Focussen op de dingen die er echt toe doen

Laatst zat ik in een sessie waarbij een van de sprekers vertelde dat hij het vaak lastig vond om de keuze te maken tussen de dingen die belangrijk voor hem zijn, en de dingen die urgent zijn. Vaak resulteerde het in dat hij door de waan van de dag zich vooral bezig hield met dingen die urgent zijn en snel opgelost moesten worden. Hierdoor vergat hij echter best vaak aandacht te geven aan de dingen die hij zelf belangrijk vond, zoals bepaalde relaties met andere personen. Iets wat me eigenlijk best aan het denken heeft gezet en wat vooral de laatste tijd een rol lijkt te spelen in mijn leven.

Ik vind het nu namelijk best lastig om balans te vinden. Werk kost me op dit moment veel tijd en ik ben daar nog echt zoekende naar waar ik me verder in wil ontwikkelen en met welke mensen ik een klik heb en contact wil onderhouden. Maar ook het vinden van mijn plek tussen al die nieuwe mensen en nieuwe ervaringen is iets waar ik nu op focus. Tegelijkertijd probeer ik nog mijn blog draaiende te houden (wat overduidelijk niet zo goed lukt) en de mensen waar ik echt om geef zoveel mogelijk te zien en te spreken (en ook dat lukt niet altijd).

Ook wordt het voor mij echt tijd om op zoek te gaan naar een eigen appartement, wil ik eigenlijk gaan switchen van auto, probeerde ik tussendoor te daten (einde verhaal), zijn er veel social events waar ik eigenlijk m’n gezicht ook moet laten zien, heb ik nog duizend andere hobby’s die ik op wil pakken en eerlijk is eerlijk, het sombere weer van de laatste tijd helpt niet echt wat betreft mijn eigen humeur. Als ik me er dan nog bij moet bedenken dat veel mensen een gezinsleven hierbij moeten onderhouden, veel willen sporten of andere hobby’s hebben die veel tijd kosten, vraag ik me soms af hoe ze dat allemaal weten te managen.

Het verhaal over belangrijke versus urgente dingen wil ik jullie in ieder geval wel meegeven. Ik heb er daarna namelijk nog regelmatig over nagedacht en ik denk dat het best goed is om hier soms eens bewust mee bezig te zijn. Urgente dingen kennen we allemaal, maar welke dingen vinden we nou echt belangrijk? En is het echt zo erg om de urgente dingen af en toe even on hold te zetten zodat je je op iets kunt focussen wat je zelf belangrijk vindt? De perfecte balans vinden tussen de urgente dingen en de dingen die ik zelf belangrijk vind, dat is denk ik waar ik de komende tijd aan wil werken. En jij, hoe goed ben jij hierin?

15 Reacties

 1. Wat een goed onderwerp, maar tegelijkertijd ervaar ik het ook als zo lastig! Balans zoeken blijft iets waar ik steeds mee bezig ben, daar moet ik echt aan werken en het komt helaas niet uit de lucht vallen. Wat mij helpt is de vraag ‘Geeft het energie?’. Een simpele vraag, maar zo kan ik wel de dagen beter inplannen en tussendoor ook spontane activiteiten ondernemen. Maar mocht je op een dag de gouden tip hebben, ik ben benieuwd en hoor het heel graag 😉 Denk goed aan jezelf!

 2. Oké, hier spreekt Oma Marije. Meid, het kost tijd om te wennen aan je nieuwe baan. Aan alle stress die hier bij komt kijken qua lange dagen, lange reistijd en veel nieuwe mensen ontmoeten. Logisch toch, dat je even niet weet waar je moet beginnen? Het is heel normaal ook dat je je vrienden minder ziet, dat je als je thuis komt he-le-maal geen zin hebt om te bloggen en dat je eigenlijk helemaal geen puf hebt om naar dat ene feestje te gaan. Je hóeft ook niet alles te doen natuurlijk. Die balans vinden is lastig. Wat is nu écht belangrijk en waar word ik écht gelukkig van? Inmiddels ben ik er wel achter voor mezelf en ondanks dat ik ook wel eens een verkeerde keuze maak weet ik heel goed wat ik wel en niet wil. En het belangrijkste: ik durf nee te zeggen zonder dat ik me daar schuldig over voel. Heerlijk, haha. Succes, chick! Jij kan dit!

