Hoe mijn eerste rijles ging

Vorige week donderdag had ik m’n eerste rijles. Of eigenlijk niet eens rijles – bij de rijschool waar ik wil gaan lessen moet je eerst een intest doen waarbij ze kijken wat je al kunt en hoeveel lessen je nodig gaat hebben. Het was mijn eerste keer everrrr achter het stuur van een auto en zoals wel vaker met eerste keren, is het behoorlijk onwennig en stuntelen (you know what I’m talking ‘bout…). Toch wist ik zowaar alle punten op de beginnerchecklist te vervullen en zelfs 2 punten op de checklist voor mensen die al eerder rijles hebben gehad.

Ging het soepel? Nee dus. Of nou ja, het viel me nog best mee. Deze eerste les bestond niet uit rondjes rijden over de parkeerplaats maar uit rondjes rijden door het poldergebied hier in de buurt. Rustige wegen met af en toe eens een bocht en af en toe eens een tegenligger. In het donker, met regen en wind. Al moet ik zeggen dat het sturen me 100% mee viel en ik dus geen berm of boom heb weten te raken. In eerste instantie hoefde ik alleen te sturen, gas te geven en te remmen. Dat ging prima, no problem.

Sturen, gas geven, koppeling en schakelen tegelijkertijd werd wel een gevalletje brain overload. Ik hoor van iedereen dat dit echt helemaal automatisme gaat worden op een gegeven moment en dat geloof ik ook best. Maar de eerste keer dat je het moet doen.. Twee dingen vond ik vooral lastig: de verhouding tussen je koppeling en je gaspedaal, en onthouden in welke versnelling de auto stond. Numero uno is echt een gevoelsdingetje wat je vanzelf onder de knie gaat krijgen als het goed is. En dat tweede komt denk ik ook wel goed. Het is in ieder geval wel handig om te onthouden, haha.

Natuurlijk heb ik nog een heleboel lessen voor de boeg en zijn er nog zoveel dingen die ik moet leren (inparkeren bijvoorbeeld – that’s gonna be interesting) maar stiekem geeft zo’n eerste rijles me best de motivatie om door te gaan. Makkelijk vind ik het niet, maar wel een leuke uitdaging! En ik wil ook echt graag m’n rijbewijs. Ik merk zelfs al dat ik stiekem aan het kijken ben naar wat voor auto me leuk lijkt. Al zijn we daar nog lang niet. Wel wil ik jullie nog wat tips meegeven voor je eerste rijles!

– Heb vertrouwen in je rijinstructeur. Ik maakte wat fouten én reed bijna een fietser plat die nog net langs de auto wilde, maar alle keren greep m’n instructeur precies op het goede moment in. En daar waar ik vol spanning achter het stuur zat, was hij de rust zelve.

– Let op je rijinstructeur. Vind je de manier van uitleg prettig en de persoon aardig, of kijk je direct al op tegen alle uren dat je naast hem/haar moet gaan zitten? Als het laatste het geval is, denk dan even na of je misschien beter van instructeur of rijschool kunt wisselen. Een van de redenen om een proefles te nemen is immers om te kijken of het je bevalt en of je het idee hebt dat het met deze rijschool en instructeur zeker gaat lukken om je rijbewijs te halen!

– Als het kan: zorg dat je van tevoren je theorie al hebt. Ik heb dat niet en dat betekent dat ik ‘m nu zo snel mogelijk moet gaan halen. Niet omdat ik zo snel klaar ga zijn met rijlessen, maar omdat het bij je rijlessen aanzienlijk helpt als je alle verkeersregels en –borden al kent. Scheelt de rijinstructeur ook tijd om je tijdens lessen regels uit te leggen, wat je rijlessen dus effectiever kan maken! Heb je je theorie nog niet? Lees dan in ieder geval even snel als opfrisser de regels door ;).

– Plan het op een moment waarop je weet dat je (relatief) uitgerust en gefocust kunt zijn. Ik maakte die fout namelijk en deed het op donderdagavond na een lange dag werken. Na een half uur werd het al lastig om me echt te kunnen concentreren en dat komt je rijskills niet echt ten goede.

– Stel alle vragen die je hebt, ook gerelateerd aan hoeveel het je gaat kosten. Ik kreeg zelf een inschatting van het aantal lessen dat ik waarschijnlijk nodig ga hebben en ook gelijk informatie over pakketten en deals. Voel je trouwens ook niet bezwaard om er even over na te denken, want het is nou eenmaal best veel geld.

Ben jij al in het bezit van het felbegeerde roze papiertje? En hoe beviel jouw eerste les?

Verder Bericht

Vorige Bericht

21 Reacties

 1. Lotte 26 januari 2015

  Je hebt het nog best goed gedaan hoor, van wat ik er zo over lees! Je durft wel inderdaad, om meteen ’s avonds in het donker met regen en al te gaan rijden, haha. Ik hoop inderdaad dat het schakelen en de koppeling afwisselen met gassen enzo automatisme wordt, want dat lijkt me super lastig. Ach, you can do it, je hebt pas 1 les gehad!

 2. Marloes 26 januari 2015

  Wat leuk dat je eerste rijles erop zit! Heel veel succes met lessen!

 3. Maaike 26 januari 2015

  Dit doet me denken aan mijn eerste les, haha! Toen reden we ook buitenaf

 4. Sophie 26 januari 2015

  Haha wat leuk dat je je eerste rijles hebt gehad! Oh ik had zo’n moeite met die stomme versnelling, vooral vanuit stationair naar z’n één. Ik heb wat gevloekt :’) Inmiddels is het echt automatisme en rijd ik iedere week op en neer naar mijn werk! Succes met alle lessen, het gaat helemaal goedkomen!

 5. Miranda 26 januari 2015

  Oh girl wat leuk je eerste rijles! Ik vond het zo leuk om achter het stuur te zitten. En geloof me je zult merken dat je goede en slechte dagen ertussen hebt zitten, dat hoort er nou eenmaal bij. En niemand rijdt perfect, ook niet als je je rijbewijs hebt. Als je maar veilig rijdt, dat is belangrijk! Ik heb mijn rijbewijs inmiddels 2 jaar en heb vrijwel direct een auto gekocht niet een hele jonge auto, maar ik had er wel 1 nodig. As donderdag ga ik mijn ‘nieuwe’ auto ophalen, dat zal wel heel anders rijden want dat is een vrij nieuwe auto ( eind 2012) Dus ik ben erg benieuwd. Nog steeds ben ik ontzettend blij met mijn rijbewijs en geloof me als je hem eenmaal hebt wil je niet meer anders! 😀 Heel erg veel succes met je rijlessen! 😀

 6. Leonella 26 januari 2015

  Ik heb me juist niet eerst in de theorie verdiept, omdat ik wist dat ik anders helemaal zou gaan stressen om die regeltjes. In het begin is dat nog niet belangrijk, de instructeur let daarop. Het is vooral belangrijk dat je alles wat in die auto gebeurt bijna op de automatische piloot kunt doen, zodat je kunt opletten wat er buiten gebeurt. Dan komen die regels van pad, eerder niet.

  Ik heb heel lang over mijn rijbewijs gedaan. Lag aan mij, niet aan de instructeur, hahaha. Maar ik ben er wel blij mee. Ik heb nog geen eigen auto, maar ik rij regelmatig in die van mijn vriend. Het geeft zoveel vrijheid om de auto te kunnen pakken, dat had ik vooraf niet gedacht (met het OV kom je immers ook overal). Al die moeite en dat geld beslist waard.

 7. Manon 26 januari 2015

  Super leuk je eerste rijles. Ik moest voordat ik negon met rijlessen eerst theroie lessen nemen, wat saai was dat zeg, maargoed het moet! In het begin let je rijinstructeur overal op dus ook niet schrikken als er iets misgaat haha

 8. Kimberly 26 januari 2015

  Klinkt wel alsof het goed is gegaan hoor! Zelf heb ik mijn rijbewijs nu al ehhh, vier jaar volgens mij. Lang! Zelf heb ik wel een automaat-rijbewijs omdat bij mij (helaas helaas) het schakelen geen automatisme werdt. Blijkbaar ben ik hier gevoelig voor en na 2082048204802 lessen hadden ze zoiets van, nou, ga dan maar in een automaat lessen. En jawel hoor, na 3 lessen had ik mijn rijbewijs. Succes in ieder geval, en niet bang hiervoor zijn want dit komt echt bij ZEER weinig mensen voor! is ook niet bedoeld om je bang te maken 🙂

  • Marjolein 26 januari 2015 — Berichtauteur

   Ah wat fijn dat je toch nog je rijbewijs hebt kunnen halen! Belemmerd misschien een beetje je keus qua auto’s, maar beter dan geen rijbewijs lijkt me :). Ik hoop dat ik het schakelen uiteindelijk wel onder de knie ga krijgen, haha.

 9. Amanda 26 januari 2015

  Succes met je rijlessen! Ik heb ondertussen alweer bijna vijf jaar mijn rijbewijs, gaat zo snel haha. Ik weet niet meer zo goed hoe ik mijn eerste rijles vond, volgens mij heel spannend! En ik mocht alleen maar sturen en gas geven.

 10. Elise 26 januari 2015

  Leuk dat je je eerste rijles hebt gehad, ik ben twee weekjes terug eindelijk geslaagd na een jaartje lessen, 3x therieexamen en één keer gezakt haha.. Ik had zelf moeite met rustig kijken tijdens het spiegelen, vreselijk. Ik had voor mijn rijles even met mijn zus op de parkeerplaats gereden zodat ik het gas geven even kon oefenen. Na 20 lessen ging het prima en kon ik zo wegrijden.. De versnelling pook was soms ook even drama als ik er ruzie mee had. Afgelopen week aantal keer alleen gereden hoewel dat zoveel anders is en ik beschamend voor het groene stoplicht stond en de auto niet startte haha. Ik vond het lessen niet altijd leuk, maar er zijn echt dagen geweest dat ik trots was dat het zo goed ging en ik niet had gedacht dat ik dit ooit zou doen haha.. Ik heb ook wel eens een fietser bijna plat gereden oeeps, gelukkig greep de instructeur goed in. Enorm fijn voor beginnende lessers dat je tips geeft, daar zullen veel wat aan hebben.

 11. Amelie 26 januari 2015

  Ik heb net mijn rijbewijs gehaald (en dat heeft best eventjes geduurd, ik ben 3 keer gezakt), en ik kan me wel vinden in jouw eerste keer. Al moet ik zeggen dat ik het vooral na de eerste keer zakken echt niet meer leuk vond. En het klopt, je kan veel fout doen want een goede instructeur vangt alles op, ook als je die fietser allang had moeten zien. Zeker in het begin vond ik rijles best leuk, je leert die eerste lessen nog zoveel bij en ik had echt het gevoel dat ik mega goed was! Veel succes en hopelijk heb je hem snel!

 12. Kim 26 januari 2015

  Succes met je lessen! Ik heb mijn rijbewijs nu iets langer dan een jaar, maar rij bijna nooit. Vind het vreselijk. Probeer sinds begin dit jaar mijn rijangst te overwinnen en ik moet zeggen het gaat redelijk 🙂

  • Marjolein 26 januari 2015 — Berichtauteur

   Oei jammer dat je het zo vreselijk vindt! Hopelijk komt het met kleine stapjes vanzelf wel. Anders is het ook zonde natuurlijk :(.

 13. Francisca 26 januari 2015

  hoi Marjolein, leuk dat je rijles hebt! Ik zie dat je bij de ANWB rijdt, ik weet niet waar jij rijdt maar omdat je in Rotterdam studeerde, rijd je in Rotterdam? Ik ken namelijk meerdere mensen die daar hebben gereden en die zijn overgestapt omdat ANWB Rotterdam echt superslecht schijnt te zijn. Mijn vrienden zeiden dat ze je echt uitmelken en allerlei dingen verkeerd aanleren. Overigens schijnt alleen het Rotterdamse filiaal zo slecht te zijn . Dus als je daar rijdt zou ik nog eens nadenken of je hierbij wil rijden, en anders kan je dit bericht compleet negeren 😉 wilde dit toch even zeggen voor het geval dat! Xx

  • Marjolein 26 januari 2015 — Berichtauteur

   Bedankt voor de waarschuwing, dat klinkt niet goed! Gelukkig rij ik zelf bij een andere ANWB rijschool en mijn indruk is tot nu toe wel goed :).

 14. sherry 26 januari 2015

  Lijkt me best spannend een eerste rijles. Ik ben zelf ook een keer nieuwsgierig hiernaar. Ik kan niet wachten op die dag.
  Best een coole post heb je geschreven!

 15. Teddy 26 januari 2015

  Ik heb mijn rijbewijs al en mijn eerste les was ook onwijs wennen. Vooral het alles tegelijk doen lukte me niet zo goed. Gelukkig is alles goed gekomen en zal dat ook bij jou het geval zijn. Succes nog! En goede tips geef je! Daar hebben mensen wat aan denk ik

 16. Charlotte 31 januari 2015

  good work! Ik mag over 5 lessen op dus heeel spannend. Ik herken dat zo van de koppeling en het gas bedienen. Gaat echt automatisch op een gegeven moment idd! Ik kon me dat toen nog niet voorstellen. Veel plezier met lessen!

 17. Floor Daasvand 5 februari 2015

  Ik word volgende maand 21 en heb nog geen enkele rijles gehad. Dit omdat ik daar gewoonweg geen geld voor heb en ik het helemaal zelf moet betalen

Laat een reactie achter

© 2019 Marjolean

Thema door Anders Norén