Ik eet geen vlees meer

En ik wil jullie er eigenlijk wel wat meer over vertellen. Vooral over waarom ik het doe en hoe het me tot nu toe is bevallen! Ik eet nu ongeveer een maand dat wat officieel pescotarisch heet – ik eet geen vlees maar wel vis. Een semi-vegetariër dus, waar ik ook zo mijn redenen voor heb.

In de zomer waren mijn ouders 4 weken op vakantie en kon ik dus elke avond lekker zelf kiezen wat ik wilde bereiden en eten. Ik zocht recepten op, kocht een kookboek, en probeerde zo vaak mogelijk ook echt te koken (en af en toe was ik te lui, haha). Al snel kwam ik erachter dat er super veel gerechten zijn die geen vlees bevatten en toch heel lekker zijn. Ik ben sowieso nooit een grote vleesliefhebber geweest (op kip na) en kocht dus uit mezelf al zelden vlees. En toen dacht ik.. Hoe zou het zijn om gewoon eens een tijdje helemaal geen vlees te eten?

Eigenlijk zijn er twee belangrijke redenen waarom ik toen gestopt ben met het eten van vlees. Ten eerste dus omdat ik het sowieso al niet bijzonder graag at, al vind ik kip wel lekker. Maar ten tweede ook omdat ik merkte dat wanneer ik iets maakte zonder vlees erin, het al snel een stuk gezonder was. Ik ben niet zo goed in gezond en gevarieerd eten en een dieet is voor mij bijvoorbeeld niks, maar als ik op zo’n manier makkelijker gezond kan eten vind ik dat prima! Het vlees ga je bijvoorbeeld al snel vervangen met extra groenten of met een vleesvervanger, die toch vaak minder calorieën en vet bevat. Het is niet zo dat ik geen vlees meer eet omdat ik het super zielig vind voor de dieren of de bio-industrie niet meer wil supporten. Niet dat ik dat niet alsnog belangrijk vind, maar als dat mijn beweegreden was had ik al veel eerder deze keuze gemaakt.

En eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon iets wat ik eens wil proberen. Inmiddels doe ik het ongeveer een maandje en bevalt het best goed! Ik eet overigens wel vis. Ik vind vis sowieso super lekker en ik heb het idee dat het voor mezelf gezonder is om wel vis te blijven eten. We kennen denk ik allemaal wel de puber die ineens vegetariër wordt en daarna verandert in een gelige vaatdoek door alle tekorten. Ik probeer dat zelf te voorkomen door toch wel vis te eten en natuurlijk andere items die dat kunnen verhelpen. Bovendien maakt het ’t net wat makkelijker om het vol te houden.

Het meest positieve wat ik er nu door heb gemerkt is dat ik wonderlijk genoeg wat minder vaak last heb van buikpijn na het eten. Ik ben daar best gevoelig voor en dat lijkt nu wel wat minder geworden te zijn. En eigenlijk vind ik het helemaal niet zo’n uitdaging om geen vlees meer te eten. Heel af en toe is het wat onhandig, zoals bij een BBQ of een (bedrijfs)lunch waarbij het overgrote deel van de broodjes vlees bevat. Maar verder valt het me echt 100% mee. Natuurlijk scheelt het enorm dat ik wel vis eet, dat maakt de keuzes in restaurants net wat makkelijker. En ik eet meer groenten! Ook vind ik de vega opties van de Albert Heijn (zoals de balletjes en de couscous burgers) verrassend lekker.

Wel blijf ik zelf ver weg van de hele hippie eat clean vegan community. Persoonlijk vind ik het namelijk best vervelend dat het regelmatig lijkt alsof er hele discussies ontstaan over wat nou wel en niet goed is, en dat je afgekeurd wordt als je niet vegan genoeg bent of juist weer kritiek krijgt van mensen die vinden dat je “gewoon normaal” moet doen. Ik denk dat iedereen dat prima voor zichzelf kan bepalen en voor zichzelf de keuze kan maken hoe ver iemand erin wil gaan. Ik vind het ook helemaal prima als je lekker wilt genieten van een biefstukje en vind het niet meer dan knap als je juist veganistisch kunt leven!