 3. Wat een goed onderwerp, maar ook een lastig en moeilijk onderwerp. Je balans vinden tussen heel veel verschillende dingen kan erg lastig zijn. Vooral als je ook nog een nieuwe baan hebt en je daar nog niet helemaal je draai hebt gevonden. Dan komt de rest er ook nog allemaal bij kijken en ik snap best dat je balans even zoek is en dat je daar naar op zoek bent. Wat ik zou doen, is eerst even goed wennen op je nieuwe baan en dan je gaan focussen op de andere dingen zoals daten, uit huis gaan en al de andere dingen die je nog wilt doen.

  De balans heb ik inmiddels wel gevonden gelukkig, maar ik moest ook wel een tijdje zoeken. Ik wilde alles tegelijk, wat resulteerde in ellendige lange dagen en daar werd ik ook niet gelukkig van. Ik probeer mijn dagen goed in te plannen en eerst de dingen te doen die er echt toe doen. Sociale contacten zijn ook heel erg belangrijk, want daar krijg je ook weer positieve energie van die je hard kan gebruiken!

 4. Ik vind het ook lastig om me alleen te focussen op de dingen die mij blij maken. Ik zit de laatste tijd ook echt te bedenken wat is dat nou eigenlijk. Ik wil nog een master gaan doen volgend jaar, maar ik weet totaal niet wat omdat ik van alles leuk vind. Over dat daten moet je je trouwens niet druk maken, want dat komt van zelf 😉

 5. Ik herken me hier zo goed in! Ik ben druk met vanalles, maar vind ook alles leuk. Maar is ook alles even urgent? Nee! Maar de keuze maken tussen de leuke en niet leuke dingen is vaak niet zo leuk 🙁

 6. Heel erg herkenbaar die dagelijkse struggle met alle ballen hoog te houden. En ja, het is niet altijd even makkelijk. Maar geef jezelf ook de tijd om te wennen aan nieuwe situaties en ‘er even in te komen’. En die prioriteiten stellen helpt daar erg goed bij, merk ik zelf ook (zeker sinds ik moeder ben geworden kan ik uiteindelijk veel beter ‘nee’ zeggen en bedenken wat echt urgent is en/of belangrijk is). Succes lady! X

 7. Héél erg herkenbaar dit artikel! Ken je de prioroteitenmatrix van Eisenhouwer? Dat gaat hier ook over. Ik denk dat het een onderwerp is dat veel mensen van onze generatie (blijft een beetje ouwelijk klinken haha) wel herkennen. Ik merk dat hoe ouder ik word, hoe minder ik me druk maak om de dingen die niet echt belangrijk zijn. Wat ik altijd doe; vragen of ik iets echt zelf WIL of MOET van mezelf, om zo vooral de dingen te doen die jou echt gelukkig maken.

 8. Héél erg herkenbaar dit artikel! Ken je de prioroteitenmatrix van Eisenhouwer? Dat gaat hier ook over. Ik denk dat het een onderwerp is dat veel mensen van onze generatie (blijft een beetje ouwelijk klinken haha) wel herkennen. Ik merk dat hoe ouder ik word, hoe minder ik me druk maak om de dingen die niet echt belangrijk zijn. Wat ik altijd doe; vragen of ik iets echt zelf WIL of MOET van mezelf, om zo vooral de dingen te doen die jou echt gelukkig maken.

 9. Het is inderdaad soms lastig om te kijken wat nou belangrijk is en wat iets minder. Ik denk dat je gewoon rustig aan moet doen en moet kijken waar je het meest gelukkig van wordt.

 10. Ik had hier ook heel veel moeite mee, maar toen ik weer eens op YouTube verdwaald was, kwam ik een kanaal genaamd the minimalists tegen. Het gaat over minimalisme en daar ben ik me in gaan verdiepen. Daar gaat het ook om de zaken uit dit artikel. Het heeft mij ontzettend geholpen en ik werd er ook echt gelukkiger van.

 11. Een jaar geleden zou ik dit heel lastig gevonden hebben, maar ik ben even gestopt met van alles. Ik heb mijn hele sociale leven op pauze gezet, mijn hobby’s even aan de kant geschoven en ik ben gaan niksen. Dat was echt heel erg lastig, maar ik merkte wel welke dingen en mensen ik snel ging missen en welke ik eigenlijk kon gaan laten. Het is en blijft natuurlijk een kwestie van in- en uitademen, geef jezelf de tijd en de ruimte 🙂

 12. Dit is iets waar ik ook een beetje mee zit. De balans tussen moeten en willen, prioriteiten stellen. Waar geef je je tijd en energie aan enz. En dat heeft ook te maken met werk, relaties, blog. Heel lastig allemaal. Er zitten gelukkig goede tips tussen de reacties, daar kan ik ook wel wat mee. Succes Marjolein! X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *