Mijn drie favoriete lenzen (voor Canon)

Als je eenmaal een keer investeert in een spiegelreflex camera (sowieso de moeite waard als je veel met fotografie doet), dan kan je flink gaan variëren met de lenzen die er beschikbaar voor zijn. Ik heb zelf een Canon EOS 70D en dat betekent dat er een behoorlijk assortiment aan lenzen is waar ik nog veel meer geld in kan stoppen. Wat ik overigens niet al te graag doe haha, kan het nog steeds niet over m’n hart verkrijgen om een lens te kopen die duurder is dan de camera zelf. Ook al kan je beter investeren in lenzen dan in camera’s! Maar goed, het leek me wel leuk om mijn drie favoriete lenzen (voor Canon) aan jullie te laten zien.Canon 50mm F1.8 – De kans is groot dat je een spiegelreflex camera koopt met een standaard (18-55mm) kitlens. Een prima lens om mee te oefenen overigens, maar als je een stapje verder wilt dan is de 50mm F1.8 lens van Canon een super goede upgrade. Het is met een prijs van onder de €100 een van de goedkoopste lenzen. Hij is dan ook heel erg van plastic en maakt lekker veel herrie, maar geeft je wel prachtige foto’s. Het diafragma, wat in dit geval een relatief laag getal is (F1.8), zorgt er namelijk voor dat je veel achtergrondonscherpte kunt krijgen.

Een hele makkelijke lens is het overigens misschien in het begin niet, maar oefening baart kunst! Ik vind ‘m zelf heel mooi en gebruik hem vaak. Het enige nadeel vind ik dat je er niet zo dichtbij mee kunt. Daar zijn wel oplossingen voor overigens, zoals close-up filters (die ik zelf heb) of tussenringen. Er komt binnenkort een nieuwe versie van deze lens uit die in ieder geval een stuk stiller is, maar volgens mij ook wat dichterbij kan. Interessante optie!Sigma 17-50mm F2.8 – Een tijd geleden vroeg Jiami me om advies wat betreft lenzen. Ze zocht zelf een lens die handig zou zijn voor outfitfotografie maar ook bijvoorbeeld voor events en al snel kwamen we uit op de sigma 17-50mm F2.8 lens. Ze kocht ‘m en vrij snel daarna wilde ik hem toch ook wel heel graag, haha. Je kunt ermee inzoomen wat ‘m soms net wat handiger maakt dan een lens met een vaste brandpuntsafstand (zoals de 50mm) en omdat het diafragma alsnog vrij laag is (F2.8), krijg je er mooie onscherpte mee. Het is ook een stille lens, wat best handig is voor filmen.

Ik vind het een fijne en mooie lens, met als enige minpunt dat hij behoorlijk groot en zwaar is. Daardoor neem ik ‘m zelf niet zo snel mee. Ik vind ‘m wel net wat mooier dan de 50mm en heel wat mooier dan de kitlens. Sigma lenzen geven ook een net wat ander effect met andere kleuren dan Canon lenzen, wat ik zelf wel mooi vind!Canon 100mm F2.8 Macro – Een tijd geleden besloot ik dat ik wel wat met macrofotografie (close-ups) wilde doen en de combinatie van een gewone lens met close-up filters beviel me niet zo. Toevallig kreeg ik toen de kans om een macrolens over te kopen voor een fijn prijsje. Deze Canon 100mm F2.8 Macro is groot en zwaar en log, maar geeft wel echt prachtige foto’s. Helaas is hij doordat hij best ver “ingezoomd” is (100mm) verre van handig voor gewone productfoto’s. Of in ieder geval als de ruimte waarin je foto’s maakt niet zo groot is, haha.

Alsnog is het wel een van de beste lenzen die ik heb en dat zie je terug in scherpe foto’s. Ik gebruik ‘m nu vooral voor close-ups van bijvoorbeeld mooie nagellak of andere beautyproducten. En soms duik ik er de tuin mee in om beestjes te fotograferen, haha. Deze lens is minder multifunctioneel dan de lenzen hierboven, maar wel echt het overwegen waard als je een mooie en niet extreem dure macrolens zoekt!