Wellicht dat je echt helemaal niks met deze blogpost kan haha, maar toch wilde ik er wel wat over delen. En ik ben eigenlijk best benieuwd of jullie bepaalde dingen bewust niet eten! Laat het me zeker weten in een reactie :).

18 Reacties

 1. Ik ben zo’n “puber die ineens vegetariër wordt”, maar er zijn genoeg vleesvervangers zodat ik geen tekorten krijg. Ik ben nu al langer dan een jaar vegetariër (geen vlees, geen vis) en het bevalt me heel goed. Voor mij is de hoofdreden de dieren, ik voel me er niet prettig bij om mee te werken aan de vleesindustrie.

 2. Wat knap dat je het zo al een maandje volhoudt! Hoewel ik van mening bent dat je prima gezond kunt eten mét vlees, kun je dat uiteraard ook zeker zonder vlees. Ik wilde vroeger altijd vegetariër worden, maar dat mocht niet van mijn ouders. Bang dat ik teveel tekorten zou komen :’) Ik durf te wedden dat wanneer ik op mijzelf woon, ik minder vlees zal eten. Ben sowieso dol op groenten! Maar ik vind het wel goed van je, zeker fijn dat je er ook minder buikpijn van krijgt. Dat hoor ik wel vaker 🙂

 3. Goede stap! Interessant ook om jouw beweegredenen te lezen, is weer eens iets anders dan ‘ik vind het zielig voor de dieren’ (niet dat daar iets mis mee is – laat ik duidelijk zijn). Ik eet zelf ook nauwelijks vlees, eigenlijk alleen als ik bij anderen eet of als ik uit eten ga. Oh ja, of als ik bij McDonald’s ben, haha. Maar ik ben dus ook niet echt een vleeseter en volgens mij is dat inderdaad een stuk gezonder (als in minder calorieën).

 4. Wat fijn dat je merkt dat je minder buikpijn hebt na het eten, ik heb daar ook last van dus misschien is het voor mij ook het proberen waard. Ik eet amper vlees, want vind het ook niet lekker. Alleen af en toe wat kip oid.

 5. Ik ben drie en een half jaar pescotarisch geweest. Ik wilde geen vis eten, maar van mijn stiefmoeder moest ik dat omdat het wel voedingsstoffen bevat die je nodig hebt. Thank god, anders was ik echt slappe hap! Maar ik vond het ook enorm mee vallen en toen ik weer vlees at kwam ik automatisch aan. Ik vind het heel goed van je dat je dit doet en ben benieuwd of er op de lange termijn nog meer voor je veranderd. X

 6. Voor mij zou het is zielig voor de dieren wel een reden zijn maar ik woon nog thuis en mag het niet van mijn ouders. Maar zodra ik op mezelf ga wonen, zal ik ook meer vervangers gaan gebruiken en kijken naar andere gerechten.

 7. Ik zit op dit moment in de overgangsfase: ik kook doordeweeks op kamers zonder vlees en neem verder zo veel mogelijk de vega optie als die er is, maar bij mijn ouders en als we bij vrienden eten of zo, neem ik wel vlees. Ik doe dit wel echt vooral voor het milieu, maar ik kreeg inderdaad ook vaak buikpijn als ik (grote stukken) vlees at. Gelukkig rekenen mijn ouders rond de 80 gram per persoon.

  Interessant om je redenen te lezen en ik hoop dat het je verder zal helpen!

 8. Wat knap.. Ik zou dus met moeite geen vlees meer kunnen eten, maar ik vind vlees nou eenmaal echt té lekker. Als ik een paar dagen geen vlees eet, ben ik niet blij. Fijn dat dit je zo goed bevalt, lekker mee doorgaan en lekker gevarieerd eten.

 9. Goed bezig! Vlees kan inderdaad zwaar op de maag vallen, net als (koeien)melk. Ik neem zelf liever sojamelk.
  Ik ben zelf nu drieëntwintig jaar vegetariër. Jep, mijn hele leven. Ik vraag me altijd af hoe mensen het voor elkaar krijgen om tekorten te krijgen want ik heb ze nog nooit gehad! En ik ben echt de gezondste niet (in voeding). Voor dat er discussie over komt: mijn ouders hebben me altijd de mogelijkheid gegeven om vlees te eten. Maar neh, ik hoef ook echt geen bijdrage te leveren aan het dierenleed en de milieuvervuiling door de vleesindustrie.
  De stap naar vegan vind ik zelf ook moeilijk, maar dan kies ik voor biologische eitjes en zuivel. Ook dat maakt verschil, maar misschien niet voor jou beweegredenen om vega te gaan.

 10. Interessant! Ik zou vis ook niet kunnen (&willen) missen. Vlees zou ik ook nog wel kunnen missen, al wordt het met kip iets lastiger. Maar ik lust dus echt bijna geen groente. En eet ik geen vlees, dan eet ik gewoon nog minder.. dan eet ik niet opeens extra groente. Dus ik moet dat eerst maar eens beter zien te krijgen. Blijven proberen dan maar.. brr.

 11. Precies, iedereen moet voor zichzelf bepalen waar hij/zij zich goed bij voelt! Het verschilt ook echt per persoon wat werkt en wat niet. Interessant om jouw beweegredenen te lezen! Ikzelf heb anderhalf jaar geleden de keuze gemaakt vegetarisch te gaan eten, omdat ik het idee van vlees (dieren) eten niet prettig vond en dat begon steeds zwaarder te wegen. In eerste instantie at ik ook nog vis (een beetje vanwege dezelfde redenen als jij), maar daar ben ik toch ook mee gestopt. Weer omdat ik merkte dat ik me daar het toch het fijnst bij voel. Ik ben het er helemaal mee eens dat het voor iedereen anders is, ik heb er ook geen probleem mee als iemand een biefstukje wil eten!

  Het is inderdaad wat makkelijker om gezonder te eten als je vlees laat staan, dat merk(te) ik zelf ook! Mét vlees kan het ook, maar toch lijkt het als vegetariër makkelijk. Vooral in restaurants lijkt wel!

  Verder eet ik bewust zo min mogelijk melkproducten, niet omdat ik veganistisch ben/wil worden, maar omdat ik van mezelf weet dat ik er niet goed tegen kan. Het liefst eet ik het helemaal niet meer omdat mijn lichaam daar het beste op reageert, maar toch blijf ik dat moeilijk vinden, vooral ook omdat ik geen vlees en vis eet! Dus af en toe iets met melkproducten erin, daar doe ik maar niet moeilijk over. Als ik verder gewoon goed en gezond eet, valt de ‘schade’ (aka de buikpijn) best mee!

  Fijn dat je minder last van buikpijn hebt, da’s een hele fijne bijkomstigheid!! Oh en couscousburgers? Die ken ik nog niet eens, daar moet ik eens naar kijken!

 12. Fijn! Ik eet al jaren geen vlees,wel vis. Vanaf mijn 8 ste besliste ik zelf dat er geen vlees meer op mijn bord mocht. Mijn ouders vonden dit oké, zolang ik maar genoeg andere dingen at. Ik eet dolgraag groenten en vis. Er zijn miljoenen andere mogelijkheden. Veel succes!

 13. Prima besluit! En zo te zien maak je alsnog lekkere gerechten! Misschien leuk om een keer wat van je gerechtjes te delen als inspiratie? Ik wil niet stoppen met vlees eten, maar af en toe vegetarisch vind ik lekker en gezond!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *