Mijn drie favoriete lenzen (voor Canon)

Als je eenmaal een keer investeert in een spiegelreflex camera (sowieso de moeite waard als je veel met fotografie doet), dan kan je flink gaan variëren met de lenzen die er beschikbaar voor zijn. Ik heb zelf een Canon EOS 70D en dat betekent dat er een behoorlijk assortiment aan lenzen is waar ik nog veel meer geld in kan stoppen. Wat ik overigens niet al te graag doe haha, kan het nog steeds niet over m’n hart verkrijgen om een lens te kopen die duurder is dan de camera zelf. Ook al kan je beter investeren in lenzen dan in camera’s! Maar goed, het leek me wel leuk om mijn drie favoriete lenzen (voor Canon) aan jullie te laten zien.Canon 50mm F1.8 – De kans is groot dat je een spiegelreflex camera koopt met een standaard (18-55mm) kitlens. Een prima lens om mee te oefenen overigens, maar als je een stapje verder wilt dan is de 50mm F1.8 lens van Canon een super goede upgrade. Het is met een prijs van onder de €100 een van de goedkoopste lenzen. Hij is dan ook heel erg van plastic en maakt lekker veel herrie, maar geeft je wel prachtige foto’s. Het diafragma, wat in dit geval een relatief laag getal is (F1.8), zorgt er namelijk voor dat je veel achtergrondonscherpte kunt krijgen.

Een hele makkelijke lens is het overigens misschien in het begin niet, maar oefening baart kunst! Ik vind ‘m zelf heel mooi en gebruik hem vaak. Het enige nadeel vind ik dat je er niet zo dichtbij mee kunt. Daar zijn wel oplossingen voor overigens, zoals close-up filters (die ik zelf heb) of tussenringen. Er komt binnenkort een nieuwe versie van deze lens uit die in ieder geval een stuk stiller is, maar volgens mij ook wat dichterbij kan. Interessante optie!Sigma 17-50mm F2.8 – Een tijd geleden vroeg Jiami me om advies wat betreft lenzen. Ze zocht zelf een lens die handig zou zijn voor outfitfotografie maar ook bijvoorbeeld voor events en al snel kwamen we uit op de sigma 17-50mm F2.8 lens. Ze kocht ‘m en vrij snel daarna wilde ik hem toch ook wel heel graag, haha. Je kunt ermee inzoomen wat ‘m soms net wat handiger maakt dan een lens met een vaste brandpuntsafstand (zoals de 50mm) en omdat het diafragma alsnog vrij laag is (F2.8), krijg je er mooie onscherpte mee. Het is ook een stille lens, wat best handig is voor filmen.

Ik vind het een fijne en mooie lens, met als enige minpunt dat hij behoorlijk groot en zwaar is. Daardoor neem ik ‘m zelf niet zo snel mee. Ik vind ‘m wel net wat mooier dan de 50mm en heel wat mooier dan de kitlens. Sigma lenzen geven ook een net wat ander effect met andere kleuren dan Canon lenzen, wat ik zelf wel mooi vind!Canon 100mm F2.8 Macro – Een tijd geleden besloot ik dat ik wel wat met macrofotografie (close-ups) wilde doen en de combinatie van een gewone lens met close-up filters beviel me niet zo. Toevallig kreeg ik toen de kans om een macrolens over te kopen voor een fijn prijsje. Deze Canon 100mm F2.8 Macro is groot en zwaar en log, maar geeft wel echt prachtige foto’s. Helaas is hij doordat hij best ver “ingezoomd” is (100mm) verre van handig voor gewone productfoto’s. Of in ieder geval als de ruimte waarin je foto’s maakt niet zo groot is, haha.

Alsnog is het wel een van de beste lenzen die ik heb en dat zie je terug in scherpe foto’s. Ik gebruik ‘m nu vooral voor close-ups van bijvoorbeeld mooie nagellak of andere beautyproducten. En soms duik ik er de tuin mee in om beestjes te fotograferen, haha. Deze lens is minder multifunctioneel dan de lenzen hierboven, maar wel echt het overwegen waard als je een mooie en niet extreem dure macrolens zoekt!

Mocht je in het bezit zijn van een (Canon) spiegelreflex camera, dan is een 50mm F1.8 lens sowieso een aanrader. Ik heb ‘m zelf van Canon omdat mijn camera van Canon is, maar Nikon heeft ‘m ook (en andere merken vaak ook wel). Zelf zou ik stiekem best wel de F1.4 of F1.2 versie willen hebben, maar die zijn toch best ’n beetje duurder haha. Mijn andere favoriete lenzen hebben elk iets wat handig is (in kunnen zoomen versus mooie close-ups kunnen maken). Want zoals je waarschijnlijk wel was opgevallen, verschilt het resultaat bij de standaard van-bovenaf foto’s niet eens zo erg! Welke lens is bij jou favoriet, of zou je wel willen hebben?