Lomography Experimental Lens Kit

Al zeker 10x heb ik met de Lomography Experimental Lens Kit in m’n handen gestaan. Een kit met drie lensjes en kleurfilters die je op een digitale camera gebruikt, en waarbij je uitgedaagd wordt om creatief bezig te zijn. Toen ik ‘m vlak voor sinterklaas in een winkel spotte met 50% korting besloot ik ‘m eindelijk te kopen. Benieuwd naar mijn resultaten tot nu toe? Kijk vooral verder!De Lomography Experimental Lens Kit is geschikt voor digitale systeemcamera’s met het micro 4/3th systeem. Ik heb zo’n camera, namelijk de Panasonic GF5, en was altijd al enorm benieuwd naar deze kit. Lomography staat namelijk bekend om de verschillende camera’s en accessoires die het merk heeft en waar analoge fotografie centraal staat. Deze lens kit combineert eigenlijk digitale fotografie met de look & feel van analoge fotografie (dus met het effect van een filmrolletje)!In de set zitten drie verschillende lenzen: 24mm F8 standaard lens, 12mm F8 groothoeklens en een 160° fish eye lens. Ook zitten er plastic gekleurde strips bij die je achterin de lensjes kunt doen en die een speels kleureffect geven aan je foto’s. De lenzen zijn overigens ook van plastic en voelen dus bijna aan als speelgoed, haha. Maar juist dat helpt het met krijgen van unieke effecten.


De lenzen passen om micro 4/3th camera’s. Onder andere Panasonic en Olympus maken dit soort camera’s en ze passen dus op mijn Panasonic GF5. De lenzen moet je handmatig scherpstellen door aan de ring om de lens te draaien. Ook kan je handmatig de sluiter bedienen. Gelukkig kan dit ook automatisch, maar je kunt handmatig bijvoorbeeld gebruiken als je zelf wilt experimenteren met sluitertijden of als je “double exposure” fotografie wilt proberen. Er zit ook nog een burst mogelijkheid op de lensjes. Ik heb eerlijk gezegd al deze opties nog niet uitgeprobeerd en gewoon met een automatische sluiter gewerkt. Lomography legt op hun site trouwens in detail uit hoe deze lenzen werken, voor welke camera’s ze geschikt zijn en wat je ermee kunt doen, dus ik raad je zeker aan om dat te lezen!

24mm F8 standaard lens

12mm F8 groothoeklens

160° fish eye lens

Op de drie foto’s hierboven kan je goed het effect zien van de drie verschillende lenzen. Ze zijn van dezelfde plek genomen en pas bij de fish eye lens zie je de gehele kerk erop. Ik ging op avontuur in Dordrecht om de drie verschillende lenzen te proberen. Over het algemeen werkten de lenzen prima en handig. Scherpstellen ging ook wel prima, aangezien je voor de meeste foto’s ‘m op infinity kunt zetten (helemaal naar rechts gedraaid).

Wel merkte ik dat de handmatige sluiter die in de lenzen zit soms voor het beeld kwam, ondanks dat ik ‘m op “open” had gezet. Dat is gemakkelijk op te lossen door je vinger op het schuifje te leggen en ‘m zo open te houden, maar handig is het natuurlijk niet. En dat de lenzen F8 zijn is niet heel ideaal. Hier zal je met daglicht niet zo’n last van hebben, maar met minder licht werkt dit niet zo goed en krijg je al snel bewogen foto’s vanwege lange sluitertijden.

Meer foto’s die met de lensjes zijn gemaakt zie je hieronder!


24mm F8 standaard lens

De 24mm lens heeft een vrij standaard afstand en doet me het meest denken aan hoe de Canon 50mm lens er op mijn Canon 70D camera uit ziet. Handig om details mee op de foto te zetten, minder geschikt voor bijvoorbeeld landschappen en overzichtsfoto’s. Ik denk dat ik deze lens het minst zal gebruiken omdat het niet de meest ideale lens is voor bijvoorbeeld steden en gebouwen.12mm F8 groothoeklens

De 12mm groothoeklens vind ik zelf het leukst en meest praktisch! Zo’n soort lens had ik nog niet voor mijn Panasonic en het is een leuke lens om zowel voor straatjes als details te gebruiken. Omdat het een groothoeklens is zie je vervormingen (deuren en ramen zijn bijvoorbeeld niet meer recht) en dat vind ik wel een geinig effect.


160° fish eye lens

De fish eye lens is leuk om eens mee te experimenteren en is denk ik bijvoorbeeld voor feestjes of events best grappig! En je kunt de lenzen ook gebruiken om mee te filmen, dan is zo’n lens ook wel leuk. Verder denk ik dat ik ‘m niet zo heel veel zal gebruiken. Ik vind de groothoeklens dan toch net wat praktischer en mooiere resultaten geven.

Iets te laat kwam ik erachter dat ik de kleurfilters nog niet geprobeerd had, al kan je daar gelukkig genoeg resultaten van zien op de Lomograhpy site. Ik vind de Lomography Experimental Lens Kit in ieder geval een leuke set om uit te proberen en vooral de 12mm lens ga ik zeker nog wel vaker gebruiken! De kit is normaal €90 en te bestellen via de Lomography webshop.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *