Wonderful WordPress Plugins


Al vanaf het begin dat ik blog, gebruik ik WordPress. Waarom? Het werkt fijn, het commentsysteem is fijn en eigenlijk heb ik er nooit iets over te klagen gehad. Nou ja, tot die ene keer dat ze het commentsysteem van de gratis versie om zeep hielpen en ik besloot naar .nl over te gaan en m’n blog te laten hosten. Voordeel hiervan was dat ik alles kon veranderen wat ik wilde – m’n layout, maar ook plugins installeren! En het leek me leuk om jullie te laten zien welke plugins ik gebruik en erg handig vind. Plugins zijn wel alleen beschikbaar als je de volledige versie van WordPress hebt, dus misschien is het niet voor iedereen nuttig. Maar hopelijk wel voor een paar van jullie!

 • Akismet is m’n favoriete anti-spam plugin. Per dag krijg ik soms wel 50-60 spamcomments en af en toe ineens nog veel meer. Akismet voorkomt dat die comments online komen op basis van de inhoud en ingevulde gegevens. Soms is hij wel wat te streng en het kan zeker geen kwaad om de als spam gemarkeerde comments af en toe te checken, maar hij werkt in ieder geval goed zonder dat je lezers er last van hebben!
 • Een plaatje naast je blognaam bovenaan in een browser kun je gemakkelijk instellen met de All in one Favicon plugin. Zo’n plaatje heet een Favicon en kun je ook zelf aanmaken en installeren, maar met deze plugin gaat dat nog veel makkelijker!
 • Comment Reply Notification is handig als je wilt dat mensen die gereageerd hebben een e-mail krijgen als iemand op die comment! Soms stellen jullie vragen in de comments en die beantwoord ik natuurlijk graag, maar vaak kijkt iemand niet erna nog de comments terug (ik doe dat in ieder geval niet vaak als ik iets achter laat bij iemand anders). Dus dan is zo’n automatisch mailtje wel handig!

 • Het beste uit WordPress kun je halen met Jetpack by WordPress.com, waardoor je onder andere statistieken met verwijzingen kunt zien maar ook andere opties in WordPress nog beter worden.
 • Under Construction is handig als je wilt werken aan bijvoorbeeld de layout van je blog, maar tijdelijk wilt voorkomen dat je bezoekers kunnen zien wat je aan het doen bent. Bezoekers krijgen een Under Construction pagina te zien, jij kunt rustig aan je site werken!

 • Een gemakkelijk overzicht van een bepaalde maand kun je krijgen met de WordPress Editorial Calendar plugin. Hier zie je je posts in een kalenderopmaak in plaats van in een lijst, en kun je bijvoorbeeld ook ermee schuiven. Ik maak vaak drafts van blogposts waar ik nog over wil schrijven en via deze plugin kan ik makkelijk zien welke ik nog moet schrijven!
 • Met WP To Top krijg je als je naar beneden scrollt op je blog een “go back to top” vakje, waardoor je gemakkelijk terug naar de bovenkant van je blog kunt als je erop klikt! Bij mij is dat het “naar boven” vakje wat je als het goed is rechtsonder ziet.
 • Mensen die je blog bezoeken via een smartphone kun je een simpele versie van je blog laten zien met de WPtouch plugin. Deze is wel vrij basic en werkt alleen met touch telefoons, maar vind ik wel de fijnste die ik geprobeerd heb.

En dat zijn de plugins die ik zelf gebruik! Het zijn er niet super veel, in ieder geval niet veel die de look van m’n blog aanpassen. Er zijn natuurlijk nog veel meer handige plugins! Maar hopelijk helpen deze tips jullie in ieder geval iets.

 1. Leuk om te zien! Heb ze volgens mij bijna allemaal wel. Heb alleen die ‘to top’ weggedaan omdat mijn vader het irritant vond als hij via z’n mobiel keek haha ๐Ÿ˜›

 2. Zoals je weet maak ik sinds gisteren pas gebruik van WordPress, dus ik ben hier รฉrg blij mee! Ik kende alleen Akismet, maar heb de rest gelijk geรฏnstalleerd ๐Ÿ˜€ Dankjewel!

 3. Had ook zoiets gezien, maar heb nog geen eigen domein, dus dan heb ik er niet zo veel aan toch? Maar het is wel heel handig en leuk om zo echt je eigen site te kunnen ‘bouwen’ & het lijkt me heel gaaf ๐Ÿ™‚

 4. Ik was helemaal happy met je tip van All in One Favicon, maar het wil maar niet werken!png, ico, gif… niets. Is er iets anders wat ik moet doen behalve het plaatje uploaden? Ik hoop dat jij me kunt helpen!

 5. Hoi, ik heb net WordPress Editorial Calendar geinstalleerd in wordpress, en deactiveerd maar mijn posts blijven nog steeds onder elkaar staan ipv in kalender vorm. had jij daar ook last van en hoe heb je dat opgelost? of kan het liggen aan dat er bovenaan update naar een nieuwe versie staat? Wat ik niet zo goed durf omdat ik bang ben alles kwijt te raken.. Ik hoop dat je me even zou willen mailen!

  1. Hey, als je ‘m geรฏnstalleerd hebt moet je bij je wordpress dashboard met je muis op “posts/berichten” gaan staan (aan de linkerkant van je scherm), dan krijg je meerdere opties met als het goed is onderaan de Calender optie! ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *