Hoe ik bloggen met fulltime werken combineer

De meesten van jullie weten het wellicht wel. Bloggen is echt een hobby van me, want ik breng ruim 40 uur per week door op kantoor. Ik werk inmiddels al bijna 1,5 jaar fulltime en dat maakt het niet altijd even makkelijk om regelmatig blogposts online te knallen. Benieuwd hoe ik het dan toch combineer?

Nu kan ik een heel verhaal vertellen over discipline, vooruit plannen en gestructureerd werken. Maar eerlijk is eerlijk – ik kan dat voor geen meter. Als ik een hele dag de tijd heb om te bloggen doe ik waarschijnlijk helemaal niets, haha. Maar er zijn wel dingen die wél goed voor mij werken.

Sowieso reis ik met het OV van en naar m’n werk en dat geeft me elke dag zeker een uur de tijd om wat kleine dingen te regelen. Mail beantwoorden bijvoorbeeld, omdat ik van mezelf weet dat ik het niet doe als ik thuis achter m’n laptop zit. En veel mail kan ik gemakkelijk afhandelen zonder bepaalde bestanden of informatie te moeten hebben!

Ook schrijf ik soms blogposts als ik onderweg ben, zoals deze blogpost die je nu leest. Ik gebruik de app Wunderlist om blog ideeën in te zetten (thanks Mascha voor de tip) en hier kun je ook bij to do items teksten toevoegen. Dat is trouwens sowieso ook een tip – als je een leuk idee hebt voor een blogpost, schrijf ‘m gelijk op! Ik heb best vaak op m’n werk ineens een geniale ingeving en hoewel ik er dan niet gelijk mee aan de slag kan, zet ik ‘m wel zo snel mogelijk in Wunderlist zodat ik het later uit kan werken.

Een ding probeer ik wel zoveel mogelijk op 1 dag te doen en dat is foto’s maken. Vooral dingen als nagellak swatchen en ooglooks maken kosten vrij veel tijd en het lukt me maar zelden om dat doordeweeks te doen. In het weekend heb ik vaak wel minstens een half dagdeel de tijd om dat te doen en die tijd pak ik dan ook. Op m’n laptop staan gemiddeld nog voor zeker 5 blogposts foto’s klaar die ik dan op een later moment kan bewerken en gebruiken.

Voorheen schreef ik ook veel artikelen vooruit in het weekend, maar ik begon steeds vaker te merken dat het niet zo goed voor me werkte. Vaak had ik er niet voldoende tijd voor of helemaal geen zin en ik vond het op een of andere manier best jammer dat er veel tijd zat tussen het schrijven van de blogpost en dat hij online kwam. Wat ik nu dan ook vaker doe is in het weekend de tijd nemen om veel foto’s te maken en te bewerken, en doordeweeks een setje foto’s pakken en daar dan de blogpost bij te schrijven. De volgende dag komt hij dan online en dat vind ik toch wat leuker, omdat je dan gelijk al kunt zien wat mensen ervan vinden!

Ik denk dat een aantal dingen belangrijk zijn als je fulltime werken (of studeren!) en bloggen wilt combineren. Op tactische momenten vooruit werken, een ritme zoeken wat goed voor je werkt, en prioriteiten stellen. Mijn prioriteitenlijstje loopt als volgt: werk – sociale dingen – bloggen. Werk is m’n inkomstenbron en gaat dan ook over het algemeen voor. Maar leuke dingen doen met vrienden vind ik evengoed heel belangrijk en ja, soms gaat dat ten koste van het bloggen. Het enige wat ik overigens wel oprecht jammer vind is dat ik bijna nooit naar persevents kan, want die zijn juist door het sociale aspect super leuk!

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jullie het bloggen combineren met bijvoorbeeld werken of studeren. Ben jij wel ontzettend gedisciplineerd, of heb je ook andere manieren gevonden die goed voor je werken?