Hoe mijn eerste rijles ging

Vorige week donderdag had ik m’n eerste rijles. Of eigenlijk niet eens rijles – bij de rijschool waar ik wil gaan lessen moet je eerst een intest doen waarbij ze kijken wat je al kunt en hoeveel lessen je nodig gaat hebben. Het was mijn eerste keer everrrr achter het stuur van een auto en zoals wel vaker met eerste keren, is het behoorlijk onwennig en stuntelen (you know what I’m talking ‘bout…). Toch wist ik zowaar alle punten op de beginnerchecklist te vervullen en zelfs 2 punten op de checklist voor mensen die al eerder rijles hebben gehad.

Ging het soepel? Nee dus. Of nou ja, het viel me nog best mee. Deze eerste les bestond niet uit rondjes rijden over de parkeerplaats maar uit rondjes rijden door het poldergebied hier in de buurt. Rustige wegen met af en toe eens een bocht en af en toe eens een tegenligger. In het donker, met regen en wind. Al moet ik zeggen dat het sturen me 100% mee viel en ik dus geen berm of boom heb weten te raken. In eerste instantie hoefde ik alleen te sturen, gas te geven en te remmen. Dat ging prima, no problem.

Sturen, gas geven, koppeling en schakelen tegelijkertijd werd wel een gevalletje brain overload. Ik hoor van iedereen dat dit echt helemaal automatisme gaat worden op een gegeven moment en dat geloof ik ook best. Maar de eerste keer dat je het moet doen.. Twee dingen vond ik vooral lastig: de verhouding tussen je koppeling en je gaspedaal, en onthouden in welke versnelling de auto stond. Numero uno is echt een gevoelsdingetje wat je vanzelf onder de knie gaat krijgen als het goed is. En dat tweede komt denk ik ook wel goed. Het is in ieder geval wel handig om te onthouden, haha.

Natuurlijk heb ik nog een heleboel lessen voor de boeg en zijn er nog zoveel dingen die ik moet leren (inparkeren bijvoorbeeld – that’s gonna be interesting) maar stiekem geeft zo’n eerste rijles me best de motivatie om door te gaan. Makkelijk vind ik het niet, maar wel een leuke uitdaging! En ik wil ook echt graag m’n rijbewijs. Ik merk zelfs al dat ik stiekem aan het kijken ben naar wat voor auto me leuk lijkt. Al zijn we daar nog lang niet. Wel wil ik jullie nog wat tips meegeven voor je eerste rijles!

– Heb vertrouwen in je rijinstructeur. Ik maakte wat fouten én reed bijna een fietser plat die nog net langs de auto wilde, maar alle keren greep m’n instructeur precies op het goede moment in. En daar waar ik vol spanning achter het stuur zat, was hij de rust zelve.

– Let op je rijinstructeur. Vind je de manier van uitleg prettig en de persoon aardig, of kijk je direct al op tegen alle uren dat je naast hem/haar moet gaan zitten? Als het laatste het geval is, denk dan even na of je misschien beter van instructeur of rijschool kunt wisselen. Een van de redenen om een proefles te nemen is immers om te kijken of het je bevalt en of je het idee hebt dat het met deze rijschool en instructeur zeker gaat lukken om je rijbewijs te halen!

– Als het kan: zorg dat je van tevoren je theorie al hebt. Ik heb dat niet en dat betekent dat ik ‘m nu zo snel mogelijk moet gaan halen. Niet omdat ik zo snel klaar ga zijn met rijlessen, maar omdat het bij je rijlessen aanzienlijk helpt als je alle verkeersregels en –borden al kent. Scheelt de rijinstructeur ook tijd om je tijdens lessen regels uit te leggen, wat je rijlessen dus effectiever kan maken! Heb je je theorie nog niet? Lees dan in ieder geval even snel als opfrisser de regels door ;).

– Plan het op een moment waarop je weet dat je (relatief) uitgerust en gefocust kunt zijn. Ik maakte die fout namelijk en deed het op donderdagavond na een lange dag werken. Na een half uur werd het al lastig om me echt te kunnen concentreren en dat komt je rijskills niet echt ten goede.

– Stel alle vragen die je hebt, ook gerelateerd aan hoeveel het je gaat kosten. Ik kreeg zelf een inschatting van het aantal lessen dat ik waarschijnlijk nodig ga hebben en ook gelijk informatie over pakketten en deals. Voel je trouwens ook niet bezwaard om er even over na te denken, want het is nou eenmaal best veel geld.

Ben jij al in het bezit van het felbegeerde roze papiertje? En hoe beviel jouw eerste les?