5 dingen die ik van bloggen geleerd heb

Inmiddels blog ik al bijna 5 jaar. Super lang eigenlijk! Ik vind het gelukkig ook nog steeds heel leuk om te doen, vooral omdat ik dan creatief bezig kan zijn en lekker kan fotograferen. Al die jaren bloggen heeft me overigens wel wat meer gebracht dan alleen een ini mini klein beetje internetfame. Wat ik geleerd heb van bloggen?

Beter fotograferen – Ik hecht heel veel waarde aan hoe m’n foto’s eruit zien en sinds dat ik blog is het ook echt met sprongen vooruit gegaan. Ik wil mezelf nog steeds blijven verbeteren als het op fotografie aan komt, maar bloggen geeft je een goede reden om regelmatig ermee bezig te zijn en jezelf te ontwikkelen. En natuurlijk zijn er de fotografieblogs, zoals Fotografille, die ik waarschijnlijk nooit ontdekt had als ik niet zelf bezig was met bloggen!

Zakelijk contact – Als je blog een beetje begint te lopen zul je merken dat je benaderd wordt door persbureaus en andere bedrijven voor samenwerkingen. Soms in de vorm van gratis producten, soms in de vorm van betaalde posts. Onderhandelen en op een nette wijze omgaan met dit soort contact is key, en dat heeft me zeker geholpen om ook bijvoorbeeld op m’n werk beter te reageren op mails en verzoeken. Ook wordt het soms wel duidelijk dat bepaald contact niet goed verloopt en zul je soms dingen moeten afslaan. Nee kunnen zeggen op een nette en aardige manier, dat heb ik zeker wel geleerd.

Beter schrijven – Hoewel mijn Nederlands nooit echt heel slecht was, merk ik dat ik door het bloggen wel beter na ben gaan denken over taal. Tijdens m’n studie moest ik vooral Engelse documenten schrijven en ook op m’n werk is het merendeel van de documenten Engels. Ik merkte dat mijn Nederlands daardoor best snel slechter werd en ik ineens heel hard na moest denken over -d versus -dt en dat soort dingen. Regelmatig Nederlandse teksten schrijven en daar bewust mee bezig zijn helpt gelukkig een hele hoop!

Socialer worden – Vroeger was ik echt een socially awkward pinguïn en ik vind het nog steeds niet altijd even makkelijk om heel sociaal en open over te komen. Maar het bloggen heeft me er wel bij geholpen – niet het bloggen zelf, maar vooral de contacten met andere bloggers op persevents. Door nieuwe contacten met mensen die eigenlijk alleen het bloggen met je gemeen hebben, wordt denk ik ook je eigen horizon een stukje breder. Ik heb er zelfs super lieve vriendinnetjes aan over gehouden!

Inspirerende powervrouwen (en -mannen) – Ik kan niet leven van het bloggen (en ik heb al eens uitgelegd dat ik dat niet eens zo erg vind), maar door het bloggen heb ik ook weleens contact met meiden die dat wel voor elkaar hebben gekregen. Super inspirerend vind ik dat, aangezien het ze gelukt is om hun droom te verwezenlijken en hun eigen bedrijf te runnen. En zelfs bloggers die dat niet voor elkaar krijgen kunnen me nog inspireren, bijvoorbeeld door hun creativiteit of hun eerlijkheid.

Medebloggers, wat hebben jullie geleerd van het bloggen? 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

24 Reacties

 1. Natascha 3 mei 2015

  Wat een leuk artikel, hierdoor ben ik ook even stil gaan staan bij wat ik geleerd heb 🙂 Nee zeggen tegen samenwerkingen heb ik de laatste tijd ook geleerd. Soms is het best moeilijk als een bedrijf enorm pusht om je te laten doen wat zij willen. Ik heb voornamelijk ook geleerd om gewoon mijn eigen ding te doen, zonder altijd bang te zijn wat anderen van je vinden!

 2. Liset 3 mei 2015

  Mooie dingen die je geleerd hebt! Ik vind zelf de samenwerkingen en het contact met PR-bureaus heel leerzaam. Ik heb een studie in deze richting gedaan en kon het zo mooi in de praktijk brengen. Ook mijn fotoskills zijn stukken beter en sinds ik softboxen heb, is het ook al heel erg vooruit gegaan. Heel leuk om stil te staan bij wat bloggen je geleerd hebt.

 3. lonneke 3 mei 2015

  Wat een tof artikel meid!
  Bloggen kan je inderdaad zo ongelofelijk veel leren.
  Kan me helemaal aansluiten bij jouw genoemde punten.
  Liefs Lonneke

 4. anna 3 mei 2015

  Leuk geschreven! Mijn Nederlands is ook erg verbeterd en daar ben ik heel blij mee 🙂 Ook op het gebied van fotografie leer ik elke keer weer wat bij.

