- en zwanger/moeder zijn-blogs opgevallen. Gezien ik veel foodblogs volg, vind ik het fitgedeelte niet zo erg. Ik bedoel: alle tips&tricks zijn welkom na die kerst”weken” van eten ;-).

  Minder vind ik dat gedoe over ik ben zwanger, kijk m’n buik en blabla. Het interesseert me gewoon niet en ik kom daar voor beauty. Niet voor poepluier talk. Snap beste dat de bloggers hun zwangerschap natuurlijk fantastisch vinden en het met de hele wereld willen delen, absoluut. Maar niet met mij :). Zelfde als vlogs, de bloggers die nu voornamelijk vloggen lees ik helaas ook niet meer. De reis-toevoegingen en verhalen vind ik juist wel weer súperleuk!

 11. Leuk om dit zo eens te lezen. Ik vind de verandering beauty naar lifestyle persoonlijk best jammer. Ik ben echt een beautymeisje en ik vind het veel leuker om daarover te lezen.

 12. Leuk dat je zo’n lijst hebt gemaakt en ik kan het allemaal eigenlijk wel beamen. Volg al heel lang blogs en ook 5 jaar geleden, maar zelf was ik toen nog niet aan het bloggen 🙂

 13. Ja idd, het is heel erg veranderd! Maar ook als je bijvoorbeeld kijkt naar de lay-outs… ik ben nu zelf een jaar of 7 aan het bloggen en mijn God, als ik mijn eerste lay-outs bekijk, ik schaam me dood! Op den duur hadden alle bloggers bijna dezelfde layouts die gemaakt waren met een bepaald programmaatje :p

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *