Liever geen applaus voor ik leef – Sander van Leeuwen

Tijdens het lezen van Paaz lag er nog een Nederlandstalig boek op me te wachten, namelijk ‘Liever geen applaus voor ik leef’ van Sander van Leeuwen. Ik wilde ‘m lezen omdat de beschrijving op de achterkant best interessant klonk en bovendien omdat het ’t debuut is van Sander. Misschien klinkt dat laatste een beetje raar, maar het voelt dan toch meer alsof je het een kans moet geven zonder al teveel verwachtingen.Liever geen applaus voor ik leef gaat over de 24-jarige Thomas. Zijn leven is een beetje “meh” – hij is pas afgestudeerd maar heeft nog geen echte baan kunnen vinden, hij woont samen met Eva maar hun relatie is verre van goed en ook zijn relaties met zijn vrienden en familie staan onder druk. De zin en energie om te veranderen is langzaamaan in ‘m verdwenen en eigenlijk is hij ook zelf heel erg zoekende naar wat hij precies wil en kan. Hij ontvangt op een dag ineens een brief uit Schotland van ene Anna en hoewel hij de brief in eerste instantie wil negeren, besluit hij toch te antwoorden. Ze wisselen een aantal brieven uit en het blijkt dat Anna geboren is in het huis waar Thomas nu woont.

Anna heeft het nog een stuk moeilijk dan Thomas – ze is bijna klaar met de middelbare school, maar merkt dat ze steeds somberder is geworden en niet meer zo’n zin heeft in de toekomst. Op een gegeven moment stuurt ze dan ook een brief naar Thomas die zo resoluut lijkt te zijn, dat Thomas zijn spullen pakt om naar Schotland te gaan om Anna te helpen. Eenmaal daar aangekomen komt hij er al snel achter dat de situatie heel anders is dan hij had gehoopt.


Ik vond het best lastig om in het verhaal te komen, wat denk ik vooral door de manier van schrijven kwam. Sowieso vond ik het vrij irritant dat er soms (Engelse) stukjes songtekst tussen stonden die de paragraaf zouden moeten aanvullen, maar juist een beetje raar waren (zeker als je het nummer niet kent). Verder is het ook wat minder vloeiend geschreven dan bijvoorbeeld Paaz en dat maakt ‘m wat minder gemakkelijk om weg te lezen.

Toch vond ik het verhaal best goed en interessant. Je krijgt veel mee van hoe Thomas over bepaalde dingen denkt en wat hij erbij voelt. Je snapt daardoor goed waarom hij bepaalde beslissingen wel of juist niet weet te nemen. Het boek is opgedeeld in twee delen waarbij het eerste deel Thomas’ huidige leven beschrijft en hij behoorlijk neerslachtig is. Het tweede deel gaat vooral over de tocht naar Anna en leest een stuk sneller weg.

Liever geen applaus voor ik leef is zo’n boek waar je vrij snel doorheen moet gaan om je aandacht erbij te houden, maar toch best iets bijzonders heeft. Voor een debuut vind ik het sowieso een prima verhaal met interessante wendingen. Dit boek kun je inmiddels al in de boekhandel vinden en online bestellen (bijvoorbeeld bij Bol.com). Wat is het laatste boek wat jij hebt gelezen?

Verder Bericht

Vorige Bericht

10 Reacties

 1. Sandra - Beautybysandra 28 april 2015

  Jammer dat het redelijk lastig is om doorheen te komen. Het verhaal zelf spreekt me wel aan!

 2. Joyce 28 april 2015

  Het verhaal lijkt mij heel interessant, jammer dat ‘ie zo moeilijk in te komen is en wat minder fijn weg leest. Fijne review!

 3. Manon 28 april 2015

  Lijkt me wel een mooi boek, alleen lastig dat je er niet doorheen komt

 4. Sophie 28 april 2015

  Je had me helemaal totdat je vertelde dat het zo lastig leest. Dit zijn dan van die boeken die ik waarschijnlijk heel leuk vind, maar er veeeeeel te lang over doe, haha! Het verhaal spreekt mij wel heel erg aan!

  • Marjolein 29 april 2015 — Berichtauteur

   Haha awh sorry voor die dooddoener dan! Alhoewel, misschien is het boek alsnog het proberen waard als het verhaal je wel aanspreekt :).

 5. Amelie 28 april 2015

  Dat klinkt interessant!

 6. Fleur 28 april 2015

  Klinkt interessant maar ergens ook een beetje moeilijk of misschien eerder lastig..
  Ik heb de (nog) niet gelezen maar daar hoor ik wel steeds goede verhalen over, misschien dat ik het dan juist andersom ga doen. Eerst dit boek (misschien valt hij dan beter omdat ik bijv de Paaz nog gelezen heb) en dan de Paaz. Ik heb net twee boeken uit die ik verplicht voor school moest lezen, die raad ik je niet aan, haha. Maar Sterrenhemel (die ik vóór die boeken las) zeker wel. Een heerlijk verhaal waar je echt voor gaat zitten en waar (ik in ieder geval) niet mee kon stoppen! Oh ja, eigenlijk heb ik zelfs eerst nog Het Onvoltooide Kind van Brenda Van Osch nog gelezen, ook heel indrukwekkend en bijzonder!

  • Marjolein 29 april 2015 — Berichtauteur

   Oeh bedankt voor je aanraders, ik ga ze zeker even opzoeken! En misschien is het idee om eerst dit boek te lezen en dan Paaz nog niet eens zo slecht. Dan kan je ook Paaz lezen en direct daarna het vervolg ervan, haha. Bij mij ligt die namelijk nog op de stapel “to read” ;).

 7. Do 29 april 2015

  Dit lijkt me wel een interessant boek, nu wil ik ook weren hoe het afloopt haha.

 8. Roxanne 3 mei 2015

  Het verhaal lijkt me interessant! Wellicht (ondanks dat het lastig is om doorheen te komen), toch een kans geven

Laat een reactie achter

© 2018 Marjolean

Thema door Anders Norén