Up – Myrthe van der Meer

Nadat ik Paaz uitgelezen had (mijn review vind je hier), kon ik het niet laten om vrij snel daarna Up van Myrthe van der Meer te kopen. Dit is het vervolg op het boek Paaz en aangezien ik dat echt een heel indrukwekkend en goed boek vond, was ik mega benieuwd naar dit tweede deel. Inmiddels heb ik ‘m uit en het leek me leuk om ook hier een review van te maken. Lees verder voor mijn mening over dit boek!


Up gaat net als Paaz over het leven van Emma, die na een flinke burn-out op de psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis terecht komt (de Paaz). Echter blijkt al snel dat haar problemen een stuk serieuzer zijn dan dat en dat ze eigenlijk zwaar depressief is, een vorm van Asperger (autisme) heeft en het liefste dood wil. Klinkt heel heftig en zwaar, maar het boek Paaz is op zo’n manier geschreven dat het juist super grappig en interessant is.

Up begint met het eindgesprek wat Emma zal hebben met haar psychiater, maar dit gesprek verloopt heel anders dan Emma had gehoopt. Want wegens afwezigheid van haar eigen psychiater krijgt ze het eindgesprek met een ander, die de situatie heel anders bekijkt en het totaal geen goed idee vindt dat Emma naar huis gaat. Bovendien helpt het niet zo dat Emma aangeeft dat ze allemaal pillen heeft opgespaard en ze het een uitstekend idee lijkt om voor eens en voor altijd een einde te maken aan haar depressies. Emma wordt opnieuw opgenomen op de Paaz, deze keer met een andere begeleidende psychiater en met andere medepatiënten.


Als je Paaz gelezen hebt (en ik raad je 100% aan om dit deel eerst te lezen voordat je aan Up begint), dan heb je eigenlijk al een goed beeld van hoe Up is. Er worden heftige onderwerpen besproken en je komt steeds meer te weten over Emma’s eigen problemen en de nieuwe patiënten die ze deze keer ontmoet. Toch is het wederom zo geschreven dat het niet zo heftig over komt, wat ik zelf wel fijn vind. Dit boek is een stukje dikker dan Paaz, maar leest net zo lekker vlot weg.


Het enige “nadeel” is misschien dat Up wat minder verrassend is dan Paaz, omdat je het verhaal in grote lijnen al kent van Paaz en het daarop voortborduurt. Al is het zeker niet saai, want door onder andere een nieuwe diagnose en nieuwe patiënten zijn de elementen die het verhaal maken wel net wat anders. Wat dat betreft is Up het perfecte vervolg op Paaz en de manier om nog langer te kunnen “genieten” van het bijzondere verhaal. Vond je Paaz goed, dan ga je Up ook zeker waarderen! Onder andere te bestellen bij Bol.com of te koop bij de welbekende boekhandels.

Verder Bericht

Vorige Bericht

11 Reacties

 1. Sophie 23 mei 2015

  Ik wil ‘m nog zo graag lezen! Ik heb Paaz ook in een ademteug gelezen en door dit boek wil ik mij meer in de klinisch psychologie gaan verdiepen (ipv klinisch kinder- en jeugd :-)). Ik vond het een sterk boek en kan niet wachten om deze te lezen!

 2. Tineke 23 mei 2015

  Klinkt erg interessant! Ik was net opzoek naar leuke boeken voor de zomervakantie!
  Liefs

 3. Lotte 23 mei 2015

  Jaaa, was al benieuwd naar je review! Ik wil Up ook graag lezen als ik Paaz uit heb.

 4. Eilish (artisticstateofmind) 23 mei 2015

  Ik wil beide zo graag lezen! Ik vind die dingen super interessant!

 5. Joyce - Beamingbeautynl 23 mei 2015

  Ik kende beide boeken nog niet maar ben er erg benieuwd naar geworden!

 6. Selina 23 mei 2015

  Ik wil hem zo graag lezen! Ben erg benieuwd.

 7. Amelie 23 mei 2015

  Ik ben nu bezig in Paaz en die vind ik echt heel erg goed!

 8. Nathalie 24 mei 2015

  Wow dat klinkt wel interessant, die gaan op mijn wishlist!

 9. Kelly 24 mei 2015

  Klinkt als een leuk boek! Mooie foto’s heb je ook gemaakt.

 10. Femke 24 mei 2015

  Ik was al van plan om PAAZ aan te gaan schaffen omdat ik hier eerder een goede review over gelezen had.. Ik zal UP ook meteen kopen dan denk ik, ben erg benieuwd!

 11. Roxanne 31 mei 2015

  Ik ben erg benieuwd naar beide boeken! Paaz heb ik via Marktplaats 2e hands gekocht, dus daar moet ik dan maar eens in beginnen

Laat een reactie achter

© 2018 Marjolean

Thema door Anders Norén