I tried – Holga 60mm & pinhole lens voor Canon

Afgelopen zaterdag was ik jarig, en ik ben altijd super slecht in het bedenken van cadeaus dus ik kreeg vooral universele cadeaubonnen (a.k.a. geld). Maar ik wist wel iets wat ik wilde hebben, namelijk Holga lensjes voor m’n Canon spiegelreflex! Dit zijn plastic lenzen die je uiteraard niet de meest scherpe foto’s geven, maar wel foto’s met een oldskool feeling. Leuk om eens mee te experimenteren dus! Ik kreeg van mijn broer zowel de pinhole lens met dus letterlijk een heel klein gat erin, als de 60mm F8 lens met een plastic lensje en 4 scherpstelstanden. Afgelopen zondag heb ik ze natuurlijk gelijk geprobeerd!


Het effect van de 60mm lens vind ik heel tof! De foto’s zijn in het midden aardig goed scherp te krijgen, en de lens zorgt voor blur en vignetting aan de zijkanten. Dat sfeertje vind ik goed passen bij de objecten op de foto’s, en je kunt er leuk mee spelen. Je moet met deze lens zelf handmatig scherpstellen door eraan te draaien, en zelfs dat ging nog best oké. Ik heb eigenlijk de meeste foto’s op de “landschapstand” gemaakt, en alleen bij foto’s die heel dichtbij waren (binnen de 3 meter zeg maar) heb ik een poging gedaan tot scherpstellen. M’n camera (Canon EOS 550D) herkent de lens overigens niet omdat het een stuk plastic is zonder elektronica erin. Ik heb de meeste foto’s dan ook op stand Av of M gemaakt, soms met automatische ISO en sluitertijd (wat wel oké wordt als je de foto’s iets onderbelicht) en soms helemaal handmatig.


De pinhole lens is helaas niet zo’n succes… Holga zegt zelf dat de lens oneindig scherp beeld geeft met een soft focus, maar vooral de soft focus lijkt te overwinnen haha. Ik kreeg er geen scherpe foto’s mee helaas, en bovendien heb je er een ontzettend lange sluitertijd voor nodig waardoor het ook niet echt handig is om te gebruiken. Na wat Googlen zag ik dat andere mensen wel een beter resultaat kregen door te spelen met afstand en sluitertijd (of door het gat in de lens groter te maken), maar dat het alsnog nooit echt scherp wordt.


Ik vind de 60mm lens echt heel leuk! De foto’s vind ik geslaagd en het effect is zeker bijzonder. Ik ga ‘m binnenkort ook nog uitproberen in de stad, wat hopelijk ook toffe resultaten op gaat leveren. En ik denk dat je er zeker nog meer uit kunt halen door ermee te spelen en andere technieken uit te proberen. De pinhole lens was voor nu niet echt een succes, maar daar ga ik zeker nog mee experimenteren zodat er hopelijk ook leuke resultaten uitkomen. De Holga lensjes zijn er overigens ook voor andere camera’s en je kunt ze bij verscheidene shops kopen. Kamera-Express is op dit moment het goedkoopst met €11,99 per stuk (hier de pinhole en hier de 60mm), op eBay zijn ze ongeveer dezelfde prijs!

Verder Bericht

Vorige Bericht

21 Reacties

 1. Lotte 8 januari 2014

  Ah, de pinhole is een beetje een teleurstelling inderdaad. Maar de foto’s met de 60mm lens vind ik heel goed gelukt, mooi effect geeft die lens!

 2. femketje 8 januari 2014

  ziet er wel gaaf uit!

 3. Kimberly 8 januari 2014

  De 60mm geeft wel echt een leuk en mooi effect! Past inderdaad bij de sfeer die je ziet op de foto’s. Jammer van de pinhole trouwens

 4. Esmay 8 januari 2014

  Ik ben er denk ik toch niet zo’n fan van, van allebei niet. Haha. Ik vind gewone lenzen toch mooier denk ik.

 5. Monique 8 januari 2014

  Heel leuk!
  Een leuke goedkope optie voor “analoge” fotografie. 🙂
  Ziet er niet verkeerd uit!

 6. Sophie 8 januari 2014

  Die met de 60mm zijn erg tof geworden, ik heb dezelfde camera als jij! Pinhole is balen, ik zou graag nog een toffe fisheye lens willen ^^

 7. beautyforgirls 8 januari 2014

  De 60mm lens fotos zijn erg leuk geworden.
  Liefs, xxx

 8. Yak Man 8 januari 2014

  die 60 mm lens is echt heel erg leuk zeg! De foto met de plas water en doeltje vind ik erg mooi! Beetje jammer van die andere lens.

 9. Anne vdh 8 januari 2014

  Hee wat cool dat je ze nu hebt! Ik weet nog dat je zei dat je ze wilde op mn blog:D
  Ik vind de foto’s gaaf! Alleen de pinhole vind ik wat minder, maar tis wel leuk om zoiets eens te proberen!
  Oeh alsnog gefeliciteerd trouwens!

 10. Melike 8 januari 2014

  Ziet er heel erg leuk uit maar kan je dit effect ook niet krijgen met photoshop?

 11. Marije 8 januari 2014

  Gaaf effect zeg! En nog van harte gefeliciteerd, haha.

 12. Laura 8 januari 2014

  Wat een super gaaf effect! Wel jammer van de pinhole lens. 😉

 13. Tessa 8 januari 2014

  Ziet er bijzonder uit. Had nog niet van dat soort lenzen gehoord. Veel plezier ermee.

 14. Isabel 8 januari 2014

  Jammer van die pin-hole lens maar die andere is wel gaaf 🙂

 15. Soesja 8 januari 2014

  Ik vind die met de 60mm lens inderdaad tof, ik hou ook wel van die old skool feeling! Hopelijk wordt de pin-hole lens ook nog iets 😀 En haha, ik moest lachen om “universele cadeaubonnen” 😛

 16. Linda 8 januari 2014

  Zo gaaf! ;D Komt op mijn verlanglijstje te staan

 17. Masha 8 januari 2014

  Aaah thanks! Ik wilde al heel graag die 60mm maar was elke keer bang dat het niet echt goed zou uitpakken 😉

 18. manon 8 januari 2014

  Ik vind het er super gaaf uitzien!

 19. Bianca 9 januari 2014

  Leuk effect, eens iets helemaal anders 🙂

 20. Pauline 11 januari 2014

  Ik vind ze echt gaaf 🙂

 21. leon de paepe 9 februari 2017

  hoi Marjolean

  ik heb een vraagje. waar koop je deze lens? ik zoek me rot op internet.
  ik vind je foto’s trouwens erg mooi!

  Leonhard de paepe

Laat een reactie achter

© 2019 Marjolean

Thema door Anders Norén