 5. Sophie 3 mei 2015

  Wat leuk om dit zo op een rijtje te zetten! Ik blijf het bijzonder vinden dat je door een stukje internet zoveel kunt leren! Ik vind het nog steeds echt te gek hoor, maar soms is het toch wel een apart wereldje 😀

 6. Hanneke 3 mei 2015

  Wat een leuk artikel! Wat ik vooral geleerd heb is dat het niet even typen en klaar is. Daarnaast om te doen wat ik zelf graag doe. Het idee bestond al lang in mijn hoofd, maar voordat ik een naam had en echt durfde te starten heeft wel even tijd gekost.

 7. Bouchra | Moroccan Mansion 3 mei 2015

  Leuk artikel om te lezen! Ik merk dat mijn foto’s steeds beter worden omdat ik er nu meer tijd in steek om mooie foto’s te maken. Liefs, Bouchra

 8. Daphne 3 mei 2015

  Hahaha een socially awkward pinguin. Dat ben ik nog steeds wel eens; vooral als ik me langer moet bevinden in een groep waarin ik iemand ken. De rest is inderdaad heel herkenbaar!

 9. Mariëlle 3 mei 2015

  Leuk artikel!! Ik was altijd heel verlegen en nu heb ik ineens contact met mensen die je eigenlijk niet kende. Ik ontwikkel mezelf ook in fotografie, maar ben lang nog niet zo ver haha. Ik vind het gewoon heerlijk om te bloggen!

 10. Zonnewolk 3 mei 2015

  Wauw, vijf jaar alweer! Superlang, gefeliciteerd! Ik hoop ooit ook zo’n jubileum te krijgen, ben nu een weekje bezig, haha! Heel mooi ook te zien wat je hebt bereikt!

 11. Mirjam 3 mei 2015

  Leuk artikel! Ik merk dat ik heel veel van andere mede-bloggers leer, qua fotografie en opbouw van artikelen. Het is leerzaam, leuk en altijd weer anders!

 12. Anita 3 mei 2015

  Ook om betere foto’s te maken! Al vind ik het af en toe nog best lastig.

 13. Joyce - Beamingbeautynl 3 mei 2015

  Heel leuk om te lezen! Ik ben op dit moment ook bezig om mijn foto’s en het schrijven te verbeteren.

 14. Maaike 3 mei 2015

  Ik heb ook geleerd om meer creatiever te zijn, want je kunt nu opeens heel veel content zelf verzinnen. Heel erg leuk om te doen! 🙂

 15. Eilish (artisticstateofmind) 3 mei 2015

  Ik merk ook dat ik opener ben geworden. Ik stel mezelf meer open voor andere mensen, maar durf ook meer te vertellen. Ik heb ook al een aantal lieve meiden leren kennen door het bloggen en dat is echt geweldig.

 16. Tedje 3 mei 2015

  Ik ben echt verliefd op je foto’s! Een van de redenen dat ik je blog bezoek 🙂

 17. Rianne 3 mei 2015

  Je bent inderdaad vooruit gegaan met fotograferen, je foto’s zijn onwijs mooi! Gek he, wat goede fotografie al niet kan doen voor een blog.

 18. Merel 3 mei 2015

  Ik vind echt dat je mooie foto’s maakt inderdaad. Vind dat zelf ook altijd zo inspirerend, als mensen kunnen “leven” van het bloggen.

 19. Iep 3 mei 2015

  Wauw, je foto’s zijn zo mooi!
  Liefs Iep

 20. Esther 3 mei 2015

  Het bloggen is eigenlijk een bijzonder iets. Ik denk dat niemand van ons een blog is begonnen met het idee dat al deze dingen erbij kwamen kijken. Wie verwacht nou dat binnen no time de mailtjes komen voor gesponsorde posts. En wie heeft nou in de gaten dat je door het bloggen de liefste en leukste mensen kan ontmoeten. Ik vind het geweldig, ik kan er mijn ding in kwijt, ik verbeter verschillende vaardigheden (ik krijg op school regelmatig complimenten over mijn schrijfstijl) en ik leer de leukste mensen kennen. Fijn artikel! Liefs

 21. Denise 3 mei 2015

  Wat een leuke post! Ik vind dat jij zo mooie foto’s maakt!

 22. Juliet 3 mei 2015

  Ontzettend leuk artikel. Bloggen is inderdaad ontzettend leuk, maar tegelijkertijd leer je er ook ongelofelijk veel van.

 23. Bernadet 3 mei 2015

  Mooi en vooral herkenbaar artikel. Ik herken vooral dat fotograferen en het zakelijke contact ook wel heel erg. Als ik foto’s van onze blog terug zie van 4 jaar terug en foto’s van nu.. wat een verschil hahaha. Uiteraard blijf je maar doorleren. Vind jouw foto’s ook echt altijd super mooi!

 24. Mariska 3 mei 2015

  Fotograferen kun jij echt zo goed en de foto’s die je maakt zien er echt super uit! Zakelijke contacten leer je inderdaad ook wel.

Laat een reactie achter

© 2019 Marjolean

Thema door Anders Norén