Paaz – Myrthe van der Meer

De beste boeken vind ik de boeken die ik als ik eenmaal erin begonnen ben, bijna niet meer neer kan leggen. Omdat ze zo spannend, interessant of grappig zijn. Paaz heb ik binnen een week uitgelezen, wat voor mij oprecht een wonder is haha. Natuurlijk was dat niet voor niets. Ik ben fan!


Paaz is geschreven door Myrthe van der Meer en gaat over Emma die opgenomen wordt op de psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis, waar ze in eerste instantie van mening is dat ze er helemaal niet hoort. Ze is dan misschien een workaholic en heeft al jaren de wens om dood te zijn, maar haar leven is verder geweldig dus wat is dan het probleem? Natuurlijk wordt langzaam wel duidelijk dat er veel meer achter zit. Zoals de traumatische ervaringen van haar jeugd en haar neiging om altijd maar anderen tevreden te willen houden in plaats van zichzelf.

Op de Paaz gaat Emma niet alleen samen met de verplegers en hulpverleners op zoek naar haar problemen en mogelijke oplossingen, maar hier ontmoet ze ook andere patiënten. Ze gaat vriendschappen aan met sommige patiënten en heeft juist weer vervelende ervaringen met anderen. De onderwerpen die besproken worden zijn natuurlijk verre van licht en makkelijk – denk aan depressies, zelfmoordneigingen, persoonlijkheidsstoornissen en andere aandoeningen. Toch is het boek op zo’n manier geschreven dat het niet zo heftig overkomt en je veel meer bezig bent met hoe Emma haar verblijf op de Paaz beleeft en hoe ze tegen de psychiaters en psychologen aan kijkt.

Myrthe van der Meer is overigens niet de echte naam van de schrijfster en dat heeft een reden. Veel delen van het verhaal zijn namelijk gebaseerd op haar eigen ervaringen nadat ze zelf opgenomen werd op de Paaz. Dat maakt het verhaal misschien ook nog wel net iets interessanter en wat meer bijzonder. Het voelt echt een beetje als een kijkje op een afdeling waar je hoopt dat je zelf nooit zult komen. Ik wil niet teveel verklappen van het verhaal, maar ik heb het boek echt super snel uitgelezen. Super verslavend is het! Ook vind ik de manier van schrijven heel fijn – vaak heb ik een hekel aan Nederlandstalige boeken door de schrijfstijl, maar hier had ik er totaal geen last van.

Wat mij betreft is – als het onderwerp je interesseert – Paaz echt een aanrader om te lezen! En mocht je ‘m al gelezen hebben dan heb ik ook goed nieuws, want deel 2 is ook al te koop. Dat deel heet Up en ja, ik heb ‘m stiekem ook al gekocht haha. Paaz van Myrthe van der Meer kun je onder andere bestellen bij Bol.com. En als je wat meer wilt zien van Myrthe, check dan zeker deze aflevering van 24 Uur Met. Heb jij dit boek al gelezen?

Verder Bericht

Vorige Bericht

8 Reacties

 1. Sophie 19 april 2015

  Ik heb dit boek uitgelezen en het heeft mij zo geïnteresseerd dat ik mijn master richting klinische psychologie wil gaan doen en niet kinder en jeugd :’) Ik ben ontzettend benieuwd naar het vervolg ‘Up’ wat onlangs is uitgekomen!

 2. Alyssa 19 april 2015

  Dit boek staat al een tijdje op mijn wishlist. Interessant om jouw review te lezen. Ik ga het deze zomer toch eindelijk maar eens lezen denk ik.

 3. Andrea 19 april 2015

  Leuk om te lezen! toevallig heb ik deel 1 en 2 vorige week gekocht. Moet er alleen nog wel even in beginnen.

 4. Sandra (beautybysandra) 19 april 2015

  Klinkt leuk, ben erg benieuwd!

 5. Emily 19 april 2015

  Ziet er een leuk boek uit! Je hebt me nieuwsgierig gemaakt 🙂

 6. Nienke 19 april 2015

  Klinkt heftig, maar wel interessant! Hij gaat in ieder geval op mijn lijstje van boeken die ik nog wil lezen 🙂

 7. Do 20 april 2015

  Fijne review! Ik ben ook erg benieuwd naar dit boek, het klinkt heftig maar toch interessant 🙂

 8. Lisa's Beautybabbels 20 april 2015

  Lijkt me een heel interessant boek!

Laat een reactie achter

© 2018 Marjolean

Thema door Anders Norén