I tried – Holga 60mm & pinhole lens voor Canon

Afgelopen zaterdag was ik jarig, en ik ben altijd super slecht in het bedenken van cadeaus dus ik kreeg vooral universele cadeaubonnen (a.k.a. geld). Maar ik wist wel iets wat ik wilde hebben, namelijk Holga lensjes voor m’n Canon spiegelreflex! Dit zijn plastic lenzen die je uiteraard niet de meest scherpe foto’s geven, maar wel foto’s met een oldskool feeling. Leuk om eens mee te experimenteren dus! Ik kreeg van mijn broer zowel de pinhole lens met dus letterlijk een heel klein gat erin, als de 60mm F8 lens met een plastic lensje en 4 scherpstelstanden. Afgelopen zondag heb ik ze natuurlijk gelijk geprobeerd!


Het effect van de 60mm lens vind ik heel tof! De foto’s zijn in het midden aardig goed scherp te krijgen, en de lens zorgt voor blur en vignetting aan de zijkanten. Dat sfeertje vind ik goed passen bij de objecten op de foto’s, en je kunt er leuk mee spelen. Je moet met deze lens zelf handmatig scherpstellen door eraan te draaien, en zelfs dat ging nog best oké. Ik heb eigenlijk de meeste foto’s op de “landschapstand” gemaakt, en alleen bij foto’s die heel dichtbij waren (binnen de 3 meter zeg maar) heb ik een poging gedaan tot scherpstellen. M’n camera (Canon EOS 550D) herkent de lens overigens niet omdat het een stuk plastic is zonder elektronica erin. Ik heb de meeste foto’s dan ook op stand Av of M gemaakt, soms met automatische ISO en sluitertijd (wat wel oké wordt als je de foto’s iets onderbelicht) en soms helemaal handmatig.


De pinhole lens is helaas niet zo’n succes… Holga zegt zelf dat de lens oneindig scherp beeld geeft met een soft focus, maar vooral de soft focus lijkt te overwinnen haha. Ik kreeg er geen scherpe foto’s mee helaas, en bovendien heb je er een ontzettend lange sluitertijd voor nodig waardoor het ook niet echt handig is om te gebruiken. Na wat Googlen zag ik dat andere mensen wel een beter resultaat kregen door te spelen met afstand en sluitertijd (of door het gat in de lens groter te maken), maar dat het alsnog nooit echt scherp wordt.


Ik vind de 60mm lens echt heel leuk! De foto’s vind ik geslaagd en het effect is zeker bijzonder. Ik ga ‘m binnenkort ook nog uitproberen in de stad, wat hopelijk ook toffe resultaten op gaat leveren. En ik denk dat je er zeker nog meer uit kunt halen door ermee te spelen en andere technieken uit te proberen. De pinhole lens was voor nu niet echt een succes, maar daar ga ik zeker nog mee experimenteren zodat er hopelijk ook leuke resultaten uitkomen. De Holga lensjes zijn er overigens ook voor andere camera’s en je kunt ze bij verscheidene shops kopen. Kamera-Express is op dit moment het goedkoopst met €11,99 per stuk (hier de pinhole en hier de 60mm), op eBay zijn ze ongeveer dezelfde prijs!

  1. Hee wat cool dat je ze nu hebt! Ik weet nog dat je zei dat je ze wilde op mn blog:D
    Ik vind de foto’s gaaf! Alleen de pinhole vind ik wat minder, maar tis wel leuk om zoiets eens te proberen!
    Oeh alsnog gefeliciteerd trouwens!

  2. Ik vind die met de 60mm lens inderdaad tof, ik hou ook wel van die old skool feeling! Hopelijk wordt de pin-hole lens ook nog iets 😀 En haha, ik moest lachen om “universele cadeaubonnen” 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *