Blogging gear

Laatst vroeg ik op twitter of het leuk zou zijn als ik laat zien welke spullen ik gebruik voor het bloggen. Daar kwamen aardig wat enthousiaste reacties op – en ik vind het zelf ook altijd super interessant om bij anderen te zien! In deze blogpost ga ik jullie dan ook vertellen welke spullen ik gebruik en waarom ik ze zo fijn vind. Read on!

Laten we beginnen met dat wat voor mij het meest cruciaal is – mijn camera! Ik hou van fotograferen en vind dat ook echt het allerleukste deel van bloggen. Sinds de zomer van dit jaar heb ik de Canon EOS 70D, een spiegelreflex camera. Ik kocht deze omdat ik sowieso al een Canon camera en dus ook Canon lenzen en accessoires had, maar ook omdat deze camera in tegenstelling tot mijn oude 550D een kantelbaar schermpje, wifi, en een schermpje bovenop de camera heeft. En natuurlijk een stap beter is dan de 550D die ik had! Ik ben er sinds dat ik ‘m heb echt heel blij en tevreden over. Het schermpje is mega handig en de camera biedt voor mij nu meer dan genoeg opties, zonder heel erg groot en zwaar te zijn (als je het zou vergelijken met bijvoorbeeld een Canon EOS 6D of 5D).

Minstens net zo belangrijk voor blogfoto’s is voor mij mijn flitser! Ik gebruikte eerst een hele oude, crappy variant maar die durfde ik echt niet te gebruiken op m’n nieuwe camera. En dus heb ik inmiddels de Canon Speedlite 430EXII. Die heb ik echt nodig aangezien het licht overdag in m’n kamer belabberd is.. En ik in deze periode bijna nooit voor het donker thuis ben. Ik gebruik ‘m bovenop m’n camera en gericht naar schuin achteren. De muren en het plafond van mijn kamer zijn namelijk wit en het licht van de flitser “bounced” dan als het ware op die muren, waardoor het licht een stuk minder hard wordt. Daardoor krijg je dus ook niet dat harde effect wat je ook krijgt met de flitser die al in je camera zit! Al werkt dit wel alleen met witte muren die niet al te ver weg of te dichtbij staan, dus dat is wel iets waar je rekening mee moet houden als je dit ook wilt proberen.


Bij een spiegelreflexcamera zijn de lenzen uiteraard ook heel erg belangrijk! Ik heb er nu 5, maar gebruik er eigenlijk maar 3 van voor blogfoto’s. De eerste lens is de Canon 100mm F2.8 macro. Een flinke lens, maar wel echt een geweldig ding! Omdat hij macro is kan je er dit soort foto’s mee maken, maar het is ook een hele scherpe en mooie lens. Macro betekent overigens niet dat je er alleen maar close-ups mee kunt maken – hij werkt ook als gewone lens en is bijvoorbeeld ook goed voor portretten of mooie productfoto’s (zo heb ik bijvoorbeeld de productfoto’s in deze blogpost er ook mee gemaakt). Het is niet de meest handige lens aangezien hij 100mm is en dus best ver “ingezoomd”, maar wel een hele mooie!

Ook heb ik de Sigma 17-50mm F2.8, waar ik hier al eens een uitgebreide review over schreef. Deze vind ik nog steeds super fijn, vooral voor productfoto’s en full face foto’s. Maar trouwens ook om gewoon buiten foto’s mee te maken van gebouwen en dergelijken. En de plastic fantastic Canon 50mm F1.8 kan natuurlijk niet ontbreken! Dit is na de standaard kitlens de goedkoopste Canon lens die je kunt krijgen (zo’n €90) en hij is echt geweldig voor de prijs die je ervoor neerlegt. Doordat hij F1.8 is kun je er veel achtergrondonscherpte mee krijgen (en mooie lichtbolletjes als je iets van verlichting op de achtergrond hebt). Het is niet mijn meest fijne lens, maar wel een goede om te hebben!

Wat ik verder af en toe gebruik is een statief voor full face foto’s (ja pap die is van jou, sorry) en een afstandsbediening die ik ooit eens op eBay kocht. Ik heb ook een draadloze afstandsbediening van eBay maar die doet altijd vervelend, dus gebruik ik liever die met draad. Het statief vind ik zelf wel heel handig om te gebruiken om te voorkomen dat ik lamme armen krijg, haha.

Naast mijn 70D en oude 550D (nu vooral in gebruik door m’n ma) heb ik nog twee camera’s. Eentje is de Panasonic GF5, een systeemcamera. Dit betekent dat hij een beetje op een spiegelreflex camera lijkt met verwisselbare lenzen, maar er geen spiegel in zit. Dat scheelt een hoop ruimte en daarom is hij een stuk platter en kleiner! Wel is de sensor ook kleiner dan die in mijn spiegelreflex camera en dat zie je dan wel weer terug in de kwaliteit van de foto’s. Ik heb er zelf nog twee lenzen voor, de Sigma 19mm F2.8 en de Sigma 30mm F2.8. Deze camera gebruik ik vaak als ik wel een prima camera mee wil hebben, maar geen zin heb in het meezeulen van een zware camera. Vooral voor foto’s buiten de deur dus! Ik maakte er bijvoorbeeld de foto’s in de Primark mee.

En ik heb een compactcamera, de Samsung ST150F. Deze gebruik ik nu steeds vaker als een soort “snapshot” camera, bijvoorbeeld voor dit artikel. Hij is beter dan m’n telefoon en toch lekker klein! Geen geweldig ding en hij was ook heel cheap, maar hij werkt prima en heeft bovendien wifi wat super handig is.


En dan heb je natuurlijk nog wat andere dingen nodig om te kunnen bloggen. Zoals een laptop! Ik heb zelf een basic 13″ MacBook Pro die ik een jaar geleden (na lang sparen, auw) heb gekocht. Ik ben er nog altijd heel blij mee, al moet ik zeggen dat hij de echt zware programma’s zoals Photoshop niet altijd even goed trekt. Maar ik ben fan van de accu die lang mee gaat en dat ik niet na een jaar al het gevoel heb dat hij elk moment kan afsterven (dat had ik wel altijd met andere laptops namelijk).

Mijn blog draait op WordPress en mijn hosting en domein heb ik bij Antagonist. Daar ben ik nog altijd heel tevreden over – de prijs is prima (€30 per jaar) en er zijn soms wel storingen, maar die zijn altijd snel opgelost. En de keren dat ik de hulp van Antagonist nodig had verliep dit ook snel en goed! Mijn foto’s staan opgeslagen bij Imageshack en daar ben ik wel wat minder tevreden over. Een tijdje geleden hadden ze namelijk constant storingen en het is wel vaker dat de site (en dus ook mijn foto’s) ineens niet werkt. Foto’s kun je trouwens ook gewoon bij je hosting bedrijf opslaan, maar dan kost het al gauw behoorlijk wat geld.

Voor het bewerken van m’n foto’s gebruik ik meestal Adobe Photoshop CS6. Niet het meest makkelijke programma, maar laat je zeker niet afschrikken door alle opties! Uiteindelijk gebruik ik er ook maar een paar, zoals het bijsnijden en verkleinen van de foto en het aanpassen van de helderheid en het contrast. Het meeste heb ik geleerd door het gewoon uit te proberen en natuurlijk met behulp van Google. Er zijn genoeg (video) tutorials te vinden namelijk, ook voor beginners!

Als laatste gebruik ik ook weleens mijn telefoon (Samsung S4 mini) en vooral mijn tablet (Samsung Tab 3 8″) voor blogdingen. Heel af en toe voor bloggen maar dat is niet zo heel ideaal. Wel regelmatig voor het bewerken van foto’s met de app VSCOcam, want die is echt heel fijn! Niet zo handig als Photoshop, maar soms heb ik geen zin om uitgebreid te gaan Photoshoppen en doe ik het lekker snel met VSCOcam. En ik bewerk er trouwens altijd mijn instagram foto’s mee.

Zo, dat was een heel verhaal. Maar ik hoop dat het een beetje interessant was om te lezen en te zien! En mocht je nu denken dat je gelijk dik moet investeren in fotografiespullen – de meeste foto’s in het begin van deze blogpost heb ik met mijn bejaarde Canon 550D gemaakt met de standaard kitlens en een oude crappy flitser. Veel oefenen en je spullen goed leren kennen is denk ik het meest belangrijk! Welke spullen gebruik jij voor het bloggen? Of zou je wel heel graag willen hebben?

Verder Bericht

Vorige Bericht

28 Reacties

 1. Melissa 30 november 2014

  Leuk om te zien, je foto’s zijn altijd erg mooi!
  Ik wil graag nog een externe flitser voor mijn camera.

 2. Emilia 30 november 2014

  Ojee, dit artikel had ik niet moeten lezen, nu wil ik alles hebben. πŸ™ πŸ™ πŸ™
  Nee maar even serieus, ik vind dit echt superleuk en interessant om te zien! Stuk voor stuk prachtige gadgets gebruik je, vooral je Canon 70D is fantastisch, wauw! En zo’n systeemcamera, die je meehad naar de Primark, lijkt me ook ideaal. Niet zoveel gewicht, maar toch prachtige foto’s! Al maakt het volgens mij niet zoveel uit wat voor camera jij gebruikt, jouw foto’s worden toch wel mooi. πŸ™‚

  • Marjolein 6 december 2014 — Berichtauteur

   Dan heb je nog geen foto’s gezien die gemaakt zijn met m’n telefoon, haha! Een systeemcamera is wel heel fijn ja, echt ideaal om mee te nemen :).

 3. Sonja 30 november 2014

  Mooie camera. Ik ben nog aan het dubben. Gebruik nu Samsung Galaxy camera.
  Wat ik wel nog kwijt wil is dat als je een mooie camera hebt het oog ook wat wilt en dat je moet kijken naar je achtergrond, word nog wel eens vergeten (her en der).
  Ik heb vroeger de styling gedaan bij een groot food-concern. Alleen toen had ik echt een studio, nu een hoekje in mijn kamer.

  • Marjolein 6 december 2014 — Berichtauteur

   Dat is zeker waar! En dat vind ik ook nog altijd best lastig, om een mooie achtergrond te hebben.. Ook voor mij nog een groot verbeterpunt ;).

 4. Jolien 30 november 2014

  Wat een mooie laptops zijn die MacBooks toch!

 5. Manon 30 november 2014

  Wat leuk om te zien wat jij allemaal gebruikt voor je blog. Ik wil ooit ook nog een camera aanschaffen met een schermpje.

 6. MariΓ«lle 30 november 2014

  Heel leuk om te lezen!!

 7. Lenneke 30 november 2014

  Ik vind dit soort artikelen van jou zo fijn! Ik wil ook nog een flitser voor mijn camera. En ik wil een nieuwe MacBook, haha. #firstworldproblems

 8. Daphne 30 november 2014

  Ohhh wat ontzettend gaaf om te zien zeg!

 9. Mariska 30 november 2014

  Oh vooral die 100mm lens wil ik nu zo graag hebben!

 10. Dhini 30 november 2014

  woow… echt veel lenzen heb je en handig die compact camera.

 11. Kelly 30 november 2014

  Wat een mooie items gebruik je, heel erg leuk om te zien!

 12. Fleur 30 november 2014

  Wat een boel handige items en programma’s!
  Photoshop is inderdaad best ingewikkeld, maar ik krijg op school er les in en als je het een beetje begint te snappen is het best wel heel erg leuk!
  Zelf wil ik binnenkort nog een nieuwe lens aanschaffen, dus dat je schrijft over je lenzen komt precies goed uit!
  Leuk artikel!

 13. Sophie 30 november 2014

  Ik heb dezelfde flitser, maar ik gebruik hem nauwelijks omdat ik niet zo goed weet hoe. Jij fotografeert altijd vlakbij muren en omdat ‘ie dus omgedraaid is; reflecteert het naar de muren en die reflecteren weer naar het product? Ik fotografeer altijd op een tafeltje vlakbij het raam. Daar zal die truc vast niet geschikt voor zijn 8)

  • Marjolein 6 december 2014 — Berichtauteur

   Dat klopt inderdaad – omdat de muren wit zijn reflecteert het en omdat je muren meestal vrij groot zijn, wordt het licht beter verspreid! Maar het werkt inderdaad niet bij ramen (daar gaat het licht doorheen) en overigens ook niet bij bijvoorbeeld mijn donkere gordijnen (donkere kleuren nemen licht juist op in plaats van dat ze het reflecteren). Misschien eens proberen om foto’s te maken in een ruimte waar je wel een of twee witte muren achter je hebt? Dan zou het wel moeten werken! πŸ™‚

 14. Maaike 30 november 2014

  Wat leuk en interessant om te lezen! Zo te zien komt veel van onze gear overeen! Ik zoek alleen nog een goede compactcamera om inderdaad mijn spiegelreflexcamera niet overal heen te hoeven zeulen en om te vloggen! πŸ™‚ β™₯

 15. Kelly 30 november 2014

  Wat een interessant artikel! Ik heb zelf de standaard kitlens en de plastic fantastic 50 mm lens! Ik wil graag nog softboxen hebben! Heb je dan ook nog een flitser nodig? Of zijn softboxen dan wel genoeg om mooie foto’s te kunnen maken in de avond?

  • Marjolein 6 december 2014 — Berichtauteur

   Ik heb zelf geen ervaring met softboxen, maar volgens mij is dat ook een prima optie om voldoende licht te krijgen ’s avonds (en dat kun je ook gebruiken met filmen, wat met een flitser niet kan). Al denk ik dat je er dan wel 2 nodig hebt voor een natuurlijk effect, maar ik heb daar ook mooie resultaten van gezien!

 16. Esther 30 november 2014

  Wat gebruik je mooie materialen zeg! Vooral je collectie aan verschillende lenzen maakt me jaloers, wauw!

 17. Dionne 30 november 2014

  Leuk om te zien! Je gebruikt mooie dingen!

 18. Sara 30 november 2014

  Ik vind dit altijd heerlijke artikelen om te lezen. Wel een beetje jaloersmakend. Ik zou ook graag een goede camera hebben maar dat kan ik simpelweg gewoon niet betalen dus pruts ik nu wat met een compactcamera. Je gebruikt erg mooie dingen. <3

 19. Lotje 30 november 2014

  Fijn dat je dit artikel gedeeld hebt! Je maakt altijd hele mooie fotos! Ik ben ook steeds meer gadgets aan het kopen. Ik heb laatst een softbox gekocht en ik wil binnekort een 50 mm lens! Ik sla je artikel even op! XOXO

 20. femketje 30 november 2014

  gaaf om te zien wat jij allemaal gebruikt om te bloggen πŸ˜€

 21. robin 30 november 2014

  leuk om te zien =) ik wil ook zo’n fliter, echt handig XD bij jou zie je nooit dat flits effect (ook dus door je witte muren blijkbaar) maar als ik een flits gebruik is het.. fugly. en yay for photoshop, musthave lol

 22. Alyssa 30 november 2014

  Leuk om eens te zien! Mooie gadgets allemaal πŸ™‚

 23. Bianca 1 december 2014

  Wauw, wat veel mooie spullen zeg, wat heb je veel camera’s haha πŸ™‚

 24. Sharon 1 december 2014

  Haha jij en je liefde voor je flitser. Misschien moet ik die van mij ook maar weer een keer proberen πŸ™‚ Verder ben ik best wel jaloers op je lensjes die ik niet heb haha <3

Laat een reactie achter

© 2018 Marjolean

Thema door Anders Norén