Mocht je in het bezit zijn van een (Canon) spiegelreflex camera, dan is een 50mm F1.8 lens sowieso een aanrader. Ik heb ‘m zelf van Canon omdat mijn camera van Canon is, maar Nikon heeft ‘m ook (en andere merken vaak ook wel). Zelf zou ik stiekem best wel de F1.4 of F1.2 versie willen hebben, maar die zijn toch best ’n beetje duurder haha. Mijn andere favoriete lenzen hebben elk iets wat handig is (in kunnen zoomen versus mooie close-ups kunnen maken). Want zoals je waarschijnlijk wel was opgevallen, verschilt het resultaat bij de standaard van-bovenaf foto’s niet eens zo erg! Welke lens is bij jou favoriet, of zou je wel willen hebben?

Verder Bericht

Vorige Bericht

22 Reacties

 1. Sandra - Beautybysandra 21 mei 2015

  Ik zou ook graag een nieuwe lens voor mijn camera willen. Bedankt voor de tips, ik zag door de bomen het bos niet meer haha.

 2. Svenja 21 mei 2015

  Wat een fijn informatief artikel. Zelf fotografeer ik zo goed als alles met mijn 50mm F1.8 lens. Ik vind het effect gewoon zo mooi en ben dol op het bokkeh effect dat je er mee kan creëren. Maar een nadeel is inderdaad dat close up foto’s niet te doen zijn!

 3. Roshelle 21 mei 2015

  Ik ben aan het sparen voor een 10-18mm. Deze lijkt me zo awesome!

 4. Naomi 21 mei 2015

  Ik vind die 17-50 mm lens van Sigma wel interessant! Zelf heb ik een Nikon met een analoge 50 mm lens 1.8 (uit de jaren 80 die nog op mijn digitale Nikon past, yaay!) en een nieuwe 35 mm 1.8.

  De laatste tijd twijfel ik wel echt om een canon te kopen omdat ik die zo ontzettend fijn vind werken! Mijn broertje heeft de 700d en ik verbaas me echt over alle functies die hij heeft. Al is mijn Nikon wel uit het jaar 0, (oke, ik overdrijf, maar het is niet zo’n goede en uitgebreide body) en zijn er vast ook wel goede betere Nikon camera’s maar Canon heeft mijn hart gestolen.

  Hoe vind je de 70d? Daar ben ik wel benieuwd naar namelijk 🙂 (als je hier ooit al een heel artikel ofzoiets over geschreven hebt, sorry, niet gezien!)

  Liefs,

  • Marjolein 21 mei 2015 — Berichtauteur

   De Canon 70D vind ik zelf echt awesome, had hiervoor de Canon 550D en die had geen dingen zoals een kantelbaar touchscreen, WiFi en een handig schermpje bovenop. Maar als je al lenzen hebt voor Nikon is het misschien interessanter om voor een nieuwe Nikon camera te gaan? Zonde als je namelijk je huidige lenzen ook moet gaan vervangen! En op zich verschillen de huidige modellen van Canon en Nikon niet eens zoveel met elkaar. Misschien dat de Canon versie in bepaalde dingen wat beter is dan de Nikon en vise versa, maar over het algemeen zouden ze hetzelfde moeten presteren :). Een 35mm F1.8 klinkt trouwens wel als een prachtige lens!

 5. Denise 21 mei 2015

  Ah wat een ontzettend handig artikel, ik bewonder je fotografie kunsten al een tijdje! Ik wil zelf nog een nieuwe lens aanschaffen, dus deze informatie komt zeker van pas! <3

 6. Jessica 21 mei 2015

  Handig artikel! De sigma lens lijkt mij ook fijn, maar ik heb de tamron 28-70 (zo uit m’n hoofd) en die lijkt er wel een beetje op. Is ook de lens die standaard op mijn camera zit haha.

 7. robin 21 mei 2015

  ik heb alleen die 50mm en standaard lens but i need moarrrr maar lenzen zijn zo duurt haha. >_< die close up van de nagellak is echt moooooi

 8. kelly 21 mei 2015

  Wat een interessant artikel! Ik zit zelf ook een beetje te denken over het aanschaf van een nieuwe lens, of misschien wel een nieuwe camera en een lens. Ik vind de kitlens niet heel erg fijn, de 50 mm wel, maar daar vind ik het weer een nadeel van dat als ik outfitfoto’s maak dat diegene een paar meter verder op moet staan om mij er heel op te krijgen haha. De Sigma 17-50mm F2.8 klinkt heel erg goed, maar die prijs ouchhh!

 9. Tedje 21 mei 2015

  Ik heb zelf ook de 50 mm lens, maar ik krijg er echt niet zulke foto’s uit als jij ze altijd maakt. Zoo mooi altijd!!

 10. Manon 21 mei 2015

  Als ik moest kiezen wie de mooiste fotos maakt dan kies ik voor jou en ja je gebruitk geweldige lensen!

 11. Nathalie 21 mei 2015

  Ik ben dol op de 50mm f1.8, en zou wel een f1.2 willen hebben… Aan de andere kant vind ik het heerlijk om een goedkoop backup lensje te hebben, en ik zal de oude dan vast niet meer willen gebruiken!

 12. Sophie 21 mei 2015

  Wat een prachtige lenzen! Die macro! <3 Oh dat wil ik zo graag haha! Ik heb een 40mm f2.8, maar wil dolgraag een f1.8 lens :') Geen idee of het eigenlijk verschil uit zou maken!

  • Marjolein 21 mei 2015 — Berichtauteur

   Heb de 40mm F2.8 nu tijdelijk te leen maar denk eigenlijk niet dat ik hem zelf ga kopen. Het verschil met de 50mm F1.8 is wat betreft foto’s niet zo groot. Je krijgt met de 50mm wat meer blur op de achtergrond (want F1.8 in plaats van F2.8), maar eigenlijk is deze lens pas echt mooi als je richting de F2.8 gaat. De 40mm zou ik op zich nog wel willen als ik veel met filmen zou doen want hij is lekker stil en net wat verder “uitgezoomd”, maar aangezien ik dat zelf nooit doe.. Denk dat het omgekeerd ook zo is: als je al de 40mm hebt, is het misschien verstandiger om in een andere lens te investeren dan de 50mm! 🙂

 13. Nicole 21 mei 2015

  Heel erg leuk om te zien! Ik ben echt dol op mijn 50 mm lens!

 14. Shiralee 21 mei 2015

  Wat een fijn artikel! Ik heb zelf inderdaad de standaard kitlens van Canon, maar de Sigma 17-50mm F2.8 ziet er echt heel goed uit, deze ga ik zeker toevoegen aan mijn wishlist.

 15. Danielle 21 mei 2015

  Wat een ontzettend handige tips! Ik heb zelf de kitlens en een 50 mm lens 1.8. Ik vind het niet heel fijn om vaak van lens te wisselen en ben ook zo enorm bang dat er dan stof tussen komt als ik hem wissel. Heb je daar toevallig ook tips voor? Die van Sigma klinkt echt best fijn. Behalve dan dat hij wat zwaarder is. Zelf wil ik nog graag een tele lens. Helaas zijn die wel heel prijzig, maar voor bijvoorbeeld vogels in de tuin lijkt hij me wel wat. Als ik het met mijn 50 mm lens probeer dan vliegen ze direct weg omdat ik te dichtbij kom.

 16. The Beauty Magazine 21 mei 2015

  Mooie lenzen! Ik wil de 50 mm ook nog heel graag hebben. Ik gebruik nu alleen maar mijn standaard lens

 17. Do 21 mei 2015

  Wat een fijne tips. Ik wil graag wat meer gaan fotograferen, de eerste staat bovenaan mijn wishlist 🙂

 18. Laura 21 mei 2015

  Wat een fijn artikel! Ik ben zelf opzoek naar een nieuwe lens voor mijn camera! Wordt tijd dat de spiegel reflex camera weer eens uit de kast komt!

 19. Eilish (artisticstateofmind) 23 mei 2015

  Ik heb een Nikon, maar wil ook graag een 50mm lens. Heb nu alleen nog maar de standaard 18-55. In principe prima, maar ik wil meeer!

Laat een reactie achter

© 2018 Marjolean

Thema door Anders Norén