Zoë Sugg – Girl Online

Steeds meer bekende bloggers en YouTubers brengen een boek uit.. En zo erg vind ik dat niet eens! Want eerlijk is eerlijk, ik vind het vaak best inspirerend dat ze van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken en vaak zijn ze, ondanks hun beroemdheid, toch nog gewoon jonge vrouwen (of mannen) met een persoonlijk en goed verhaal. Zoë, voornamelijk bekend van haar YouTube kanaal, heeft laatst een boek uitgebracht en inmiddels heb ik ‘m helemaal gelezen.Tijd dus om met jullie te delen wat ik ervan vond. Toen ik hoorde dat ze een boek had geschreven had ik eigenlijk een persoonlijk boek verwacht met bijvoorbeeld haar levensverhaal of juist een boek vol beautytips. Geen van beiden is echter waar – ze heeft juist een fictieverhaal uitgebracht. Ik zeg uitgebracht en niet geschreven, aangezien al snel bleek dat een ghostwriter (Siobham Curham) het boek heeft geschreven. Een beetje jammer wel, maar ik had het ook best wonderlijk gevonden als Zoë naast talent voor YouTube en beauty ook nog eens goed was in het schrijven van een boek.

Het boek gaat over Penny. In het echte leven een onzeker en vooral onhandig meisje dat na een auto ongeluk steeds meer last krijgt van angsten en paniekaanvallen. Gelukkig heeft ze een goede uitlaatklep, namelijk haar blog. Hier schrijft ze onder het pseudoniem Girl Online over zowel de leuke als minder leuke dingen die ze mee maakt. En ze heeft een beste vriend, Elliot, waar ze gelukkig altijd op terug kan vallen. Tot ze ineens met haar familie naar New York gaat en daar een leuke jongen ontmoet die zowel haar vriendschap als anonimiteit van haar blog in gevaar brengt…


Ik had er al een beetje rekening mee gehouden dat het boek meer gericht was op tieners en dat het daardoor misschien niet zo mijn ding was. Maar eerlijk gezegd had ik aan het begin van het boek er nog niet zoveel last van. Ja het gaat over middelbare school perikelen en over de dingen die bij puberteit horen (zoals onzekerheid) maar het was toch zo geschreven dat ik het leuk vond om te lezen. Pas vanaf het deel dat ze naar New York gaat werd het me toch iets te 15-jarig meisje dat voor het eerst verliefd wordt, en eerlijk gezegd vond ik het vanaf daar misschien ook wel iets te ongeloofwaardig worden.

Maar ik las ‘m toch uit en ik vond het wel een boek wat lekker weg las. Soms een beetje te “kinderlijk” en een beetje ongeloofwaardig, maar toch best leuk. Verwacht trouwens geen boek over Zoë’s eigen succes en fame, want de blog van Penny is juist anoniem en gaat niet over beauty dingen. Een beetje jammer misschien wel.

Girl Online ligt inmiddels alweer een maand of 2 in de (digitale) winkels. Ik vond ‘m zelf bij Donner in Rotterdam, maar je kunt ‘m ook onder andere bij Bol.com bestellen voor ongeveer €14. Inmiddels is de Nederlandse versie ook te bestellen! Heb jij dit boek al gelezen?